Berta Sándor

Felhasználók klipjeire épít számos együttes

Mirjam Baker és Mike Kren bécsi hallgatók korábban videóikat a YouTube-on jelentették meg, ma viszont már a Zoot Woman nevű zenekar klipjeit készítik. Hasonló történetek egyre több rock- és popbanda esetében mondhatók el. A Nine Inch Nails és a Radiohead például a klipjeik elkészítéséhez jelenleg is várják a felhasználók ötleteit.

Mirjam Baker és Mike Kren egy animációs projekten dolgoztak a St. Pölteni Szakfőiskolán, amikor zenét kerestek a Hieronymus Bosch és Pieter Brueghel képeiből késített montázsukhoz. Így akadtak a Zoot Woman zenekar Taken It All című számára. A kész klipet végül a YouTubeon jelentették meg. A Zoot Woman tagjai ekkor figyeltek fel a párosra és ahelyett, hogy kérdőre vonták volna őket a zenéjük felhasználása miatt, inkább e-mailben arra kérték a két fiatalt, hogy segítsenek elkészíteni a We Won't Break című daluk klipjét.

Baker és Kren örömmel vállalták el a felkérést és a másfél hónapnyi munka után megszületett felvétel azóta már számos online portálon és több zenecsatornán látható volt. "Pénzt nem kaptunk a munkánkért, de a videó tulajdonjoga a miénk. Ezenkívül tárgyalunk a további együttműködési lehetőségekről" - jelentette ki Mike Kren.

Azonban nem csak a Zoot Woman kérte a felhasználók segítségét, nemrég a Nine Inch Nails és a Radiohead is ezt az utat választotta. A NIN szintén a YouTubeon arra kérte a rajongóit és a látogatókat, hogy a nemrég megjelent Ghost I-IV album kapcsán készítsenek videókat. Azóta 900, különböző minőségű rövidfilm készült el és jelent meg az oldalon. Trent Reznor elmondta, hogy fogalma sincs arról, hogy mindez hova vezet majd, azonban nagy lehetőséget lát abban, hogy a művészek és a rajongóik a hagyományos kapcsolataikon túl így is egymásra találjanak.

A Radiohead szintén meghirdetett egy pályázatot, amelynek keretében április 28-ig bárki elküldheti az aniboom animációs és videóplatformra az In Rainbows album számaihoz készített klipforgatókönyveit és klipterveit.

A tíz legjobb alkotás szerzői egyenként ezer dollárt kapnak arra, hogy megvalósíthassák a legfeljebb egyperces klipeket. A legjobb tervvel pályázó személy pedig 10 000 dollárt kap, hogy elkészíthesse a videoklipet, ezenkívül részesedhet a bevételekből is. A Radiohead emellett meghirdette a Nude című dal remixpályázatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!