Gyurkity Péter

Gyorsít az Intel, árat csökkent az AMD

Mindkét processzorgyártó szeretné tovább bővíteni piaci részesedését, ezt az AMD meglévő termékei esetében árcsökkentéssel oldaná meg, míg az Intel felgyorsítja a Nehalem architektúra megjelenését.

Elsőként az AMD terveire térünk ki, mivel mostanában inkább a vetélytársról jelennek meg hírek. A Planet3DNow oldal értesülése szerint az új Phenomok áprilisban esedékes megjelenése a meglévő változatok árának csökkenését vonja maga után, amely kedvezőbb helyzetet teremthet az alsóbb szegmensekben a cég számára. Azt eddig is tudtuk, hogy a jövő hónap elején három új jövevény, a 9550 (2,20 GHz), a 9650 (2,30 GHz) és a 9750 (2,40 GHz) felbukkanása várható, ám az csak most derült ki, hogy ez mennyivel csökkenti az elődök árazását.

A hírek szerint egészen pontosan április 7-én kerül sor a lépésre, amelynek keretében több meglévő Phenom és Athlon 64 X2 modell ára csökken majd. Előbbi sorozat esetében a 9500, 9600 és 9600 Black Edition jelzésű változatokról, míg utóbbinál jóval több példányról van szó, a teljes lista a következőképpen fest: 4400+, 4600+, 4800+, 5000+, 5000+ Black Edition, 5200+, 5400+, 5600+, 6000+ és 6400+. Ezzel egy időben mérséklődik az alacsony fogyasztású Athlon 64 processzorok, valamint a belépő szintű Sempronok ára is, ám azt nem tudni, hogy pontosan mennyivel.

Az AMD időközben megkezdte a hárommagos Phenom processzorok leszállítását, első körben az OEM-partnereknek. A Phenom 8400 (2,1 GHz) és 8600 (2,3 GHz) ára nem ismert, ám a források szerint mindenképpen 200 dollár alatt marad, feladatuk elsősorban a 45 nanométeren készülő, ikermagos Core 2 E8200 és 8400 elleni verseny lesz.


Intel Silverthorne - képünk nem éppen atomnyi illusztráció

Természetesen az Intel is több fontos lépéssel készül a verseny folytatására, ezek között megtaláljuk az új Nehalem generáció megjelenésének ütemezését, illetve az Atom chipek várható árazását. Előbbi esetében arra számíthatunk, hogy az elsőként megjelenő Bloomfield sorozat tagjai, a kétprocesszoros szerverekbe szánt chipek már a harmadik negyedévben felbukkannak majd, igaz a valódi felfutásra csak az utolsó három hónapban kerülhet sor.

Ezek magukkal hozzák az új architektúra változtatásait, a beépített háromcsatornás memóriavezérlőt, a Quick Path Interconnect (QPI) elnevezésű új rendszerbuszt, az LGA1366 tokozást, a szintén új multi-threading technológiát. A sorozat példányai könnyen módosíthatók lesznek, később kiegészülhetnek majd egy beépített grafikus vezérlővel, vagy egy újabb memóriavezérlővel. A szerverekbe szánt változatok után érkezhetnek a csúcskategóriás asztali gépekbe szánt példányok, pontos információ erről még nem jelent meg.

A gyártó részéről elhangzott kijelentések alapján az elsőként megjelenő mobil Atom chip legfeljebb 1,8 GHz-es órajelen fut, fogyasztása pedig alig tizede a Core 2 Duo ULV chipekének. Az első módosított változat Diamondville kódnéven jelenik majd meg a második negyedévben, Atom 230 jelzéssel, 1,6 GHz-en, 533 MHz-es FSB-vel, illetve 512 kB másodszintű gyorsítótárral. Utóbbi egyetlen magra támaszkodik majd, ára pedig 29 dollár lesz. A harmadik negyedévben bukkan majd fel az 1,87 GHz-en futó változat, valamint egy 1,6 GHz-es ikermagos példány, 300-as besorolással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #19
    Nem biztos, lehet hogy az m$ vagy intel megfizette a külömbséget + egy kis extra ;)
  • Sanyix #18
    Ez a faszlámák által páréve elterjesztett egetrengető baromság még most is él tovább?
  • V1G3C #17
    Bár a banki szférában az olcsóság nem mindig cél ;)
  • V1G3C #16
    Pont az Integrity szerverek innen nagyon kilógnak, mivel Itanium CPU-s rendszer.
    Viszont a HP csak ezzel tud Win OS alatt sok CPU-t felmutatni. Olcsóbban megúszták volna a bankos fiuk egy x3950M2 vagy x3850M2 IBM rendszerrel.
  • digital #15
    A legnagyobb hazai bank, épp mostanában váltott szerverparkot. integrity_szerver
  • dez #14
    Hát elég rosszul tudod, mert ilyen max. valami pancser vagy lefizetett kiscéges beszerzésnél merül fel. A szerverpiac jelentős részét birtokolja az AMD. (Persze nem Asrock alaplapokkal. :P)
  • dez #13
    Hogy jön ide a vinyó? Ideje lenne megnézned a PC-k architektúráját... :) Az FSB-set és az IMC-set.
  • GABOR16 #12
    Vagyis a szerverek világa :)
  • GABOR16 #11
    Bevételben mindenképp az teszi ki a csúcsot :)
  • lee56 #10
    Megbízhatatlanság.., háhá, ime egy tájékozott fórumozó :)