Kruza Richárd

Fujifilm FinePix 8100fd ismertető

Felbontás: 10 effektív megapixel (3456 x 2592)
Optikai zoom: 18x (27-486 mm)
Videorögzítés: 640 x 480/320 x 240, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: xD/SD/SDHC + 58MB belső memória
Energiaellátás: 4 db AA elem
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 80 000 Ft

Kereskedők és gyártók reklámfogásként gyakran hasonlítják össze az eladni kívánt ultrazoom gépeket komplett DSLR rendszerekkel. Az összehasonlítás persze jócskán sántít. Ilyenkor olyan kijelentések hangzanak el, miszerint egyetlen kisméretű fényképezőgépben megtalálható a hatalmas zoom tartomány, az optikai képstabilizátor, magas ISO, manuális funkciók és még néhány, a professzionális felszerelésre jellemző dolog. Ilyenkor a vevő előtt kell hogy lebegjen a nehéz DSLR szett látványa, a nagy táska, 2-3 optika, melyeket állandóan cserélgetni kell, valamint a gépváz vakuval, kiegészítőkkel, és az összeg amibe az egész kerül. Nem vitás, sokan vannak akiknek az optimális választás egy ultrazoom kompakt, azonban a gyors döntés előtt nem árt jól megismerni, milyen kompromisszumokat is vállalunk egy ilyen géppel.

Kívülről

A FinePix 8100fd elvileg a korábbi FinePix 8000fd utódja, vagyis ráncfelvarrott verziója kellene hogy legyen, a ráncok azonban nem kerültek plasztikai sebész keze alá. A két gép kívülről az utolsó részletig teljesen megegyezik egymással, különbségre csak a 8 MP-ről 10 MP-re növelt felbontásra utaló felirat utal, tehát valójában régi ismerőssel van dolgunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gép külső megjelenésében az SLR világot idézi, a kezelőszervek kiosztása és az egész felépítés a klasszikus hagyományokat követi. Alapszíne fekete, melyet króm/alumínium hatású részletek teszik izlésessé. Maga a külső borítás teljes egészében műanyag, de kidolgozása igényes és precíz. A markolati rész elöl és hátul jól tapadó, kissé rücskös gumival van borítva. A jó összahatást rontja egyrészt az akkumulátor ajtó, mely kinyitás után lötyög, mozgása esetlen mintha hibás vagy törött lenne, másrészt az A/V kimenet/hálózati áram bemenet ajtó. Utóbbi ugyanis gumiból van, és bár kívülről jól és precíznek néz ki, körülbelül olyan körülményes használni mint a régi vizipisztolyokon a beöntő nyílás kupakját. Nagyon furcsa.

A gép megjelenése összességében véve nagyon igényes és esztétikus, szívesen járkál vele az ember.

Kezelőszervek, egonómia

A gép fogása maximálisan stabil, a markolat formájának és méretének köszönhetően a gép jó mélyen a tenyerünkbe süllyed. A stabilitást növeli a fent említett gumiborítás, melytől szinte kézhez ragad a gép. A fogás tehát jó, csupán a markolat és az objektív közötti rés kicsit keskeny, amitől ujjainknak nincs mozgástere, körmünk pedig karmolás nyomokat hagy az objektív oldalán.

A gép tetején találjuk a módtárcsát, az exponálógomb körül lévő zoom gombot, a be-ki kapcsolót és még két funkció gombot. Minden kézre esik, használat közben viszont néhányszor előfordult, hogy zoomolás helyett kikapcsoltam a gépet. A be-ki kapcsoló ugyanis egy síkban van a zoom gombbal, nagyon közel egymáshoz, és mindkét funkciót folyamatosan használja az ember. Fotózás közben tehát ujjunk hajlamos téveszteni, ez a megoldás tehát nem tökéletes.

