Gyurkity Péter

Egyesült Királyság: legálisak a modchipek

A játékipar által szívből gyűlölt modchipek használatát ítélte legálisnak egy brit fellebbviteli bíróság, helyt adva az alperes azon állításának, hogy a jogsértést a felhasználó, nem pedig a modchip készítője követi el.

A konzoltulajdonosok jól ismerik a modchipek felhasználásának előnyeit: segítségükkel lehetővé válik az egyes játékok eltárolása (erre hivatkoznak a legtöbbször a vásárlói oldalon), illetőleg az illegális másolatok terjesztése és alkalmazása (ez pedig többnyire a gyártók és fejlesztők részéről hangzik el panaszként, sűrű prüszkölés és fújtatás keretében). A témában ezúttal szigetországban született érdekes ítélet, amelynek eredményeként megsemmisítették az első döntést.



A brit konzolkörökben meglehetősen jól ismert Neil Stanley Higgs, becenevén Mr. Mod Chips, az azonos nevű internetes oldal tulajdonosa és üzemeltetője a döntés révén elkerülte a felelősségre vonást. Hat hónappal korábban a bíróság még egyhangúlag mondta ki bűnösségét, amiért Hong Kongból rendelt chipekkel lehetővé tette az Xbox 360 konzolon megjelent játékok eltárolását, illetve a kalózpéldányok felhasználását. Ezt az ítéletet a fellebbviteli bíróság most megsemmisítette, kimondva, hogy Higgs jogosan hivatkozott ártatlanságára.

Ő ugyanis mindvégig azt állította, hogy a jogsértést egyetlen esetben sem a modchip készítője követi el, hanem az a felhasználó, konzoltulajdonos, aki annak használata mellett dönt és ezzel illegális úton beszerzett játékokat használ saját vagy más készülékén. Ezzel tehát ő maga körülbelül annyira tekinthető bűnösnek, mint például a Sony, ha valamelyik számítógépét illegális másolásra használják fel. Az érvelés ismerős lehet, hiszen fájlcserélő körökben is sokszor elhangzik, ám ezúttal ez bevált és a bíróság egyetértett a modchip készítővel.

Az oldalon azóta hatalmas kép hirdeti a győzelmet - meglátjuk, a játékipar meddig tűri a jelenlegi állapotot. Példaként említik, hogy Ausztráliában hasonló döntés született még 2005-ben, ez azonban nem akadályozta meg a kormányt abban, hogy egy évre rá betiltsa a modchipeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #9
    Jaja, más funkciói is vannak ezeknek, amit akár gyári játékkal is ki lehet használni.
  • Szefmester #8
    nincs ellentmondás.. egy ilyen chip nem kényszerít rá hogy illegálkodj, pusztán "megengedi" hogy élj a biztonsági másolat jogoddal.. az más kérdés hogy akkor is elindul a játék ha nincs meg az eredetid :)
  • JTBM #7
    Érdekes ítélet. Ugyanezen az alapon engedélyezni kell a fegyver és a kábítószer árusítást is, hiszen ott sem a boltos követi el a bűncselekményt, hanem a felhasználó...
  • kukacS3K #6
    ha tovább olvasol akkor sem derül ki hogy ennek a mondatnak mi az értelme mert nincs, ellentmondás tényleg
  • Timbu #5
    Bocs, tovább kellett volna olvasni...
  • Timbu #4
    "A játékipar által szívből gyűlölt modchipek használatát ítélte legálisnak egy brit fellebbviteli bíróság, helyt adva az alperes azon állításának, hogy a jogsértést a felhasználó, nem pedig a modchip készítője követi el."

    A mondat két része nem mond ellent egymásnak? Mert ha legális, akkor nem a felhasználó követ el jogsértést.
  • Riddick #3
    A hitachi meghajtós 79 es boxokhoz modchip kell. És pont a mr modchip volt az egyik cég ahol lehetett ilyet beszerezni ! ;)
  • FoodLFG #2
    loál
    Ha én megveszem a boltban a ps4-et meg az xboxot900-at, és egymásra rakom őket, és egy 10 kilós kalapáccsal széttöröm őket, az akkor rongálásnak számít ?
    Egyébként meg gondolom senkit sem érdekel, mert ha lecsuknák a mukit, akkor majd interneten rendelik meg a chipeket Hong Kongból.. Aztán majd Kínát is betiltják ?
  • Sanyix #1
    Minek modchip x360-ba? Hát nem flesseléssel oldották meg a warezt?