Gábor Zoltán

Fujifilm Finepix Z5fd bejelentés

A Fujifilm bejelentette új ultra-kompakt kategóriás fényképezőgépét, a Z5fd személyében. Fő fejlesztés az arcérzékelés.

Az elnevezésben feltűntetett "fd" az arcérzékelős "Face Detection" technológiára utal, amivel a cég már az ultra-zoom kategóriában elindított S6500fd-t és az egyszerű kompakt F31fd-t is felruházta. Az eddig más cégek által használt szoftveres megoldások után a hardveres arcfelismerést a Fujifilm integrálta először digitális fényképezőgépekbe.

A rendszer lényege, hogy a szemet illetve a szájat figyelembe véve emberi arcokat keres a fotózandó témán, majd ezekhez állítja a fókuszt, illetve az expozíciós értékeket. Akár követni is képes a felismert arcokat, amiből akár tíz is lehet egyszerre a képen. Az arcokat egészen addig képes követni, míg a képen vannak, vagy a felvétel elkészül. Visszajátszáskor aktiválva az FD módot egyenként, gyorsan az arcokra is tudunk zoomolni. A rendszer jóval gyorsabb, mint a szoftveres elődei, így észrevétlenül képes működni.


A Z5fd-t hat megapixeles SUPER CCD HR érzékelővel látták el, melynek fizikai mérete 1/2,5". Háromszoros zoomátfogású Fujinon objektívet találunk a gépben, melynek fényereje a kategóriában átlagosnak tekinthető f3,5 - f4,2. Az LCD kijelző mérete a manapság divatos 2,5", és 230 000 képpont felel a tökéletes képmegjelenítésért. Az érzékelőt szintén a divatnak megfelelően akár ISO1600-as "fordulatszámon" is hajthatjuk, ami egy ekkora méretű érzékelőtől bizony teljesítmény - feltéve, ha értékelhető a képminőség, bár ez inkább csak marketingfogás. A masina fizikai méretei 92,8 x 55 x 19,4 mm, és háromféle színben lesz kapható: málnavörös, mokkabarna és (szinte már kommersz) ezüst.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A képeket 26 MB-os belső memóriájába illetve xD kártyára rögzíthetjük. További extrákkal is büszkélkedhet a gép, mégpedig az ún. "Blog" móddal. Ez semmi mást nem jelent, csak internetes blogokhoz kellően leméretezett képeket gyárthatunk, melyeket azonnal tölthetünk is fel webnaplónkra. A Fujifilm remekül felismerte az internetes blogok egyre népszerűbb helyzetét, és ennek kapcsán átnevezte a 640 x 480 képfelbontást Blog mode-ra.

A "Natural Light & Flash" mód két két felvételt készít, egyiket vaku nélkül, a másikat vakuval, majd később eldönthetjük, hogy a természetes megvilágítású felvételt választjuk vagy a műfényt. 14 témamódot, illetve automata módot használhatunk fotózáskor. Az új készülék 2007 januárjától lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #6
    "A "Natural Light & Flash" mód két két felvételt készít, egyiket vaku nélkül, a másikat vakuval, majd később eldönthetjük, hogy a természetes megvilágítású felvételt választjuk vagy a műfényt."

    Ez csípi a szemem. Vakut azért használ az ember mert gyenge a fény ezért hosszú lenne az expozíciós idő és bemozdulhat, vagy a fényforrás rossz színösszetételű és azt szeretnénk elkerülni.
  • Flashy #5
    egyik képen rózsaszín, másikon piros. ha már a róla készült képek sem színhűek,... :D
  • Möci #4
    A FUJI egyre jobb gépekkel jön elő, de ez a szappanos doboz arckövető és "Natural Light & Flash" móddal...
    Teljesen populáris gép, még a színválasztékában is.
  • mikloss #3
    hú dejó blog mód!!! juppiiii biztos veszek 1 ilyet csak a blog mód miatt!!!!
  • Blasta #2
    Irónia rulz ;)
  • smv #1
    " Fujifilm remekül felismerte az internetes blogok egyre népszerűbb helyzetét, és ennek kapcsán átnevezte a 640 x 480 képfelbontást Blog mode"

    Húú, ez aztán a helyzet remek felismerése, és a helyzet kihasználása...