Gyurkity Péter

Valós netsebességet adnak meg a brit szolgáltatók

Csatlakozva a brit szabályozó hivatal, az Ofcom felhívásához, egyre több helyi internetszolgáltató tesz ígéretet arra, hogy az előírt határidőn belül elkészíti az otthoni kapcsolatokat jellemző valós internetsebességek összesítését.

Az Ofcom ezúttal egy folyton visszatérő problémában szeretne segíteni a felhasználóknak, ez pedig az otthoni internetelérések valós és reklámozott sebessége. Nemcsak itthon, de a szigetországban is gyakori panasz ugyanis, hogy a szolgáltatók szándékosan magasabb korlátokat adnak meg a hirdetésekben, illetve a csomagok ismertetőanyagaiban, amelyek a mindennapi használat során rendkívül ritkán vagy soha nem lehet elérni. Éppen ezért a hivatal most elindított kezdeményezése a valós adatok felmérésére és összegzésére kéri a szolgáltatókat.

Az önkéntes alapokon meghirdetett Code of Practice máris 33 szolgáltatót tudhat soraiban, amellyel a teljes brit piac mintegy 90 százalékát lefedik. Ez elsősorban a pontosabb és részletesebb adatok közlésére buzdítja a szolgáltató cégeket: pontosabb becslések a maximális sebességet illetően, olcsóbb csomagok elérhetővé tétele ott, ahol a korábban hirdetett sávszélesség valamilyen oknál fogva nem elérhető, az ilyen és hasonló technikai bibik minél előbb történő kiszűrése és orvoslása, valamint egyértelmű információ a hálózati és használati korlátokról, és figyelmeztetések közlése a felhasználók felé, amennyiben kezdik megközelíteni ezen határokat.

A kezdeményezést alapvetően pozitív visszhang fogadta az ágazat kisebb-nagyobb szereplői részéről, ezért is fordulhatott elő, hogy rövid idő alatt sokan csatlakoztak. Ez - ahogy azt már említettük - teljesen önkéntes alapon történik, ám a szolgáltatók ezzel vállalják, hogy hat hónapon belül minden tekintetben megfelelnek majd az itt előírtaknak. Az illetékesek most azon vitáznak, hogy vajon a mobil (3G) eléréseket is be kellene-e venni a listába, avagy maradjanak meg a hagyományos otthoni megoldásoknál.

Néhány kritika is elhangzott a projekttel kapcsolatban, amelyek többnyire azt emelik ki, hogy a valós sebesség kérdése csak egy az égető problémák közül. Legalább ugyanilyen fontos ugyanis a vonal megbízhatósága, amivel szintén sok gondot okozhatnak a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #27
    Azért tegyük hozzá, hogy a digi másfajta hálózatot használ, mint a többiek. Sebességben az egy teljesen más szintet képvisel, ezért nem nagyon érdemes összehasonlítani a többivel. Persze a többi szolgáltatónak is ebbe az irányba kéne haladni és akkor tudnának versenyezni a digivel (is). :)
    Szerintem azért nem kapkodnak, mert a digi csak kevés helyen elérhető, így nem érzik magukat annyira veszélyben.
  • puntocsento #26
    Budapest XV. ker. DIGI kábel. 4.500ft 20Mega fel/20Mega le. de inkább 25 fel, és NINCS KORLÁT. (amúgy a garantált a 4Mega, demég nem volt olyan hogy leesett volna a 20Mega). előtte T-kábel volt. még tavalyelőtt télen 13.700ft volt az 1Megás net a T-kábelnél. tavaly már 6.000ft az 1Mega. ez a T-kábel egy vicc!!!!!!!!! most evvel a DIGIvel megvagyok elégedve, ingyé van a telefon havidíjja, adnak készüléket is, és a perc díjjak is nagyon olcsók, hálózaton belűl pedig 2000perc ingyenes. a kábel tv-nél viszont nem áltam át a DIGI-re mert nekik csak analód van. annál maradtam a T-kábelnél, és + beköttettem a HD csatornákat, viszont ha lessz a DIGInél is, akkor rögtön átfokok menni avval is.
  • shabba #25
    New usage allowances for BT Total Broadband in July
  • shabba #24
    Ha már brit szolgáltatókról van szó. A British Telecom, az angol "T-com és T-online" július 1-től módosítja ADSL csomagjainak adatforgalmi korlátait. A sebesség továbbra is marad akár 8 Mbps mindhárom csomag esetén, ahogy eddig is. A legkisebb csomagnál 16 fontos ár mellet, a korábbi 5 GB-os limit 10GB-ra nő. A középső csomagnál 21 fontos ár mellett 8GB-ról 15GB-ra nő a limit. A harmadik legnagyobb csomag esetén 25 fontért marad a korlátlan csomag jelleg ahogy korábban, de továbbra is fair use policyval. Kérdés a korábbi rejtett 40GB-os korlátlan limiten változtatnak-e. P2P lassítás csúcsidei órákban továbbra is megmarad.
  • shabba #23
    Azért mert a garantált sebességnek egészen más piaci ára van, mint amit te fizedtsz. Egy garantált 10 Mbps-es elérés ára valahol 200e körül van, te pedig nem véletlenül fizetsz csak 7.5e-öt ugyanekkora sebességért. Természetesen ennek megfelelően a két szolgáltatás sem ugyanaz, mivel a te lakossági csomagod nem garantált elérés, hanem best effort.

    Ezért az árért a szolgáltató nem egy maximális sebességet garantált, hanem csak egy jóval alacsonyabb értéket(a te esetedben 512/128 kbps-et) és ha a tényleges sebességednek valahol e minimum és maximum között van akkor az rendeltetészerű szolgáltatás. Egyébként minden szolgáltató csak a saját hálózatán belül garantál bármilyen sebességet, azon túl már semmire nincs garancia. Maximum akkor ha újabb súlyos pénzekért, szabott irányokba további garantált elérést vásárol az előfizető.
  • Akuma #22
    10M/2M havi 7500 forintért a upc-től, csakhogy hiába magas a "korlát", ha a többi szolgáltató túl van terhelve, így a legtöbb oldal lassan töltődik be, illetve a fájlok lassan töltődnek le... Ritka kivételek persze vannak, akkor lehet élvezni a tempót... Amúgy meg bosszantó a dolog, hogy ha előfizetek valamire, ráadásul Hűségnyilatkozattal, akkor azt miért nem garantálják nekem, amire meg van kötve a szerződés.
  • FoodLFG #21
    Budapest 2500 Ft (digikábel 10/10)
    http://www.speedtest.net/result/281714485.png
    Na jó ez csak poén, nem azért linkeltem.. Sajnos elég kevés helyen elérhető. :(
    Egyébként a speedtest elég szarul mér, szóval senki se vegye pontos eredménynek.
  • Roosevel7 #20
    Budapest, IX. ker, 5k HUF.
  • Vogel #19
    GTS datanet 4mega/256 7200ft. És tartják a beígértet :O
  • moon08 #18
    Azért vannak kivételek itthon. 6Mb/1Mb ezt rendeltem, és ez van.