A hátlapon lévő gombok elhelyezése logikus és érthető. Az EVF/LCD gombot egykezes fogás mellett is tudjuk nyomogatni, a többit nem igazán. Ezalól kivétel az "F" gomb, mely viszont a gép normális használata közben folyamatosan a hüvelykujjunk alatt van. Sokszor nyomtam meg akaratlanul, és idegesítő hogy mozgás közben figyelni arra hogy ne nyomjuk meg ezt a rosszul elhelyezett gombot. A géppel jó mozogni, mivel kikapcsolt állapotban megfelelően lapos. Súlya sem nagy, ahogy külső méretei sem. Nyakban lógva kellemes utitárs.

Kijelző, kereső

Örömteli, hogy átnézeti kereső is van a gépen; üröm az örömben, hogy a látvány rajta keresztül nem egy csúcsminőség. Manuális funkciókkal felszerelt gép lévén szinte a használhatóság határát súrolja. Természetesen látszik az előttunk lévő táj, a felbontás viszont nem engedi, hogy például a mélységélességet tudatosan szabályozzuk, pedig a gép manuális funkciói erre lehetőséget biztosítanak. Ráadásul a kép színvilága elég mesterkélt, ami miatt a megfelelő expozíciót sem lehet pontosan érzékelni. Ebből kifolyólag olyankor fanyalodik rá az ember, ha például erős napsütésben már alig lát valamit a kijelzőn, komponálni viszont nem tud vele.

Az 2.5 collos, 230 ezer pixeles LCD kijelző esetében jobb a helyzet, ahol csak lehet ezt érdemes használni: a színvilág természetes, túlzásoktól mentes. Mind az átnézeti kereső, mind a képernyő a kép 97%-át fedi le.

Menürendszer, üzemmódok

A kompakt kategóriában fontos, hogy a felhasználó gyorsan el tudjon igazodni, és ne okozon problémát a menüben való navigálás. A legtöbb mai kompakt gép esetében ezt sikerült is elérniük a fejlesztőknek, ami miatt a különféle gyártók temékei között sok hasonlóságokat fedezhetünk fel. Ez alól kivétel a FinePix 8100fd, és emiatt nem is igen sikerült megszoknom a menürendszer logikáját: egy hét használat után is furcsának, egyes funkciók elhelyezkedésének vonatkozásában logikátlannak tűnik.

A módtárcsán nagyjából a szokványos funkciókat találjuk. A profi gépekhez hasonlóan a manuális beállítások lehetőségének teljes választéka megtalálható, ami markáns jellemzője a 8100fd-nek. SP módban 13 programmód közül válogathatunk, Dual Shot Mode-ban pedig két fotó készül, egy vakuval és egy vaku nélkül. Elgondolkodtató, ennek vajon mekkora gyakorlati haszna van. A módtárcsa mellett lévő két gomb segítségével közvetlenül kapcsolhatjuk ki és be az arcfelismerést illetve a képstabilizátort. Mindkettő kéznél van és hasznos.

Maga az arcfelismerés rendszer amíg a modell szemben áll, jól működik, maximum 10 emberi arcot talál meg és követ. A körülményeknek megfelelően a portrézásnál klasszikusnak számító beállításokat végzi el a FinePix 8100fd, mégpedig gyorsan. Az expozíciót is úgy állítja be, hogy a fotózni kívánt arc élvez prioritást ebben a vonatkozásban, és ilyenkor a vörösszem kompenzálást is automatikusan elvégzi. A hátoldalon lévő “F" gyorsmenü gomb nagyon hasznos - lehetne. Ugyanis három funkciót hív elő: ISO beállítás, a kép mérete és a “FinePix szín"-nek keresztelt színbeállítás. Ezekből gyakorlatilag az ISO beállítás az a menüpont ami megérdemel egy gombnyomásnyi elérést, ami mellett a fotós nyilván szívesen látná mondjuk inkább a fehéregyensúly vagy más gyakran használt érték beállításának lehetőségét.

