Berta Sándor

Hiányoznak a német vidéki internetfejlesztések

A Német Városok és Települések Szövetsége szerint a német kormány továbbra is túl keveset költ a régiók informatikai felzárkóztatására.

"Sokkal többet kell tennünk és beruháznunk ahhoz, hogy elkerülhessük Németország lemaradását a piaci versenyben. Jelenleg 800 olyan település van, ahol nincsen szélessávú internethozzáférés. A 3 millió háztartásban élő összesen 5 millió embert nem szabadna elzárni a fejlődés lehetőségétől. A probléma ráadásul egyre súlyosabb lesz, mivel az emberek információéhsége évente a duplájára nő. Éppen ezért lenne szükség a mielőbbi fejlesztésekre az olyan tartományok esetében mint például Alsó-Szászország" - jelentette ki Gerd Landsberg, a szervezet ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette, hogy már most vannak arra utaló jelek, hogy számos közepes vállalat - a piaci versenypozícióit rontó hiányzó infrastruktúra miatt - inkább elköltözik ezekből a tartományokból. Az indoklásuk szerint ugyanis így nem tudnak megfelelően dolgozni. A teljes Németországot lefedő internethálózat kiépítése becslések szerint 2,4 milliárd euróba kerülne.

Dr. Bernd Pfaffenbach, a német gazdasági és technológiai minisztérium államtitkára az idei CeBIT-en ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben minden német városban, faluban és tanyaközpontban lesz nagy sávszélességű internet. A politikus pozitívnak nevezte a jelenlegi folyamatokat, mondván a szélessávú hálózat egyre jobban kiépül, a folyamat nagyon előremutató.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a helyiek túl lassúnak találják a fejlesztések ütemét. A probléma nem csak Németországot, hanem például hazánkat is érinti. A BellResearch piackutató cég nemrég kiadott felmérése szerint ugyanis Magyarországon sem sikerült javítani a kisebb települések digitális leszakadásán, a községekben mindössze a háztartások egyhatodában érhető el a világháló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stanlee #15
    Mi is hasonló helyzetben voltunk/vagyunk. A közelben lévő "városban" lenne 16 Mbit-es net. Cickány írogatja a wifi hálózatot. Kössz. Először is, kellene vki, akit ismerek a városban, bekötik hozzá a netet, azt fizetem, plusz az extra villanyszámlát. Feltételezzük, hogy ez megvan, de ennek igen kicsi a valószínűsége, mint újonnan érkezett külföldinek, hogy rögtön spanjaid lesznek, akik engedik, hogy a nevükre vesznek netet, és ha tőtögetsz és lekaszálnak, akkor hozzájuk megy a policáj. Netelőfizetés megoldva. A gond ott van, hogy a másik település, pont a hegy túloldalán, szintén völgyben van. A távolság 4 km. Kevésbé hiszem, hogy a hegyen átlövöd a jelet, és lesz 54 Mbit-es hálózatom :-). Szóval én szeretem azt, hogy mi magyarok nagyon okosak vagyunk, de ennyire :-).

    Amúgy nekünk is van kint Bajorországban vidéken szélessávunk. 768/128 kbit/sec sebességgel. Mondjuk még mindig jobb, mint a semmi. Mert hosszú ideig ez sem volt. Sávszélesség bővítés? majd egyszer, talán, sohanapján kiskedden. Nekem a bp-i lakásomban 512 kbit/sec a feltöltési sebességem. Nem hajt a tatár. Aminek kell, az lejön ott is, meg fel is megy, csak kicsit lassabban.

