Gyurkity Péter

Perlik a Comcastot a torrentek akadályozása miatt

Csaknem egyszerre három különböző pert is indítottak a szolgáltató ellen azon felhasználók, akik szerint a cég megtévesztette őket a szabad forgalomról szóló reklámokkal, miközben valójában akadályozták a fájlcserélést.

A Comcast praktikái miatti panaszok és viták már ideje visszatérő témának számítanak az Egyesült Államokban. A cég az egyik legnagyobb tengerentúli szolgáltató, így nem csoda, hogy sokakat érintett kényelmetlenül az általuk folytatott taktika - a független vizsgálatok során ugyanis többen arra a következtetésre jutottak, hogy a vállalat szándékosan akadályozta ügyfelei fájlcserélő forgalmát.

Ilyen eredménnyel zárta saját vizsgálódását az AP hírügynökség, valamint az Electronic Frontier Foundation is, megállapítva, hogy a cég hamis TCP reset csomagokat küldött el hálózatán, úgy állítva be a dolgot, mintha az a felhasználók saját számítógépéről érkezne. Emiatt a legtöbb esetben bontották a fájlcserélő kliensek által létrehozott kapcsolatot, sikeresen megakadályozva a tartalmak átvitelét, terjesztését, nagymértékben csökkentve a hálózat forgalmát. Ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy mindvégig tagadták a vádakat, ezalatt pedig szabad forgalmat hirdettek saját előfizetői csomagjaiknál.

A most indított perekben éppen ezt róják fel a cégnek, kiemelve, hogy becsapták a vásárlókat, akik olyan szolgáltatásért fizettek, amelyet végül soha nem is használhattak, mivel azt szép csendben megtagadták tőlük. Korábban a BitTorrent technológiát használó cégek vitáztak a szolgáltatóval, ám ezt márciusban sikerült egy olyan megegyezéssel zárni, amelyben a Comcast ígéretet tett az eddiginél zavartalanabb forgalomra. Nagy kérdés, hogy most a felhasználók meddig mennek majd el, mennyiben lesznek majd hajlandók megegyezni.

Az egyik beadványban arra helyezik a hangsúlyt, hogy a cég nagy valószínűséggel azonnal törvénytelennek minősítené ezen akciókat, ha valaki más hajtaná végre azokat a hálózaton. Meglátjuk, a bíróság hogyan vélekedik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polemius #17
    A logokból viszont nem derül ki, hogy amit forgalmazott az mondjuk linux disztibúció volt, wow frissítés, vagy a legújabb mozifilm.
  • L3zl13 #16
    Nem ismerem az előírást, de bár lehet, hogy a forgalmazott adatot nem tárolhatja, a logokat viszont egészen biztosan.
  • L3zl13 #15
    Nem mondtam, hogy ezzel védekeznének. Csak befenyítik a felhasználókat, hogy ha nem vonják vissza a keresetet, akkor ellenük meg illegális fájlcsere miatt indul eljárás...
  • Adenoma #14
    a wow telepítőfileokat torrenten is osztja a blizzard. szerencsére az upc lassítja :)
  • arrakistor #13
    nem lehet arra alapozni, hogy a tulajnak mindenhol és minden illegális lesz, van saját autópályaszakasz pl. vagy mint ugye torrent és egyéb fájlmegosztók esetében, nem csak illegális tartalmat lehet és szokás megosztani, hanem szabad-szoftvereket is.
  • aaaaa #12
    Ez egy baromság. Ha veszel egy Ferrari-t, ami csak maximum 130-al megy, nem védekezhet a gyártó azal, hogy mi francnak akart vele 250-nel menni a tulaj(bár az adatokban ez szerepelt), mert az már teljesen illegális...
  • Polemius #11
    L3zl13:
    Tudtommal az EU-ban a szolgáltató nem vizsgálhatja, pláne nem tárolhatja az forgalmazott adatot!
    Amiről te írsz, az a kapcsolatokra vonatkozó adatok.
    Nagyon nem mindegy.
    Márpedig bárminemű illegális adatforgalmat csak akkor tud bizonyítani, ha a felhasználók forgalmazott adataiba is belenéz.
  • L3zl13 #10
    Bocsi. Most látom, hogy rossz helyre válaszoltam. A #9 terészetesen arrakistornak ment...
  • L3zl13 #9
    A címben benne van, hogy torrent. Na, vajon melyik az a fájlcserélő, amelyikről szó van?
  • L3zl13 #8
    Nem tudom USA-ban hogy van a törvény. Eu-ban tudtommal a szolgáltatóknak kötelessége eltárolni a logokat...
    Ha ott is így van, akkor ez a "lehallgatás" nem jelent problémát.