Gyurkity Péter

3,2 GHz-ig húzható az AMD 45 nanométerese

Legalábbis a prototípusokon végrehajtott első tesztek alapján, amelynek során az eredetileg 2,2 és 2,3 GHz-es órajelet sikerült ilyen magasságokba tornászni. A cég eközben leépít, hogy pénzt takarítson meg.

Az AMD 45 nanométeres generációja késve érkezik, ám a debütálásra minél előbb szükség lenne, hiszen az Intel eközben szépen felhappolja a piacot. Teheti, hiszen nagyobb kapacitásánál, méreténél és anyagi lehetőségeinél fogva olyan ütemre kényszeríti rá az AMD-t, amely azt alig, vagy egyáltalán nem győzi követni. Így tehát meglehetősen jó hír, hogy a Deneb kódnevű chipek jól szerepeltek az első teszteken.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A vadonatúj Phenom X4 processzorokat elsőként tesztelő ázsiai oldal a 2,2 és 2,3 GHz-en futó Deneb chipeket kapta kézhez, ezekről szolgáltat némi információt. Sajnos a pontos teljesítményt és a riválisokkal való összevetést ezúttal nélkülöznünk kell, mindössze a technikai adatokban gyönyörködhetünk, ám ez érhető, lévén még meg nem jelent fejlesztésekről van szó. A tesztelők lényegében az órajelszorzó és a feszültség módosításával tudták növelni a frekvenciát, és ezt sikerült egészen 2,8, 3, majd pedig 3,2 GHz-ig húzni. A 6 MB harmadszintű gyorsítótárral ellátott processzorokat az AMD RD790 chipkészlet és 2 GB memória egészítette ki, amely 5-5-5-18 késleltetéssel üzemelt.

Ilyen magas órajelen a gyártó valószínűleg nem fogja piacra dobni saját chipjeit - legalábbis az első körben biztosan nem -, ám mindenképpen jó jel, hogy az első teszten sikerült ezt elérni. Ez mutatja a Deneb sorozatban rejlő potenciált, bár az még kérdés, hogy élesben ezt mire sikerül majd beváltani.

Az AMD egyébként továbbra is nehéz helyzetben van, jól mutatja ezt, hogy 32 millió dollárt költenek az elbocsátott munkaerő kompenzálására. További 36 milliót költenek egyes kisebb befektetésekre, miközben kénytelenek jelentős mértékben csökkenteni az ATI egyes részlegeinek értékét, amelyek nem hozták a kívánt eredményeket. A régi, 200 mm-es ostyáknál használt gyártósorok eladásából eközben 190 millió dollár bevételre tesznek szert, ám ez a hiány kicsinyke részét fedezi csak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #30
    Magához képest fejlődött, de kissé csak megdobta volna a dolgokat, ha a nagy gyártók részéről is tömeges igény merül fel a procijai iránt, éveken keresztül. (Az igény meg is volt ugye... Csak azt már nem akarták megjátszani, hogy akkor az Inteltől nem kapnak procit, vagy drágábban, mint a konkurencia - az Intel szempontjából "lojális" partnerek.)

    "Például következő lépésként összeköthetnék a PCI-E 2.0 nagy sebességű buszán egyes ismétlődő funkciókat a CPU és GPU között"

    Nem egészen világos, mire gondolsz. Ők most arra törekszenek, hogy egy kisebb GPU és a proci között HT3.0-ás kapcsolatot valósítsanak meg, ami még jóval gyorsabb (sávszél+latency), min akár a PCIE2.0. Először MCM megoldással (2 külön die egy tokban), aztán egy die-on az egészet. (Illetve lehet, hogy legelőször 0. lépésként külön tokban is lesznek.) Az eredeti terv szerint ezen belül két irány lesz: 1. olcsóbb irodai/mobil platform, 2. fejlettebb és gyorsabb GPGPU alkalmazások. (De az utóbbi időben nem követtem közelebbről, hogy alakultak a dolgok.)
  • JTBM #29
    Az AMD abban az időben építette fel a Drezdai gyárát, meg bővítette is.
    A procijait nagyobb nyereséggel adta, mint az intel.

    De egy proci gyárat nem lehet 3 nap alatt felhúzni, az AMD ráadásul lassan váltott technológiát is, pl. az Athlon generációkban sokáig gyártott olcsóbb procit a drágább helyett.

    Sajnos jött a Core2 és győzött. A Phenom is valamivel lassabb, mint a Core2.

    Az AMD-nek viszont van az Ati, ami lehet, hogy az újabb nagy húzás. Például következő lépésként összeköthetnék a PCI-E 2.0 nagy sebességű buszán egyes ismétlődő funkciókat a CPU és GPU között, amivel pont a játékokat lehetne nagyon felgyorsítani. Az intel és a Larrabee ettől még nagyon messze van...
  • dez #28
    Az Athlonos időkben sem voltak drágák a procijaik, hanem éppen ellenkezőleg, és még jobbak is voltak a másiknál. Ha a nagy PC-gyártók (összerakók) keze nem lett volna megkötve az Intel által már ekkor is, és nagy tételben (már amit ki tudott préselni magából) vásárolták volna az AMD-s procikat, akkor az X2-es korszakra rég nem lett volna olyan kicsi az a kapacitás.
  • Nonix #27
    1 hónapja még temette mindenki az ati kártyákat, hogy majd jön a középkategoria... Szóval lehet hogy jön egy amd proci és felveszi a versenyt alegjobb intel procival fele áron.
  • Sanyix #26
    az a 7 év 7 év volt. k7 széria végig jobb volt mint az intel, k8 is core2-ig. A sok hülye meg ment venni pénégyet, mert 433 gigaherc, meg mert processzor= péntium, meg mert amd szar azt mondta a szomszéd pénégypistike. Volt ott kapacitás...
  • JTBM #25
    Az a 7 csak kb. 3 év volt. Az AMD-nek hosszú ideig nem volt gyártó kapacítása, hogy versenyezzen az intellel. Persze jó drágán tudta adni a procikat és egy ideig nyereséges volt a cég.

    Az AMD-nek most viszont kezd kifizetődni a Ati megvásárlása, mert úgy néz ki, hogy az új AMD HD 4850, HD 4870 és HD 4870X2 kártyákkal felsepri az AMD az nvidia-val a padlót. Közben azért a Phenom ott van a processzor piac alsó és közép részén, szóval az AMD azért megmarad, lehet, hogy nemsokára már nyereséges is lesz...

    Nekem most lesz egy csere, a régi Ati 1950Pro kártyámat cserélem le HD 4870-re. Igazából csak azért, mert nem tudom bővíteni az AGP-s gépemet és sajnos ma már túl lassú - de a CPU és nem a grafika...
  • Sanyix #24
    Meg az idióta vásárlók is.
  • asysoft #23
    Azért ahhoz az "eltékozláshoz" az is hozzájárult, hogy az Intel nem igazán tisztességesen versenyzett...
  • fixpont #22
    Kar, hogy eltekozolta azt a 7 evet, mondhatni a bibliai 7 bo esztendot. :-)) Felek mostn em 7 szuk jon hanem inkabb......szoval tobb.
  • Sanyix #21
    Igen ez a "kis" korszak amíg az amd volt a jobb, laza 7 évet jelentett, k7-től core2-ig).