MTI

Tíz év alatt ezer laptopot hagytak el brit kormánytagok

A brit kormány laptopjai közül körülbelül ezer tűnt el az elmúlt tíz esztendőben - tárta fel egy kedden nyilvánosságra hozott beszámoló.

Csak a védelmi minisztériumból 503 laptopot és 23 asztali számítógépet loptak el 1998 óta - mutat rá a dokumentum. A szőrén-szálán eltűnt számítógépekről az ellenzék készített összeállítását. Ennek alapján a munkáspárti kabinet tevékenységét bíráló politikai erők máris a kormány szégyenteljes hanyagságát feszegetik, és követeli, hogy adjon számot az elmúlt hónapok veszteséglistájáról.

Az adatok szerint a védelmi minisztériumból eltűnt laptopok 600 ezer olyan személy adatait tartalmazzák, akik a fegyveres erőkhöz jelentkeztek szolgálatra. A múlt évben lába kelt két adóhatósági merevlemeznek is, amelyeken 25 millió személy nevét, címét, és több esetben banki adatait rögzítették. Ugyancsak eltűnt egy lemez 3 millió olyan brit állampolgár adataival, akik autóvezetői engedélyért folyamodtak a hatóságokhoz. A lemeznek azt követően veszett nyoma, hogy azt Iowa amerikai szövetségi államba küldték feldolgozásra.

Az ellenzék adatai szerint a sorból nem maradt ki az egészségügyi és az igazságügyi tárca sem. Az előbbi minisztérium 2001 óta 151, az igazságügyi minisztérium pedig 170 laptopjáét veszítette el. Sarah Teather liberális párti képviselőnő szerint a Munkáspárt gyalázatos nemtörődömségéről tett tanúságot az állampolgárok adataival összefüggésben. Ha a laptopok közéleti szereplők személyes adatait tartalmazták, akkor ezt a kormánynak be kell ismernie - hangsúlyozta az ellenzéki törvényhozó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #1
    három naponta egyet.
    mi ezzel a baj ?:)