Berta Sándor

3000 új brit útlevelet loptak el

A 3000 vadonatúj útlevelet egy biztonsági cég járművével szállították a nyomdából a London melletti northolti repülőtérre. A dokumentumokat több brit nagykövetségre akarták eljuttatni, ez azonban meghiúsult.

Ismét adateltűnési ügy borzolja a kedélyeket Nagy-Britanniában. Ezúttal azonban nem laptopokat, hanem személyi iratokat loptak el. Az ellopott útlevelek értéke a feketepiacon egyenként ezer euró. A megkérdezett szakember szerint könnyen előfordulhat, hogy az egyelőre ismeretlen elkövetők értékesíteni is fogják az iratokat, amiket utána a bűnözők csalásokhoz és más bűncselekményekhez, valamint hamis személyazonosságok felépítésére használják majd fel. A brit rendőrség átfogó nyomozást indított, egyúttal pedig a brit kormány is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, amelynek elsősorban azt kell kiderítenie, hogy miként juthattak ennyire egyszerűen az útlevelekhez a bűnözők.

A biztonsági cég autóját vezető sofőr rendben átvette az értékes árut a Manchester melletti Oldhamben található nyomdában, majd útközben megállt egy trafiknál újságot venni. A tolvajok ezt a pillanatot használták ki és csaptak le, a kocsiba visszaülő férfit kilökték a járműből és elhajtottak.
A brit külügyminisztérium képviselője elismerte, hogy a trafiknál való megállással a vezető súlyosan vétett a biztonsági előírások ellen és ezzel tette lehetővé a rablást. Ugyanakkor hozzátette, hogy az ellopott dokumentumok gyakorlatilag értéktelenek, mivel korszerű biztonsági chippel látták el őket, amelyekben a tulajdonosok adatait tárolják. Egy ellenőrzésnél pillanatok alatt kiderülne, hogy az útleveleken feltüntetett adatok nem szerepelnek a chipekben. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az elmúlt években már többször sikerült feltörni ezeket a chipeket.

Steve Beecroft, a brit belügyminisztérium szakértője is úgy vélte, hogy az útleveleket inkább más módon akarják majd felhasználni, például a segítségükkel hamis néven nyithatnak majd banki folyószámlákat. "Van elég olyan ember, aki képes valódinak tűnő neveket és adatokat elhelyezni a chipekben" - mondta Beecroft. A csalás ugyanakkor kiderülne, ha valaki ilyen útlevéllel akarna beutazni Nagy-Britanniába, éppen ezért az a valószínű, hogy az okmányokat a harmadik világ fejletlenebb országaiban alkalmazzák majd.

Júliusban vált ismertté, hogy 2004 óta csak a brit védelmi minisztériumból 658 hordozható számítógépet loptak el, a szaktárca alkalmazottai 89 notebookot veszítettek el. A 747 készülékből összesen 32 került elő. Egy másik jelentés szerint pedig a brit kormánytagok tíz év alatt ezer laptopot hagytak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    faxom kivan a britekkel, a nemetekrol mernem lehet irni, he????
  • rumkola #4
    Laden vagy USA?
    Esetleg Izrael?
  • egyember1 #3
    masok meg fizetnek az utlevelert..
    miert is nem hagyjak kint a nyomda elott oket.
    "free passports. please help yourself."
  • balee66 #2
    Nincs is ezzel semmi gond.
  • bertino #1
    teljesen jo