Berta Sándor

Belenéznek a laptopokba az amerikai vámosok

Egy bírósági ítéletnek köszönhetően lassan rutineljárássá válhat a tengerentúli légikikötőkben a notebookokba való betekintés. Már számos notebookot lefoglaltak a hatóságok.

Egy amerikai bíróság április végén döntött úgy, hogy hatályon kívül helyezi egy kerületi bíró korábbi, a laptopok átvizsgálását tiltó határozatát. A precedens értékű ítélet kimondta, hogy egy mobil számítógép gyakorlatilag egy koffer és ezért nyugodtan beletekinthetnek a vámosok. Azóta egyre több olyan jelentés fut be a jogvédő szervezetekhez arról, miszerint az amerikai vámosok élnek a notebookok átvizsgálásának lehetőségével.

A repülőtereken a legkülönbözőbb jelenetek játszódnak le: vannak szitkozódó, fenyegetőző utasok, de olyanok is, aki megtörten, csendben tűrik és figyelik, ahogy a hatóságok munkatársai átkutatják laptopjaik tartalmát. Van olyan vámos, aki a legutóbb megtekintett oldalakra kíváncsi, mások a beérkezett és az elküldött e-mailek iránt érdeklődnek, de előfordul az is, hogy eltűnnek a készülékkel és csak órák múlva jönnek vissza. S hogy mi a megoldás? Nos, a legjobb, ha titkosítjuk a tárolt adatainkat.

"Az adatokat nem elrejteni kell, hanem titkosítani. Én ezt az egész eljárást csak kiváncsisodásnak tartom. Az biztos, hogy ez a megoldás nem professzionális" - szögezte le Nicolas Ehrschwendner osztrák szakember. A titkosításon kívül megoldást jelenthet még az úgynevezett Host Protected Area, amelynek segítségével egy védett részt alakíthatunk ki a merevlemezünkön és ezt nem is látják a vámosok. De ugyanígy használhatók az NTFS-fájlrendszerrel kompatibilis úgynevezett alternatív adatfolyamok, amelyeknél lehetőség van egyes adatokat más adatokhoz kötni. Ezek szintén láthatatlanok maradnak a hatóságok előtt.

"De minden attól függ, hogy mennyire intenzíven és milyen eszközökkel keresnek és hogy a vizsgálatokat ki végzi, egy tanult informatikus vagy egy átlagos vámos. A titkosítás egyébként azért jobb módszer, mint az elrejtés, mert az utóbbi automatikusan gyanút ébreszt. Hiszen felmerül a kérdés, miért is akarta azt a dolgot az illető elrejteni" - mondta Nicolas Ehrschwendner.

Mivel az Egyesült Államokban most leginkább a pedofilok - és nem a terroristák - ellen harcolnak a hatóságok, ezért különösen a tárolt fotók kelthetik fel a vámosok figyelmét. Ennek oka, hogy 2004-ben így bukott le egy kanadai állampolgár, a képek között ugyanis volt néhány gyermekpornográf felvétel is.

Az amerikai hivatalok már számos notebookot foglaltak le, és gyakran fenyegetőznek a lefoglalással. Erre különösen egyes cégek munkatársainak esetében került sor, akik érthetően nem akarták kiadni a belső információkat. Szerencsére Európában még nem ennyire súlyos a helyzet. Harald Waiglein, az osztrák pénzügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a helyi vámosoknak nincs joguk átkutatni a notebookok merevlemezét. Ehhez ugyanis még mindig bírói engedélyre lenne szükség. Kérdés azonban, hogy ez meddig marad így, hiszen az Egyesült Államok Japánnal, valamint számos európai uniós tagországgal, köztük Nagy-Britanniával, Németországgal és Franciaországgal folytat tárgyalásokat az úgynevezett ACTA-megállapodásról. Ennek célja az illegálisan másolt film-, szoftver-, játék- és zenei tartalmak visszaszorítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wilddog #51
    Addig örülj, amíg van választási lehetőséged. Majd amikor hozzánk is el akarják hozni a demokráciájukat, akkor nem lesz.
  • Teppik Amon #50
    Misz*rt képzelnek ezek? Idáig sem vágytam oda nagyon de erősödik az érzés hogy nem is fogok menni. Inkább Kuba :D
  • hdo #49
    Ja, most látom már megelőztél ... látom tudod mi a jó! :D
  • hdo #48
    Truecrypt 5.0 - AES + Twofish kódolás oszt csókolom. Lefoglalhatják ameddig csak akarják, de hogy pár évbe beletelik nekik még nagygéppel is feltörni a kódot az kurva hétszentség!
  • vaddiszno #47
    Legjobb a meg se tortent/nincs is ott strategia vagyis nem rejtek nem titkositok hanem ami fontos azt nem tartom a gepen, lementem az egeszet ghost-al es felrakok egy linuxot. Visszapakolni a lementett vindozt meg ugyancsak egyszeru.
  • Csaba42 #46
    Szemét amcsik, hozzájuk se mennék látogatóba.
  • aaaaa #45
    Melyik határon ??? És ha nem stimmel a szám sittre vágnak, vagy csak lefoglaja magának saját használatra a vámos "úr", esetleg visszafordít a határról, nehogy terroristáskodj a másolt I-Go-val ???
    Ismerősöm mesélte... , na igen Ő is hallotta valahol... Valami konkrétabb ? És a mobilodat se merészeld magaddal hurcolni, ha nincs nálad az összes Java játékról a névre szóló Áfás számla A4-es méretben , mert még fejbelőhetnek...
  • Camouflage #44
    Az EU sosem fog ilyesmit bevezetni az USA allampolgaraival szemben. Ezt barmibe le merem fogadni.

    Ez itt a REKLAM helye: http://index.hu/politika/belfold/schiffer9008/
  • PíszLávJuniti #43

    Régebbi verzióban nem volt ilyen. Végre!
  • A1274815 #42
    Ott a pont, ha őke ezet teszik velünk, akkor legyen már kölcsönös.