Berta Sándor

Okos brit térfigyelő kamera

A zajokat és a hangokat egymástól megkülönböztető új biztonsági eszközt alkottak meg a Portsmouthi Egyetem Ipari Kutatási Intézetének munkatársai.

A kamera képes különbséget tenni egy sikoly és például az eltörő üveg hangja között, ezáltal hatékonyan használható nem csak a bűncselekmények felderítésére, de annak megállapításában is segíthet, hogy pontosan mi is történt. A rendőrség munkáját nagyban megkönnyíti, hogy tudják: autólopás vagy nemi erőszak kísérlete a tényállás. Mindezt egy a készülékhez kifejlesztett mesterséges intelligencia szoftver teszi lehetővé, amely mind az akusztikus, mind a vizuális nyomokat kiértékeli.

"A rendszer nem csak a környéket, de a környezeti zajokat is figyeli, és azonnal felismeri, ha valami abnormális történik. Az akusztikus azonosításra a hanghullámok formáit tanulmányozzuk. Az eltörő üveg ugyan más hanghullámokat generál, de mégis van karakterisztikus alapzaja. A megoldás előnye, hogy képes a tanulásra és idővel egyre pontosabbá válik. A későbbi programverziók már fel fognak ismerni bizonyos, az erőszakos cselekményekhez kapcsolódó szavakat is" - hangsúlyozta David Brown, az intézet igazgatója.

Emellett a szoftver felismeri azt is, hogy ha valaki a rögzített felvételen csak káromkodott, vagy netán gyanúsan viselkedik, például ütésre emeli a karját, hirtelen elfut stb. A rendszernek köszönhetően a kamera képes automatikusan abba az irányba fordulni, ahonnan egy autó ablakának betörését vagy egy segélykérő kiáltást hallott. Ezután megállapítja, hogy valóban történt-e bűncselekmény vagy csak egy egyszerű párbeszédről van-e szó, és csak ezután értesíti a hatóságokat. A későbbi eljárások során a kétféle (akusztikus és vizuális) minta megkönnyítheti a cselekmények rekonstruálását és a nyomozók pontos képet kaphatnak az esetről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • karmicsek #7
  Amire az emberiség oda jut hogy azért fejleszti a robottechnikát hogy minden embernek jót tegyen akkorra minek a robot!? Akkor az emberiség pártatlanul akar jót az egész emberiségnek és a robotok ( az említett tipusról van szó) épp azét lettek volna mert ez nem így volt.
 • Smitiz #6
  És az miért baj?
  Végsősoron nekem az I, robot-ban lévő megoldás is szimpatikusnka tűnt, ha a robotok irányítnák az emberiséget, sokkal kisebb eséllyel halna ki az emberiség, csak hát ehhez még túl nagy az emberek egója.
  A robot pártatlan, objektív és nem korrupt.
  De az is csak úgy működhetett jól, ha a robotokat is egy robot irányítja, mert csak így nem lehet befolyásolni.
 • Csaba42 #5
  A kamera nem beszél
 • morzseya #4
  Nemsokára az jön, ha csúnyán beszélsz, akkor az automata már nyomtatja is a büntetésről szóló cetlit. Akár csak a Demolition Man-ben.
  Gondolom mindenki örül neki hogy merre halad a világ. Mindenütt robotok (MI eszközök) vesznek majd körül és ők mondják majd meg hogy mit tehetünk és mit nem...
 • hdo #3
  "A rendszer nem csak a környéket, de a környezeti zajokat is figyeli, és azonnal felismeri, ha valami abnormális történik..."

  Magyarul nem szabad innentől még fingani se, mert a felszabaduló metángáz után környezetvédelmi adót vetnek ki rám, vagy arcfelismerővel kitudakolják a személyazonosságomat és küldik levélben a büntetőcetlit.
 • arrakistor #2
  nehogy má egy gép ravaszabb legyen egy cigányképű betörőnél, akinek még a szeme se áll jól...

  elég csicska trükkökkel ki lehet játszatni... az egész kóceráj nem ér annyit hogy valaki leszedje egy távcsöves pistával
 • Sir Quno Jedi #1
  Ez mekkora hülyeség. Ha tudja valaki, hogy ilyen kamerák vannak fent, akkor ennek ugyanúgy elterelheti máris a figyelmét, mint egy hús-vér embernek, Szentég...