Alex

Internetadó: a minisztérium a szolgáltatókkal tárgyal

A Nemzeti Kulturális Alap járulékbővítéséről szóló törvényjavaslat jelenleg átdolgozás alatt áll: nem terhelik járulékkal a szolgáltatókat, ha azok saját maguk támogatnak egyes projekteket.

2008 tavaszán az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a vezető internet-szolgáltató vállalkozások, valamint a hírközlési civil szervezetek részvételével párbeszéd kezdődött a vállalkozások társadalmi felelősségvállalása jegyében a kultúra támogatása alternatíváinak kidolgozása, a kultúrához való hozzáférés támogatása és fejlesztése érdekében. A párbeszéd eredményeként a közreműködők közösen fogalmazták meg az aláírt szándéknyilatkozatot, amelyben kifejezik készségüket arra, hogy aktív szerepet vállaljaknak a fenti célok megvalósításában.

A további együttműködési szerződésekhez keretet adó szándéknyilatkozatot a kormányzati oldalról az oktatási és kulturális miniszter, az internet-szolgáltató vállalkozások és civil szervezetek részéről a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) - az 1300-1400 milliárd forintos piacot képviselő érdekvédelmi civilszervezet - új elnöke, Bölcskei Imre írta alá.

A nyilatkozat aláírása után a nyár folyamán a tárca minden szolgáltatóval egyenként tárgyal tovább az együttműködések konkrét formájáról és tartalmáról, így jó esélye van annak, hogy a megállapodásokat már a Parlament őszi ülésszaka előtt meg lehet kötni. A miniszter kijelentése szerint ezek a támogatások az NKA-nak jelentenek majd bevételt és egyes kulturális projektek támogatására adnak lehetőséget. A tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a támogatási szerződések megszületése egyúttal azt is jelenti, hogy nem terhelik kulturális járulékkal ezt a szférát.

A tárgyalások első eredménye már meg is született, hiszen a tárca és a Pannon közötti megállapodás értelmében idén a cég volt a Múzeumok éjszakája főtámogatója. Az együttműködésnek köszönhetően az eddigieknél lényegesen nagyobb összeget lehetett az esemény kommunikációs kampányára fordítani, ami hozzájárult a korábbi látogatói csúcs megdöntéséhez. A Múzeumok éjszakája összköltségvetése a Pannon támogatásának köszönhetően idén szintén rekordot döntött, hiszen elérte az 55 millió forintot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Griphons #17
  Esetleg te látod kicsit vörös csillagon át a dolgokat nem?
  Nincs azzal semmi gond, hogy az adófizetők pénzéből, közpénzekből finanszíroznak közügyeket, a baj ott kezdődik, hogy a közpénzek titokzatos módon eltűnnek egyes szoci meg libsi miniszter zsebében.
  Ha annyira tetszik, hogy ma már tisztességes módon bérből nem lehet megélni kis hazánkban, akkor legyél büszke, mert magyarország biztos benned van, de fletó farka mindenképpen. Ülj le fiam karó!
 • Benedekco #16
  csak az a vicc, hogy itt most nem a szolgáltatásért kell plussz fizetned, hanem a kultúrára... ami nem is lenne gond, de nyílvánvaló hogy ennek a tizedét nem kapná meg a kultúra.
  ja és Én itt Dániában 12000 Ft-nyi koronáért kapok 25/25Mbit-es netet (igen felfelé is 25)...
 • arrakistor #15
  "nem terhelik járulékkal a szolgáltatókat, ha azok saját maguk támogatnak egyes projekteket" ...

  én is támogatnék egy-két projektet: pl. egy kockabajszos uriemberét, annak biztos nagyon örülnének ezek az igazított p*nészvégű parlamenti naplopó f*tymás zs*dók
 • T2k #14
  "fecó nem tudja fizetni a kultúrát és ezért megint rólunk húznak le egy újabb réteg húst"

  Te egy nagyon egyszerű agy lehetsz. Eddig azt hitted hogy fecó - vagy bármelyik másik miniszterelnök - személyesen a saját pénzéből fizeti a költségeket?
  El kell hogy keserítselek, de mindent az adófizetők pénzéből finanszíroznak. Jól van fiam, leülhetsz elégtelen.
 • sathinel #13
  Nem gond ha fizetni kell a tv-ért, meg internetért, de akkor miért van reklám? A reklámokra nehogy már még fizessek is. Tehát ha fizettetnek azért hogy nézzem, használjam, akkor takarítsák el a reklámokat. Ha ingyen van akkor lehet reklám, de az is ésszerűen.
 • Cat #12
  Mert valójában nem internetadó, annak csak a média nevezte el. Ez hivatalosan egy "kulturális járulék", amit csak az internetszolgáltatókra akartak (akarnak) kivetni. Mivel beépülne az internetelőfizetés árába, értelemszerűen az drágulna, ezért jogos az elnevezés.

  http://www.sg.hu/cikkek/59401/jarulek_kerul_az_internetes_adatszolgaltatasra
 • phoenix1 #11
  Tessék, már megint kezdik az internetadót. Basszuskulcs, ... túl sokat nyaralnak a törvényhozóink! :S
 • Charybdis #10
  Hozzá nem értő valakik csinálják a hülyeséget a mi pénzükért.
 • Benedekco #9
  ja kifelejtettem, de gyértelmű, az internetért is kell külön fizetni
 • Benedekco #8
  itt dániában is van internet adó, de ezt másképp hívják errefelé... média adó... ha van tv-d akkor azért kell ha van rádiód akkor azért és ha van hi-fi-d akkor azért is kell jattolnod, összességében ha van mindened akkor kb 1000 dán koronát (33500Ft körül van általában) kell leperkálnod FÉLévente a semmire :O ami elég masszív
  csakhogy eltudom képzelni hogy itt max a 2%-át húzzák le a fejesek míg otthon kb a 80%-át ellopnák a maradkéot meg szarul használnák fel magyarúl otthon ez így ebben a formában nem működhetne...
  magyar szar pénzügyre újra belinkelem az oldalt amin Drábik János írása található "Mi is a baj? S mi rá a helyes gyógymód?" címmel: