Gyurkity Péter

Már nem hisznek a gyártók a mini merevlemezben

A Hitachi kivonul a miniatűr merevlemezek szegmenséből, a Fujitsu pedig feladta a belépésről szóló terveit. A Toshiba így egy beszűkülő piacon uralkodhat, a figyelem pedig egyre inkább a flashmemória felé irányul.

A Reuters japán forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy a napokban két fontos merevlemezgyártó is feladta a miniatűr, 2 hüvelyknél kisebb méretű merevlemezekkel kapcsolatos terveit. A Hitachi esetében ez annyit jelent, hogy fokozatosan véget vetnek a meglévő termékek gyártásának és a további fejlesztésnek, míg a Fujitsu megspórolja magának a fáradtságot és be sem lép a piacra.

Előbbi gyártó elsőként az 1 hüvelykes sorozatokat adja fel, ezek sorozatgyártását már most leállították. Idén nyáron az 1,8 hüvelykes változatokat is kivonják, ami gyakorlatilag az összes korábbi elképzelés feladását jelenti. A Fujitsu pedig szintén módosítja terveit, és ahelyett, hogy belépne a mini-HDD piacra, inkább a flashmemóriák felé fordul és ezek fejlesztésére koncentrál a jövőben. Mindez jól jelzi, hogy a vásárlók és az ágazat ez utóbbi technológiában lát nagyobb lehetőségeket.

A két vállalat döntésének leginkább a Toshiba örülhet, hiszen már amúgy is a piac 70 százalékát uralja és így megszerezheti a megmaradó területeket is. A Hitachi itt 17 százalékot birtokol, míg a többi gyártó - a Samsung, és a Seagate - 8, illetve alig 5 százalékot tudott megszerezni.

Mindazonáltal a piac egyre inkább beszűkül, mivel a várva-várt új fejlesztések - elsősorban a hordozható kütyük - szinte kivétel nélkül flashmemóriára épülnek, nem pedig merevlemezekre. Példaként említik itt az új iPodokat, valamint az idén megjelenő, szintén internetes szolgáltatásokra alapozó készülékeket.

A Hitachi a jövőben a nagyobb változatokra, a 2,5 és 3,5 hüvelykes merevlemezekre koncentrál, itt jelenleg is jó pozíciókat birtokolnak. Arra számítanak, hogy az asztali számítógépek piacán további növekedés várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoli007 #15
    Mindenestre érdekelne számszerint, hogy mennyi az a megbízhatóság.
  • NIBI #14
    Hát ez lol:
    "... én úgy gondolom, hogy egy mozgó alkatrészek nélküli szerkezet mindig megbízhatóbb lehet mint egy mozgó alkatrészeket nem tartalmazó."
    Marha jól megfogalmaztad... :)
  • szombi #13
    Kérdés hogy mire ejted le. Ha betonra vagy térburkolatra, csempére, biztos hogy megdöglik tőle.
    De ha ágyra vagy puhára esik, esetleg körbe van tekerve buborékos fóliával, akkor tényleg nem sérül meg.
  • DcsabaS #12
    A felépítésből fakadóan a HDD kényesebb az ütésekre, a Flash Drive viszont a feszültségekre (elektrosztatikus kisülésekre is), a sugárzásra (pl. kozmikus részecskék) és a magasabb hőmérsékletekre. (Jellemző, hogy a HDD-ről sokszor olyankor is lehet adatot menteni, amikor a számítógép, és vele együtt a HDD burkolata szinte elszenesedett.) Viszont van sok olyan alkalmazás, ahol többet ér a kisebb súly és fogyasztás (pláne, ha még gyorsabb is), mint a megbízhatóság csökkenése. (Ami tényleg gyalázatos a mai Flash Drive-oknál.)
  • Inquisitor #11
    Van alapja, és mindenki így is gondolja, csak nem igaz.
    A különböző flash cuccok garmadával halnak be, SD, CF, Pendrive, miegymás. Ráadásul ha jól emlékszem anno még a Kürt mondotta volt, hogy ha megdöglik a flash, akkor valószinüleg semennyi adatot se lehet róla leszedni.
    Meg ott az a fránya írhatóság. Van a hivatalos szám, meg a valós ami még sokkal kisebb, és ott az a probléma, hogy nem csak akkor van írási művelet ha ténylegesen új adat rákerül.
    Rendszervinyónak meg totál alkalmatlan a virtuális memória miatt.

    Elvileg, ha már elötte nem történt szállítás közben pár érdekes dolog a HDD-vel, simán ki kéne bírnia 1,5-ről ha leejted, feltéve hogy az elektrónika sem sérül ...
  • fie #10
    Legalább olcsóbb lesz a flash. Viszont nem tudni, hogy pontosan mennyi írási ciklus bírnak a kütyük. Gondolok itt a subnotebookokra amik ezt használják.
  • archkoven #9
    Nem vagyok a téma szakértője, de én úgy gondolom, hogy egy mozgó alkatrészek nélküli szerkezet mindig megbízhatóbb lehet mint egy mozgó alkatrészeket nem tartalmazó. Azért egy vinyóban elég komoly mechanika van, nagyon kis tűrésekkel, én speciel annak idején nagyon meglepődtem, hogy a technológiával milyen nagy megbízhatóság érhető el, de azért szerintem egy flash memória más kategória.
  • tunyo902 #8
    Ez így van!
  • gabor0315 #7
    Inquisitor ->hát nem tudom de a PENDRIVEom már túlélte az egyik vinyóm !
  • szombi #6
    Kurva életbe, a hülyeséged miatt kiöntöttem a teámat!

    Nah, ha leejtesz egy pendrive-ot merő véletlenül az tönkre fog menni?
    És egy merevlemez, mérettől függetlenül?