Gyurkity Péter

Egyesült Királyság: legálisak a modchipek

A játékipar által szívből gyűlölt modchipek használatát ítélte legálisnak egy brit fellebbviteli bíróság, helyt adva az alperes azon állításának, hogy a jogsértést a felhasználó, nem pedig a modchip készítője követi el.

A konzoltulajdonosok jól ismerik a modchipek felhasználásának előnyeit: segítségükkel lehetővé válik az egyes játékok eltárolása (erre hivatkoznak a legtöbbször a vásárlói oldalon), illetőleg az illegális másolatok terjesztése és alkalmazása (ez pedig többnyire a gyártók és fejlesztők részéről hangzik el panaszként, sűrű prüszkölés és fújtatás keretében). A témában ezúttal szigetországban született érdekes ítélet, amelynek eredményeként megsemmisítették az első döntést.A brit konzolkörökben meglehetősen jól ismert Neil Stanley Higgs, becenevén Mr. Mod Chips, az azonos nevű internetes oldal tulajdonosa és üzemeltetője a döntés révén elkerülte a felelősségre vonást. Hat hónappal korábban a bíróság még egyhangúlag mondta ki bűnösségét, amiért Hong Kongból rendelt chipekkel lehetővé tette az Xbox 360 konzolon megjelent játékok eltárolását, illetve a kalózpéldányok felhasználását. Ezt az ítéletet a fellebbviteli bíróság most megsemmisítette, kimondva, hogy Higgs jogosan hivatkozott ártatlanságára.

Ő ugyanis mindvégig azt állította, hogy a jogsértést egyetlen esetben sem a modchip készítője követi el, hanem az a felhasználó, konzoltulajdonos, aki annak használata mellett dönt és ezzel illegális úton beszerzett játékokat használ saját vagy más készülékén. Ezzel tehát ő maga körülbelül annyira tekinthető bűnösnek, mint például a Sony, ha valamelyik számítógépét illegális másolásra használják fel. Az érvelés ismerős lehet, hiszen fájlcserélő körökben is sokszor elhangzik, ám ezúttal ez bevált és a bíróság egyetértett a modchip készítővel.

Az oldalon azóta hatalmas kép hirdeti a győzelmet - meglátjuk, a játékipar meddig tűri a jelenlegi állapotot. Példaként említik, hogy Ausztráliában hasonló döntés született még 2005-ben, ez azonban nem akadályozta meg a kormányt abban, hogy egy évre rá betiltsa a modchipeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #9
  Jaja, más funkciói is vannak ezeknek, amit akár gyári játékkal is ki lehet használni.
 • Szefmester #8
  nincs ellentmondás.. egy ilyen chip nem kényszerít rá hogy illegálkodj, pusztán "megengedi" hogy élj a biztonsági másolat jogoddal.. az más kérdés hogy akkor is elindul a játék ha nincs meg az eredetid :)
 • JTBM #7
  Érdekes ítélet. Ugyanezen az alapon engedélyezni kell a fegyver és a kábítószer árusítást is, hiszen ott sem a boltos követi el a bűncselekményt, hanem a felhasználó...
 • kukacS3K #6
  ha tovább olvasol akkor sem derül ki hogy ennek a mondatnak mi az értelme mert nincs, ellentmondás tényleg
 • Timbu #5
  Bocs, tovább kellett volna olvasni...
 • Timbu #4
  "A játékipar által szívből gyűlölt modchipek használatát ítélte legálisnak egy brit fellebbviteli bíróság, helyt adva az alperes azon állításának, hogy a jogsértést a felhasználó, nem pedig a modchip készítője követi el."

  A mondat két része nem mond ellent egymásnak? Mert ha legális, akkor nem a felhasználó követ el jogsértést.
 • Riddick #3
  A hitachi meghajtós 79 es boxokhoz modchip kell. És pont a mr modchip volt az egyik cég ahol lehetett ilyet beszerezni ! ;)
 • FoodLFG #2
  loál
  Ha én megveszem a boltban a ps4-et meg az xboxot900-at, és egymásra rakom őket, és egy 10 kilós kalapáccsal széttöröm őket, az akkor rongálásnak számít ?
  Egyébként meg gondolom senkit sem érdekel, mert ha lecsuknák a mukit, akkor majd interneten rendelik meg a chipeket Hong Kongból.. Aztán majd Kínát is betiltják ?
 • Sanyix #1
  Minek modchip x360-ba? Hát nem flesseléssel oldották meg a warezt?