Autofókusz vonatkozásában választhatunk a középpontos, mátrix és kézi beállítás között. Maga az autofókusz a jelenlegi technikai szinvonalnak megfelelő sebességű és pontos, a fotók élesek lesznek. Kevés fénynél a segédfény assisztál és jól végzi feladatát, valamint tele állásban is megbízhatóan állítja be az élességet, bár ilyenkor természetesen érezhetően lassul a rendszer. A fókuszt manuálisan is állíthatjuk, bár használata nem jelent korlátlan örömet. Bekapcsolásához ugyanis a menüben egy többlépcsős műveletet kell végrehajtani, ehhez párosul a fentebb említett, átnézeti keresővel kapcsolatos probléma. Kézzel fókuszálni, tudatosan komponálni ilyen vonatkozásban a gyakorlatban tehát nemigen lehet a FinePix 8100fd-vel.

Optika, képminőség, érzékelő

A FinePix 8100fd legfőbb ismérve a hatalmas, 18-szoros átfogású optikai zoom-os objektív. Egy ekkora átfogású optikának a DSLR rendszerekkel szemben vitathatatlanul vannak előnyei: az integrált lencserendszer igénytelen, nem kerülhet por a CCD-re. Nem kell optikákat cserélgetni és előtét lencsékre sincs szükség. Az embernek mindig kéznél van és startra kész a hatalmas, 27-486mm-es zoomobjektív. Külön dícséretet érdemel a 27mm-es nagylátószög, mely egyre gyakrabban található meg a kompakt gépek világában. A leggyakrabban használt 35mm-es nagylátószög ugyanis gyakran, például beltéri fotózáskor egy családi fotó elkészítéséhez nem elég.

Dual Image Stabilisation: a Fujifilmék háza táján így nevezik a hardveres és szoftveres képstabilizálás együttes alkalmazását. Utóbbi elnevezése "Picture Stabilisation", mely a szokás szerint az ISO érzékenységet növeli, amennyiben szükség van erre. A hardveres része a dolognak viszont már egy CCD elmozdításos rendszer, amire panasz nem lehet. Élvezetes dolog, hogy a rendszer jóvoltából a gépet megragadva 486mm-en még 1/80mp-es záridő mellett is éles képeket lehet gyártani. További pozitívum, hogy az automata fehéregyensúly jól vizsgázott, minden körülmények között megtalálta a jó beállítást és a képek színvilága természetes lett, emellett kézzel is beállíthatjuk. A rendszer nagyon jó, ehhez nincs is több hozzáfűznivaló.

Képzaj vonatkozásában vegyes gondolatok fogják el az embert, mert be kell ismerni, hogy a képek viszonylag zajmentesek, ugyanakkor nem is túl szépek. ISO 400-nál jelenik meg igazából látványosan a képzaj, de még itt is a megszokott mértéknél alacsonyabb, innen felfelé viszont nagyjából atlagosnak mondható. Emellett viszont megmutatkoznak a képeken a szoftveres zajszűrés összes jelei: a képek nem részletgazdagok, inkább mosottak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400

Az elkészített fotók nézegetésekor az a legelső benyomása az embernek, hogy valahogy nem természetesek, hanem ridegek és mesterkéltek. Jobban megfigyelve a kicsi dinamikatartomány miatti kiégett részek, a reális, de valahogy mégis kicsit életidegen színvilág és az elnagyolt részletek tűnnek fel a szemlélőnek. Valahogy az egész úgy ahogy van kicsit műanyagos, mesterkélt hatása van. A gép egyébként kizárólag JPG formátumban rögzíti a fotókat, ami eleve határt szab a későbbi műveletek elvégzésében.

Valójában ha a gép tudását, szélsőséges paramétereit mérlegeljük, arra kell logikusan következtetnünk, hogy a viszonylag alacsony vételárat úgy tudták kipréselni, hogy sok vonatkozásban nem a mai csúcstechnológiát alkalmazták. Valószínűleg ez köszön vissza a képminőségben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kromatikus aberráció, vignettálás és torzítások vonatkozásában nagylátószögben egyaránt átlagosan teljesít a FinePix 8100fd, míg tele állásban például már nagyítás nélkül is látható lila részeket lehet felfedezni, és ezen rekeszeléssel sem igen lehet változtatni. Pontosabban nem is kell nagyon keresni a hibákat, mert szemmel láthatóak. Persze ezt nehéz szívvel lehet negatívumként említeni ekkora zoomátfogás mellett, egy relatíve alacsony vételárú kompakt esetében. Viszont ha valaki eltökélte hogy ultrazoom kamerát szeretne, ezzel a jelenséggel számolnia kell. Muszáj azonban hozzátenni, hogy van a piacon olyan alternatíva, melynél ebben a vonatkozásban némileg kisebb a probléma mértéke. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy erre - ahogy néhány más, már említett problémára - egyedül egy SLR szett a megoldás.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Memória

A Fujifilm FinePix 8100fd a saját xD rendszer mellett szerencsére fogadja az SD, SD/HC kártyákat is.

Vaku

A beépített vaku fényereje kategórián belül az átlagnál nagyobb, a gyári adatok szerint 0.5-8 méterig működik megfelelően. A megadott adatok reálisnak is tűnnek. Az i-Flash elnevezésű technológia arra hivatott, hogy figyelje, elemezze a finom átmeneteket és ennek megfelelően igazítja a vaku fényerejét. Ennek eredménye a láthatóan természetes színek vakuzáskor, valamint kevesebb energiára van szükség a működtetéshez. A gyár szerint az automatika minden létező körülményt - például a hátteret is - figyelembevesz, az eredmény pedig jó - az expozíció tényleg mindig nagyon pontos.

Találunk a gépben szoftveres vörösszem korrigáló funkciót. Maga a vörösszem kompenzálás akkor működik rendesen, ha a hagyományos, elővillanásos lehetőséget együtt használjuk a szoftveres rendszerrel, ilyenkor biztosra vehetjük hogy nem lesznek világító vörös szemek a családi albumban. Maga a vaku csak a mechanikus gomb megnyomásával nyitható ki, tehát automata módban magától nem működik a vaku. Vakupapucs sajnos nincs a gépen.

Sorozatfelvétel, videorögzítés

30 képkocka/másodperc sebességgel rögzít a FinePix 8100fd mozgóképet kétféle, 640 x 480 és 320 x 240 pixeles felbontásban. Az elkészített anyag AVI formátumban kerül a memóriakártyára. Az elkészített videók szépek, a stabilizátornak köszönhetően nincs látható kézremegés. Felvétel közben viszont nem lehet zoomolni.

Áramellátás

Négy darab ceruzaelemmel működik a gép, melyek a jól megtervezett markolatban helyezkednek el. Körülbelül 350 képet lehet egy garnitúra elemmel készíteni, ami jó teljesítmény, de utazás közben a legrosszabb esetben is csak a legközelebbi kisboltig kell elmennünk, mivel ceruzaelemet mindenhol lehet kapni.

Összegzés

Vegyes érzelmekkel csomagoltuk el a Fujifilm FinePix 8100fd-t. Nagyon szemrevaló, kellemes, jó fogású gépet ismertünk meg, az első ránk gyakorolt hatása tehát jó. Az objektív hatalmas zoom átfogása az, ami meghatározza a gép jellegét. Kétségkívül rendkívül nagy használati értéke van az erős zoom-nak és a nagylátószögnek.

Figyelembevéve a manuális funkciókat, zavarba ejtő az a tény, hogy a képek minősége hagy némi kívánnivalót maga után. A gyár ráadásul úgy reklámozza a FinePix 8100fd-t, miszerint "elérhető alternatíva a terjedelmes SLR rendszerekkel szemben", valamint hogy "az ultrazoom-ok standardja". Ezek az állítások nem állják meg a helyüket. Képminőség és a tudatos komponálás vonatkozásában nem lehet összehasonlítani egy SLR szettel, ha pedig ultrazoomot szeretnék vásárolni biztosan megfontolnám, hogy körülnézzek az Olympus vagy a Panasonic termékei között is.

A hobbifotós viszont valószínűleg azért nem választaná, mert - az ekkora zoom átfogás kivételével - számára fontos funkciókkal, minimum ilyen, vagy jobb képminőséggel bíró, zseb méretű kompaktot is választhat hasonló áron. Marad tehát a zoom átfogás, és persze a konkurens ultrazoom gépek, mint szempont a döntésben. A Fujifilm FinePix 8100fd vásárlásakor úgy tűnik a legfontosabb szempont nem más mint a szubjektív megítélés, az, hogy valaki beleszeret a gépbe. Sokaknak ez a legfontosabb, és ez nem is baj.

Muszáj azonban megemlíteni, hogy jelenleg még kapható a korábbi modell, a Fujifilm FinePix 8000fd bruttó 55 ezer forintos vételáron. Gyakorlatban alkalmazható különbséget nem találunk a két gép között, a kissé nagyobb felbontás ugyanis nem nevezhető annak. Ha valakinek tehát nagyon megtetszik a Fujifilm FinePix 8100fd, gondolkozzon el a régi modell megvásárlásán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mathyas #16
    Sziasztok!

    Nekem FinePix S8000fd-m van és nem igazán vagyok vele megelégedve. Bár ezért a pénzért ezt lehet várni. Kb három hete van meg a gépem, de a kezdetektől fogva minden tíz tizenötödik bekapcsolásnál zoom hibát ír. Ha kikapcsolom és vissza, akkor minden rendben. Szerintetek vájak vele, vagy vigyem vissza, hogy nézzék meg ??? K.ssé tanácstalan vagyok ezügyben...

    Nekem soha életemben nem volt fényképezőm, tehát a fotózáshoz kő hülye vagyok, de szeretnék azért többet tudni róla... idővel.

    Csináltam vele egy pár panoráma fotót, állvánnyal, állvány nélkül.

    Ide kattintva megnézhetitek.
  • HuMarci #15
    Csakhogy ráismertem Székesfehérvárra és Agárdra a képeken :)
  • Blasta #14
    Kruza Úr!

    A cikk címében, meg úgy kompletten az egész cikkben a gép neve elvan Qrva!


    (S8100fd, S8000fd...)
  • Blasta #13
    Nincs képzaj?
    Napersze :DDDDDDDDDDD
  • usererror #12
    Nézem a cikket és nem hittem el, amit látok - illetve amit nem látok. Annyira a digitális technológiát preferáljuk, hogy írunk a 13 programautomatikáról, de arról már elfelejtkezünk, hogy milyen fényereje van a benne rejlő optikának?

    Pedig ettől függ - vagy függhet - a kép tartalma is, hiszen a mélységélességet tudjuk szabályozni vele, vagy hogy tudunk-e relatíve kevés fény mellett, rövid záridővel bemozdulásmentes képet csinálni.

    Persze bocs a cikk szerzőjétől, ha csak egyszerűen megfelejtkezett róla, előfordul az ilyesmi.
  • roliika #11
    Hát nem feltétlen. Sőt.

    Az elektronika is "felvehet" zajokat. Ugye ezek a CCD-k végülis fénymérő mátrixok.

    Az sem mind1 hogy méhsejt struktúrája van a CCD nek vagy a mérő cellákat mi határolja. A tömörítési eljárás sem mind1.

    Aztán az optika sem Nagyon mind1...elvileg...de hát ez fura...nekem 4 megapixeles van, és szebb képeket csinál mint ez (2Mpx-re állítva csak) ráadásul a lencséje is kisebb sokkal mint ennek.

    Most ezek a képek vagy enyhén megvilágított körülmények között készültek, vagy kicsit ügyetnel volt aki készítette...vagy ilyen szar ez a gép????
  • babajaga #10
    Az érzékelő nagysága adja a kép minőségét.
  • Alwares #9
    Nekem S8000FD-ém van. Gyakorlatilag ugyanez a gép, annyi különbséggel, hogy csak 7 megapixeles. De jobb is mert legalább nincs képzaj.
  • roliika #8
    Ijjj...ahogy nézem a képeket ezek nem jobbak mint amit a Fuji Finepix A340 gépem készít. Sőt talán még kicsit életlenebbek is.

    Egyébként RAW formátumban iszonyat gagyin néznek ki a képek...mintha foltosak lennének. Jót tesz neki a JPG tömörítés ezek szerint.