Berta Sándor

Személyes adatok kiadásáért perlik az amerikai kormányt

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) két ügyben is jogi eljárást kezdeményezett a kabinet ellen. A szervezet az információs szabadságról szóló törvényt (FOIA) szeretné betartatni.

Az első ügyben az EFF Sophia In 't Veld, a Democraten 66 holland párt európai uniós képviselőjének érdekeit védi. A politikusnő azt szeretné elérni, hogy a FOIA alapján betekinthessen az amerikai hatóságok által róla összegyűjtött adatokba. Az amerikai hatóságok többször hivatkoztak arra, hogy ez a jog az európai uniós állampolgárokat is megilleti, azonban ennek ellenére eddig Sophia In 't Veld minden ilyen jellegű kérését megtagadták. Az EFF a holland EP-képviselő nevében ezért beperelte az amerikai külügy-, az igazságügyi és a belbiztonsági minisztériumot. Az eljárás egyetlen célja, hogy a bíróság kötelezze a hivatalokat arra, hogy a FOIA alapján engedélyezzék a betekintést az aktájába.

Sophia In 't Veld elsősorban arra kíváncsi, hogy az Automated Targeting System (ATS) nevű rendszer a személyes adatai alapján milyen kockázatelemző profilt készített róla. Az EFF szakértői szerint amennyiben valakiről már elkészült egy ilyen akta, akkor után gyakorlatilag semmit sem tehet. Az adatokat évekig tárolják és megosztják különböző amerikai és más hivatalokkal. "Sophia In 't Veld esete is bizonyítja, hogy mennyire nehéz az európai uniós állampolgárok számára az iratokba való betekintés. Ugyanez azonban még az amerikai állampolgárok számára is gyakorlatilag lehetetlen, így nem tudhatják milyen információkat gyűjtöttek róluk össze az amerikai hatóságok és titkosszolgálatok" - jelentette ki David Sobel, az EFF ügyvédje.

Az EFF a másik ügyben az ACLU-val közösen az amerikai igazságügyi minisztérium ellen indított pert és azt követeli, hogy az amerikai hatóságok árulják el, hogy figyelik meg a mobiltelefonok segítségével az embereket. Az ACLU adatai szerint ugyanis a bűnüldöző szervezetek - mint például a drogellenes ügynökségek - rendszeresen kikérik a mobil szolgáltatóktól előfizetőik forgalmi információit, hogy így állapíthassák meg éppen hol tartózkodik a gyanúsított. Az esetek többségében azonban az akciók és az adatok kiadása bírói engedély vagy törvényességi ellenőrzés nélkül történik.

A két szervezet már tavaly novemberben szintén a FOIA-ra hivatkozva kérte a dokumentumok kiadását, azonban a szaktárca ezt elutasította. Az EFF és az ACLU ezért döntött most a per mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #4
    ARBEIT MACHT FREI
  • remark #3
    Kifejtenéd?
  • Sanyix #2
    jófilm, csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • remark #1
    Milyen jo hogy pl. a Das Leben der Anderen megtekintese utan fellelegzik az ember hogy: jaj de jo hogy ennek mar vege es nem gyujtenek mar rolam adatokat, es nem a megkerdezesem nelkul dontenek minden engem is erinto kerdesben a hatam mogott!

    Milyen jo is a szabadsag illuzioja!