Gyurkity Péter

AMD: újabb Phenom-finomságok

Folyamatosan érkeznek a hírek Dávidék háza tájáról: a TLB-hiba kijavítását tartalmazó új stepping további processzorok megjelenését eredményezi, emellett érkeznek a 45 nanométeres változatok és egy új partner is.

A translation lookaside buffer-t (TLB) érintő hibáról még decemberben számoltunk be, akkor az AMD értesítette partnereit, hogy emiatt újabb csúszással kell számolniuk. Mivel azonban a probléma nem igazán érinti az asztali vonalra készülő processzorokat, a Phenom család tovább nyomulhat előre, igaz előbb-utóbb itt is szükségessé válik a B3-stepping, amely már kiküszöböli a hibát. Ennek megfelelően a második és harmadik negyedévben érkeznek a most kapható chipek módosított verziói, hogy ezután debütáljon a 45 nanométeres generáció.

Kínai forrásokból derült fény arra, hogy a gyártó pontosan milyen újításokkal készül az elkövetkező hónapokban. A jelenleg kapható két példány, a Phenom 9500 és 9600 új számozással, 9550 és 9650 néven reinkarnálódik, míg a második negyedévre várt csúcskategóriás 9900 helyett a harmadik negyedévben jön a 9950. A nagyobb szám értelemszerűen az új steppinget jelöli, így tehát a hárommagos Phenom 8750 (2,4 GHz) és 8650 ( 2,3 GHz) szintén az új sorozatba tartozik majd. Mivel az eredetileg tervezett Phenom 8400 (2,1 GHz) és 8600 februárban, a 8700 pedig a május környékén jelenik meg, a két sorozat kissé összefolyik, így a vásárlók nyilván a javított példányokat részesítik majd előnyben.



Tajvanról eközben már a 45 nanométeres generációról érkeztek hírek. Az AMD eszerint továbbra is a második félévben tervezi ennek debütálását, a megjelenés jelentőségét pedig a csökkentett fogyasztás és hőleadás adná. A fejlettebb gyártástechnológiának köszönhető előnyök mellett még egy további fontos változtatás várható, ez pedig a harmadszintű megosztott gyorsítótár 2 MB-ról 6 MB-ra történő növelése. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az 1066 MHz-es DDR2 memóriákat támogató, Socket AM2+ platformhoz készülő processzorok órajele is jelentős mértékben megugrik, ám erről részleteket még nem tudunk. Az biztos, hogy az 1333 MHz-es DDR3-memóriát támogató példányok 2009 elején bukkannak csak fel.

A hagyományosan az Intel felé húzó Gateway időközben bejelentette új asztali konfigurációit, amelyek már a Phenom chipek köré épültek. A mainstream asztali vonalra szánt GM és GT-jelzésű összeállítások a négymagos processzorokkal, 3 GB memóriával és 1 TB-os, illetve 500 GB-os merevlemezzel érkeznek, 1150 és 850 dolláros áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxy27 #15
    hát az Intel szerintem még mindig be akarja az x86 alapu procikat szüntetni mint pár éve, de még nem jött össze neki.
  • turul16 #14
    " Up to 64GB of DDR2 667/533/400 DIMMs"
    800 as-t nem visszi, Szerintem ez baj.

