Specker Balázs

Tévé-körkapcsolás 2006

Az idei divatot követve a tévék még nagyobbak és vékonyabbak lesznek, mint valaha. 2006-ban a karcsúsodás mellett egyértelműen HDTV-k elterjedéséé volt a főszerep. Az 1080 soros képet 16:9 arányban megjelenítő készülékek valódi felszálló ágba kerültek. A csökkenő ár, valamint a bővülő tartalmi kínálatnak köszönhetően egyre többen veszik fontolóra HDTV-k vásárlását.

Úgy tűnik, a vásárlók és a gyártók is úgy vélik: a méret a lényeg. A tengerentúlon manapság az elfogadható képméret nagysága 32 inchről (81,29 cm) 40 inchre (101,6 cm) ugrott. Riddhi Patel, az iSuppli tévés elemzője szerint az egykor "főállásban" szolgálatot teljesítő készülékek közül a nappaliból sok átkerült a másodlagos helynek számító hálószobába, konyhába.

A mérettel együtt a technológia is megváltozott. Az öreg katódsugaras (CRT) technika még ugyan nem halt ki, az ipar lélegeztetőkészüléken tartja, viszont a döntés egyértelmű: nem újraélesztendő. Helyét elsősorban a folyadékkristályos utódok, valamint a plazmatévék veszik át. Bár a SED-hez (Surface Conduction Electron Emitter Display), a lézer-tévéhez, vagy a szén nanocsöves technológiákhoz hasonló más alternatívák is léteznek már az iparágban, de egyelőre még inkubátor alatt.

Az előbbi technika a CRT-t az LCD-megjelenítés sajátosságaival ötvözi. A hagyományos készülékekhez hasonlóan a képet az üveglapra felvitt foszforréteget bombázó, elektronok keltette fényből állítja elő. A fő különbség azonban az, hogy mindezt nem egy eltérített elektronsugárral, hanem képelemenként egy-egy önálló, pixelméretű elektronforrással teszi. Itt nincs szükség nagyméretű elektroncsőre, tehát a végeredmény olyan vékony lehet, akár egy LCD. Ráadásul a fekete szín és a kontrasztarány igen kiemelkedő lehet, mivel a SED panel addig teljesen sötét marad, amíg nem éri elektronsugár.

A CRT mindenütt részesedést vesztett a piacon, beleértve a fejlődő dél-amerikai és ázsiai területeket is. Az iSupply arról adott hírt, hogy a kiszállított darabok száma 140 millió darab alá esett, míg a DisplaySearch azt jelentette, hogy az idén az LCD készülékekből először fogyott több, mint hagyományos társaikból.

A korábban a sík-képcsöves megjelenítők jövőjének tartott plazma-technológia továbbra is legnépszerűbbnek számít 40 inch fölött; ebben a kategóriában a kiszállított mennyiség mintegy 38%-át uralta az amerikai piacon. Az LCD-k népszerűsége azonban megállíthatatlan üstökösként szárnyal a világ minden táján. Amennyiben hinni lehet a DisplaySearch adatainak, az idei harmadik negyedévben a folyadékkristályosokból közel kétszer annyi került a boltok polcaira, mint egy évvel korábban. A 40 millió kiszállított darab után nem meglepő tény, hogy a legtöbben ezt a technológiát választják, ha HD TV-ről van szó.


Akinek a méret a lényeg: két és fél méteres képátló

A hirtelen jött térhódítás egyik vitathatatlan oka a gyors árcsökkentés. Míg tavaly év végén épphogy 3500 dollár alatt mozgott a 40-44 inches modellek átlagára, addig idén már 2300 dollár környékén beszerezhető volt egy ilyen darab. Mindezek ellenére a Panasonic továbbra is hű maradt a plazma-technológiához. Hogy elkötelezettségét még jobban kifejezze, 2006-ban megalkotta a világ legnagyobb átmérőjű, 103 inches sík-képcsöves kijelzőjét. A plazma-szektor vezetője 33%-os részesedést tudhatott magáénak az idei harmadik negyedévben.

A többi tévégyártó nagykutya - élükön a Sharppal, az LG.Philips LCD-vel, valamint a Sonyval - elsősorban a folyadékkristályra voksolt. Ám a sokáig a Sharp által uralt kategóriában idén új szelek fújtak. A nevenincs márkák együtt már 10%-kal túlszárnyalták a japán óriás részesedését - derül ki az iSuppli felmérésből.

Természetesen más megjelenítési eljárások is felbukkantak a piacon. A DPL (Digital Light Processing) eljárás a Texas Instrument 1987-ben kifejlesztett DMD-jén (Digital Micromirror Device) alapuló technika, amely tulajdonképpen nem más, mint egy gyors, félvezető alapú, digitálisan vezérelhető, fényvisszaverő kapcsolókból álló mátrix. A DMD chip - megfelelő elektronikai háttérrel és optikával támogatva - kontrasztos, meglehetősen homogén és nagy fényerejű kép előállítására képes.

Az LCD és a DLP technika egyfajta ötvözetének tekinthető LCoS (Liquid Crystal on Silicon) fényvisszaverő technológia lényege pedig, hogy a DLP tükröcskéi helyett folyadékkristályt használ a pixel-alkotáshoz. A Sony Silicon X Reflective Displayénél (Silicon Crystal Reflective Display) a vezérlőáramkörök az LCD-vel ellentétben nem a pixelek között futnak, hanem a panel hátlapján, így a 7 mikrométeres képpontok mindössze 0,35 mikométerre kerülnek egymáshoz, ami tiszta, rácsmentes, természetes képet eredményez.

Azonban a hozzájuk hasonló micro-megjelenítős, hátsó kivetítésű tévék - köszönhetően az LCD-k árzuhanása miatt - többek várakozásait alulmúlták. De 2006 végén már megvillanhatott a hátsó kivetítés jövője, amikor a Mitsubishi bemutatta a lézert fényforrásként használó RPTV modelljét, vagy amikor a Toshiba és a Canon SED-es megjelenítőjükkel kápráztatta el a rajongókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magnificat #47
    legolcsóbb HD projektor, amit találtam (pixmania.hu) 291k, legdrágább 2 milla, átlag 350-420k... Lámpák jellemző élettartama 2000 óra normál, és 3000 óra takarékos üzemmódban. ez 83 illetve 125 nap folyamatos használat (mindenki döntse el, mennyi ez neki, többek tapasztalata szerint ez olyan 3-5 év), csereégő árát passzolom, úgy 60-120k közé teszem... Vászon volt 15-csillagos égig, úgy 100k körülit ajánlanak... szóval a projektor rendszer sem olcsó (alapból olyan 500k + égőcsere minden évtizedben kétszer...) Ennyiszer mondjuk TV-t is cserél jópár ember (főleg, hogy gyorsul a technika fejlődése), bár nálunk otthon minden tv legalább 8 éves (pontosabban 8, és 13 éves, nagymamámé 16, így tovább...)
    HD ready TV-t jellemzően 350k-ért láttam a szépeket (90-100 centiseket, ami persze kisebb mint a projektor képe, de nekem a színei jobban bejönnek, mint a vetítetté)
  • Magnificat #46
    és az égők a projektorba? Drágák nem?
  • avman #45
    azért az 1 millával meg a vászon mizériával nálam hozzábbértőek is elvitakoznának.
    350-380-ért már kapsz hd projektort és vászont sem érdemes 100 felett venni.
    250-280-ból meg már egy tisztességes otthoni rendszer is összerakható. bár mint mondtam kontraszt és szivárványeffekt/rácspont terén kompromiszumokat kell kötni.
  • Bravoman #44
    Nem akarlak elkeseríteni, de el vagy Te egy kicsit tájolva... 150e-ért szuper HD felbontású projektor? Érdekes lenne. Nyugodtan felszorozhatod 3-al vagy 4-el, az alatt nem is érdemes foglalkozni velük. Egy jó vászon szintén nem árt, mert falon közel sem lesz olyan jó a színvisszaadás és a képélesség.
    Privát véleményem szerint projektor + vászon projektbe kb. 1 milla alatt nem is érdemes belevágni és akkor még sem mozgatómotorokról sem automatizásáról nem beszéltünk...
  • Balumann #43
    Én egyébként nem értem annyira, ha veszek egy kivetítőt és rákötöm a gépre, majd onnan játszom a hd videot vagy filmet, akkor az rendes képet ad nem? Az én 17 colos monitoromon is szebben néz ki a HD video, mint egy DVD (érdekes), gondolom akkor kivetítve is.
    Egyébként a fal az szép fehér, meg van sok hely (ha vászonon szebb akkor vászon is felférne valahogy sztem :D, csak egy rendes sötétítő kéne, hogy semmi fény ne jöjjön be ha nem akarom, és jó lenne :)

    Szóval szerintem egy jobb minőségű kivetítőt olcsóbban lehet kapni, mint egy HDTV-t, és nagyobb képet vetít a falra. Már 150ezerért biztos lehet kapni nagyon szupert, hdtv meg 500ezer Ft felett van, nem? Annyiból simán még mozi-t is lehet csinálni a szobából :)))
  • Hegyikecske #42
    pont ezt akartam írni én is, h vicces a kép összeállítás :DDDDDDD
  • dez #41
    Az analóg képzaj problémáját meg lehet szüntetni a digitális adásokkal. (Már több szolgáltalás - magyar - közül lehet választani, adott esetben még olcsóbb is, mint a kábeltévé.) Ezzel már elmegy a tévéadás már nagyobb képernyőn is (bár néha-néha látható a tömörítés). Persze természetesen a HD (lenne, hazaiból) az igazi, főleg filmekre.
  • OliApa #40
    Egy TV annál jobb, minnél nagyobb. Az első, 82 cm-es LCD TV-met a hálószobámba vettem. Kb 2 m-ről nézem, akkor nagynak tűnt, de ma már kicsinek látom. A nappaliban 107-es plazma van, 3-4 m-ről nézzük, szerintem lehetne nagyobb is (ha lett volna több pénzünk rá...) Jelenleg Ausztráliában vagyok a bátyámnál és most vett karácsonyra egy 107 cm-es LCD TV-t. Itt van több HDTV adás, és több digitális adás (a TV analóg és digitális tuneres). Meg kell mondjam, a látvány lenyűgöző! Le kell tölteni egy HD felbontású IMAX természetfilmet a netről és mindjárt meglátni a különbséget még egy sima 17"-os monitoron is!
  • JanekOne #39
    Látom a kedves hozzászólóknak leginkább az jött le a cikkből, hogy nagyon fáj nekik hogy mekkora átmérőre törnek manapság a tévégyártók... Kissé szűk látókörre vall, ugyanis ez majd annak is jó lesz, aki nem akar majd ekkora készüléket venni, hiszen a nagyméretű tévék piacra kerülése (azaz megfizethetővé válása) lenyomja majd a méretben alattuk lévő kategóriák árát is. És persze, ha az ember beruház egy tévére szeretne majd olyat venni, amit majd a lehető legkésőbb kelljen lecserélnie, tehát igyekszik majd minden kortárs funkciót benne tudni, így pl. a méretet is. És persze, a gyártók nem a 3×4 m-es szobában tévéző magyar (Kelet-európai) polgárokat tekintik célközönségnek, hanem az ennél jóval nagyobb hodályokban lézengő Lajtán (óceánon) túliakat. És persze, egy megjelenítőnek nem csak az a funkciója, hogy a nappaliban tévézzünk vele, hanem sok egyéb más területen is helyt állhat (csökkenő áruk miatt egyre bővülő körben). És persze, abban az országban ahol pl. az autók (és a hamburgerek) is sokkal nagyobbak, mint az még célszerű lenne, ugyanolyan nagy tévé kell (vagy nagyobb) mindenkinek mint amilyen szomszédnak van. És ott szerintem sosem hangzik el ez a kérdő mondat: „Minek olyan nagy?”.
  • Bravoman #38
    Azért egy HD képes kivetítő nem olcsó, ráadásul egy jó minőségű vászon önmagában is többe kerül, mint egy normál plazma/LCD TV.

    De ha sok pénz van és külön moziszoba (de jó is lenne :-), akkor nem kérdés, hogy a projektor mindent visz!