Berta Sándor

Minden rendbontót regisztrálnának Franciaországban

A DCRI francia titkosszolgálat olyan nyilvántartást akar létrehozni, amelyben egyaránt tárolnák a tinédzserek, a szakszervezeti vezetők és a fiatal politikusok adatait.

A szervezet a "lehetséges rendzavarókat" szeretné összegyűjteni. A "felvételi korhatár" 13 év, vagyis akár egy 13,5 éves másként gondolkodó, a közrendet megzavarására alkalmas fiatal is könnyedén bekerülhet majd az Edvige (Exploitation documentaire et valorisation de l'information générale) rendszerbe. A tárolt információk között lenne az illető fotója, ismertetőjegyei, a címe és a többi személyes adata. Mentességet a büntetlen előélet sem jelent. Utóbbi azért érdekes, mert Franciaországban eddig kizárólag azoknak a fiataloknak a személyes adatait lehetett eltárolni, akik valamilyen bűncselekményt követtek el vagy akiket ezek végrehajtásával gyanúsítottak a hatóságok.

A tervek szerint elsősorban a garázda fiatalokat szűrnék ki ilyen módon. Azonban szóba került a jelenlegi és a leendő politikusok, szakszervezeti funkcionáriusok és gazdasági döntéshozók, valamint mindazon személyek adatainak összegyűjtése, akik valamilyen meghatározó szerepet játszanak most vagy a jövőben a francia társadalmi, vallási és gazdasági életben. Az elképzelés óriási felháborodást váltott ki az ellenzék és a tanárok körében egyaránt, akik számos tiltakozó megmozdulást szerveztek. A CNIL adatvédelmi hatóság nyomására a belügyminisztérium kénytelen volt magyarázkodni. A szervezet többek között azt is tudni akarta, hogy az információkhoz kik férhetnek majd hozzá.

"Az Edvige segítségével a kormány a fokozódó erőszak elleni tehetetlenségét igyekszik palástolni. Ha bűnöző egy fiatal, akkor már most regisztrálható. De ha nem, akkor viszont semmi keresnivalója nincs az adatainak egy rendőrségi adatbázisban" - támadták az ötletet a szocialisták. "Anélkül, hogy bűncselekmény történt volna, a 13 éveseket a saját vagy közösségi tevékenységük miatt lefülelik, pedig erre semmilyen jogszabály nincsen" - tiltakoztak a Snpes-PJJ/FSU szakszervezet vezetői. Az Emberi Jogi Liga (LDH) képviselői pedig kijelentették, hogy ez egy orwelli terv a társadalom ellenőrzésére és teljesen összeegyeztethetetlen a jogállamiság intézményével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Trade #8
    szép új világ.........
    Ismerős dolog ez a másképp gondolkodókról
  • redfish #7
    "...A szervezet a "lehetséges rendzavarókat" szeretné összegyűjteni. A "felvételi korhatár" 13 év, vagyis akár egy 13,5 éves másként gondolkodó, a közrendet megzavarására alkalmas fiatal is könnyedén bekerülhet majd a rendszerbe. A tárolt információk között lenne az illető fotója, ismertetőjegyei, a címe és a többi személyes adata..."

    Felháborító!
    Ki dönti el, hogy ki számít "másként gondolkodónak", ill. rendzavarónak, vagy ki az, aki alkalmas netán a közrend megzavarására?
    Már a puszta feltételezés miatt is "listára" kerülhet egy gyerek és utána egész életében emiatt fog hátrányba kerülni, netán emiatt fogják a rendőrök élete végéig zaklatni?!
    Jobb, ha a kölkök megszokják már a középiskolában, hogy ne vállaljanak tisztséget a Diák Önkormányzatban és fogják be a pofájukat, mert különben leshetik, mikor veszik fel őket az egyetemre, főiskolába...
    Ez aztán a demokrácia és a szabadság!

    Még szerencse, hogy mi még nem felejtettük el, hogyan kell meghunyászkodni :
    - óriási transzparenseken kell éltetni Nagy Vezérünket...
    - dübörgő és ritmusos taps kíséri Nagy Vezérünk minden szavát...
    - ódákat és himnuszokat zengünk majd, milyen jó is nekünk így élni és milyen rohadt nagy szabadság van nálunk...
    - még otthon suttogva, egymás közt sem mondjuk ki a valódi véleményünket...
    - mindenki mindenkit figyel és feljelent...

    Egyszerűen rosszul vagyok!
    Először csak a bűnözőket veszik nyilvántartásba, azután a "lehetséges rendbontókat", utána azokat akik utaznak, végül mindenkit születésétől! (Biztos, ami biztos.)

  • ihateworkdays #6
    dkitatúrától = diktatúrától
  • ihateworkdays #5
    NÉha az az érzésem, hogy a demokrácia kezd átesni, vagy már átesett, azon a képzeletbeli sövényen, ami a demokráciát a dkitatúrától elválasztja...
  • slickboy #4
    Képzelem, amint a politikusok lelkesen megszavazzák, hogy őket is nyilvántarthassák. Tinédzserek, szakszervezeti vezetők és fiatal politikusok adatai. Gondolom az ötlet a vén politikusok agyából pattant ki,hogy a feltörekvő új generáció könnyebben kézben tartható legyen és ne pofázzon vissza.
  • sh4d0w808 #3
    1984, Isten hozott, George!
  • NessieGraf #2
    Na volt ilyen azoknál közelebb is! Nekem Kaffka jut eszembe ilyenkor mindig. Azt hiszem a könyv címe: A megfigyelők megfigyelőjének megfigyeléséről

    De lehet, hogy kicsit tovább is van...
  • assdf #1
    "Azonban szóba került a jelenlegi és a leendő politikusok, szakszervezeti funkcionáriusok és gazdasági döntéshozók, valamint mindazon személyek adatainak összegyűjtése, akik valamilyen meghatározó szerepet játszanak most vagy a jövőben a francia társadalmi, vallási és gazdasági életben."

    Volt már ilyen egyszer kétszer a történelem során, igy elsőre németország ugrik be másodikra meg a szovjetunió...