    És ne feledd ez egy numa rendszer, programok tervezésekor is szem előtt kell tartani a maximális teljesítmény elérésének érdekében, ajánlott használni pl. set_mempolicy rendszer hívást, ill. numa manegelést segítő library-ket utility -ket.
  • dez #13
    Arról nem is beszélve, hogy főleg most lenne butaság több évre Intelbe fektetni, amikor 1 éven belül jönnek a Nehalem alapú cuccok, teljesen új tokozásokkal.
  • GABOR16 #12
    Nézted, hogy milyen alaplapot nézett ki?
    Nem azért mert AMD, de az egy 4 magos szerver lap ami Opteronokat fogad..
    Nem tudom, hogy mire kívánná használni pontosan (munkaállomásnak szánja írása szerint), de végső sávszélességben a memória felé az Opteronok győznek a Xeon rendszerei felett.. És sok mindenben jobbak a munkaállomásoknál a nagy memóriasávszélesség miatt (ezen a területen jön ki igazából a barcelona mag ereje is..)...
    És ő ár/érték arányt nézet.. AMD nagyon sokáig használta a korábbi foglalatot az Intelhez képest (akinél bár a tokozás azonos volt, de az új procikat a lap akkor sem ette meg, mert változott valami a feszültségszabályzás körül... és ez többször is ellett játszva intel táján.. AMD-nél ahol a foglalat ugyan az abban garantáltan mennek az újabb procik is...)..
    Ne otthoni gépet ajánljál neki :-) .. bár kétségtelen, hogy a szerverek és a munkaállomások között az intel nem áll olyan jól mint az otthoni gépeknél (ráadásul még nem tudni, hogy pontosan mire lesznek képesek a 45nm-es processzorok)...
  • dez #11
    Munkaállomásban gondolkodik, nem desktop gépben. Registered ECC ram, stb.
  • RealPhoenixx #10
    Rigidus: mar bocsi, a kovetkeoert> en ar ertek aranyban es fejleszthetoseg vonatkozasaban az intel cuccait latom, x38-as vagy x48-as chipsetes lapokat, amelyek ddr2-vel mennek.
    Lap 50e + proci q6600 -most, ha nyar akkor 9650-es szinten 50e + 8G DDR2 50e

    A ddr2-es ramok ara sztem mar csak folfele fog menni, mert a gyartast csokkentettek, reszben hogy ddr3-ra alljanak, reszben azert mert tul sok volt raktaron.

    NB: jah es a konfig tuningolhato szepen es kellemes a teljesitmenye, de ha kevesebb osszeg all rendelkezesedre, akkor 2magos core2-es es akkor majd kesobb jon a 9xxx-es proci ugyanabba a lapba, es akkor 150 helyett csak 115-120, de ha tenyleg nem akarsz 8G ramot, akkor viszont 2 magos procival 4G rammal 90e-t erdemes kiadni, vagyis a markas lapot sztem erdemes megvenni, amibe tobb kartyat is tehetsz, bar en xarok a videokartyara, es van rendesen sata portod, etc, etc, etc

    AMD: en jobban orulnek, ha amd termeket supportolnal, hogy erosodjenek :)
  • rigidus #9
    Koszonom mindenkinek.
  • dez #8
    Az AMD évértékelő "műsorában" elhangzott, hogy január elején megvolt a 45nm-es Shanghai tape-out, és indul a gyártás, kihozataljavítás.

    Alaplapgyártói források szerint 2008Q4-ben jön a 45nm-es Phenom, az Opteronok meg meg legalább egy negyedévvel előbb szoktak jönni.

    "Szóval 45nm-nél még nem lehet tudni mit hoz majd a jővő, remélhetőleg ott nem futnak hasonló fiaskóba, de persze kizárni sem lehet."
    Kicsi az esélye...
  • dez #7
    Javaslom, próbálkozz ezzel inkább a Prohardver K10 topikjában.
  • shabba #6
    1. A 2 Ghz-et meghaladó órajelű Opteron változatok már javítottak lesznek. 2Ghz-ig lévőket lehet majd újrasorszámozzák, ha megérkeznek az új B3-as steppingek.

    2. A TLB bug nem, bár az még nem lehet tudni milyen lesz a 45nm-es hisz nincs kész és 2008Q4 előtt aligha lesz még kapható. A Barcelonáról sem lehetett előre tudni hogy TLB bug lesz benne, ha tudták volna nem úgy csinálják. Ezek a dolgok mindig csak utólag derülnek ki. A Barcelona is szeptember elején startolt el és november felé lőtték le gyártását, amikor ez az egész TLB bug dolog nagyobb publicitást kapott. És 2008Q2-ig úgy tűnik elhúzódik a javított példányok megérkezése. Szóval 45nm-nél még nem lehet tudni mit hoz majd a jővő, remélhetőleg ott nem futnak hasonló fiaskóba, de persze kizárni sem lehet.