Gyurkity Péter

Piacon az AMD javított hárommagosai

Mindössze egy hónappal az első sorozat megjelenését követően máris felbukkantak a javított változatok, amelyek nagyobb teljesítményt nyújtanak. 2007 végén mind az AMD, mind az Intel növelte bevételeinek arányát.

Az AMD egészen pontosan három új chipet mutatott be, amelyeket azonban már jóval korábban beharangoztak. A Phenom X3 8000 sorozat új példányai egyetlen részletben különböznek az elsőként elkészült processzoroktól, ez pedig a B3 stepping. Ebben javították a szervereknél felbukkanó zavaró hibát, illetve növekedett a teljesítményt, annak ellenére, hogy minden más változatlan maradt.

A három jövevény jelzése sorrendben 8450, 8650 és 8750. Órajelük ennek megfelelően változik, ez az első chip esetében 2,1 GHz, a másodiknál 2,3, a harmadiknál pedig 2,4 GHz. Az ár 145, 165, illetve 195 dollár. Az AMD által közzétett hivatalos adatok szerint a teljesítményt a 8650 esetében egészen pontosan 9 százalékkal sikerült növelni, a másik két változatnál pedig ehhez hasonlóan javultak a mutatók, ami pusztán az új steppingnek köszönhető. A gyártó állítása szerint a B2-generációval sem volt semmi gond, ezt azonban cáfolja az a tény, hogy a hivatalos árlistán gyorsan átadták helyüket az utódoknak. Két másik chipet is bemutattak, ezek az Athlon 64 X2 családba tartoznak, 4050e és 4450e jelzéssel, órajelük 2,1 és 2,3, fogyasztásuk pedig 45 watt.

Az iSuppli jelentése szerint a tavalyi utolsó negyedévben mind az AMD, mind pedig az Intel sikeresen növelte bevételének arányát a globális piacon. Előbbi 0,3 százalékkal, utóbbi pedig 0,2 százalékkal javított a harmadik negyedévhez képest, a két cég pedig éves szinten a teljes bevételek 92 százalékára tette rá a kezét, így a többieknek alig 8 százalék jutott. Az év végén a következőképpen nézett ki a helyzet: az Intel bevétele a teljes piac 78,9, az AMD jövedelme annak 14,2 százalékát tette ki, a konkurens gyártók pedig alig 6,9 százalékon voltak kénytelenek osztozni. Jól mutatja ez a piac kétpólusú helyzetét.

Szakértők szerint az erős kereslet miatt az átlagos eladási árak stabilan tartották magukat mindkét gyártó esetében, ez különösen a noteszgépek szegmensében tűnt ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #18
    A #7-es árakra gondolsz? Na ja, kell egy kis idő, amíg ideér az árcsökkentés.
  • Sanyix #17
    mert azokat már phenomnak hívják nem athlonnak, és mert az majd sempron lesz a k10 alapú 2 magos.
  • who am I 7 #16
    Akkor mit tükröznek te nagyokos?nagyanyám járokeretének a költségvetését?pff 1-2 ezer huf eltéréssel én is ilyen árakon tudom beszerezni
  • asysoft #15
    Igen, de leggyorsabb változatra továbbra is fennáll, hogy +20 dollárért már négymagosból kapsz ugyanolyan órajelű példányt... K10 alapú Athlon X2-esek még nincsenek?
  • dez #14
    Ha rendesen ki van használva, akkor természetesen a 4 magon gyorsabb. Mit gondoltál?
  • haxy27 #13
    Na jó most akkor meik a gyorsabb egy 2300MHz 3 magon vagy 4 magon ?????
  • dez #12
    Ezek az árak nem igazán tükrözik az AMD árazását, ill. annak arányait.
    Az AMD új prociárai
    A legnagyobb X3 kerül itt annyiba, mint a legkisebb X4.
  • Kryon #11
    áttérhetnének már 45nm-re, kíváncsi lennék rá mit tudnak magasabb órajelen
  • GABOR16 #10
    De az új X3 árak vannak a régi X4 esek árai ellen, és az új széria gyorsabb is, a régi meg elfog tűnni idővel...
  • Sanyix #9
    Hát azt nézve, hogy + 3k ért x4-et vesz, ja.