    Barpi, szerintem meg kellett volna nézned az Arcor-t is, mert nekik saját hálózatuk van, szinte mindenhol ajánlanak netet, és a hazai hurokhordozás intézményéhez hasonlóan tudnak DSl-t szolgáltatni. A T-Com az összes szolgáltatásával együtt egy nagy rakat ****. Persze a DSL sebessége attól, hogy más adja, nem lesz jobb, mivel ennek fizikai háttere van, de esetleg a szolgáltatásban jobb minőséget kapnál.
  • cickany2 #14
    neked is csak ugyanazt tudom mondani, főleg hogy mindössze 4 kmre (!) lax egy nagyobb várostól... vegyél egy wifi kártyát, hozzá egy erős antennát és csókacsalád... ingyen van neted aztán kész. szélessávú is , ingyen is van és ennyi. van még kérdés?
  • Barpi #13
    Az a szattyánbőrgatyás kackiásbajszú bajor paraszt bácsi kiszáll a BMW-ből, majd beül egy olyan traktorba, aminek az ára vetekszik odahaza egy nagyobb családi ház árával. Majd amikor „fáradtan” hazaér, vagy olvas, vagy TV-t néz, vagy ha van Net-e, akkor szörfölget. Attól, hogy falun lakik, még nem hülye. Mellesleg van 2-3 gyereke, akiknek ott a PC, és ők igénylik a széles sávot.
  • Barpi #12
    Látszik, hogy nem vagy tisztába a Németországi dolgokkal. Hidd el, itt sz@rabb a helyzet, mint Magyarországon. Amíg odahaza éltem 1-2 nap alatt bekötötték a chello-t. (korábban a DSL-t 1 hét alatt) Kijöttek, bekötötték, korrektek voltak minden tekintetben. Azt a sebességet kaptam, amiért fizettem.
    Itt kint Németországban 3 hetet kellett várnom mire kijött a t-com-tol egy pasi és bekötötte a net-et. Előtte felhívtuk őket, hogy 16Mbit kellene, (49,95 € a havidíj) ez elérhető-e itt a faluban? Erre a válasz, kijön egy technikus és rámér a vonalra. 2 nap elteltével ismét csörögtünk, jön-e az ember vagy nem? Más ügyfélszolgálatos volt éppen, azt mondta nem kell kijönni, mert ránéz rögtön. 1 perc és jött a válasz, a sebesség oké. (hogy a másik ezt miért nem tudta megtenni rejtély) Na akkor megrendeltük, jöhetnek beszerelni. 1 hét után kijött egy szerelő bekötötte a DSL vonalat, majd adott egy másik időpontot, amikor jönnek a net-et bekötni. Eltelt 2 hét csörgött a telefon, másnap 12 órától használhatom a net-et. (Nem jönnek ki a központból kapcsoljak be.) 14 órakor csörögtünk, hogy használnánk, de nem aktív még. Ja valóban, rögtön aktiváljuk, jött a válasz, akkor 24 órán belül működni fog. Persze ez pénteken volt és itt szombaton leteszik a műszakot, vasárnap pedig még füvet sem lehet nyírni, nem egy technikust kihívni. A lényeg, hogy 3 nap múlva lett csak net-em. És ekkor jött az ámulat. 448 Kbps a letöltés, 96 Kbps a feltöltési sebességem!!! B@sszus havi 50€-ért itt ezt kapod, mert csak ezt bírja a vonal! Persze ez is csak akkor derült ki amikor már vagy 10 ügyfélszolgálatossal beszéltünk. Hiába mondtuk, hogy ők állították van széles sáv, lesz@rták. Az, hogy panaszirodához fordulsz meg egyáltalán nem hatotta meg őket. 60€ a bekötés fizesd ki, oszt jó napot. Márciusba kicsit délebbre költöztünk, itt megismétlődött szinte minden kivétel, hogy hamarabb lett net. Persze szerződést kellett bontani, majd újat kötni ismét 2 éves hűségnyilatkozattal (ez újabb 60€ volt) :( Két nagyobb város között lakunk 4-4km-re. Mindkét helyen 16Mbit-tel rohangálnak az adatok a vonalakban, itt nem. :( Kijöttek, DSL beköt, 1 hét múlva telefon, holnaptól van net. Na ja, volt is, de a felhasználó nevet és a pass-t nem kaptuk meg hozzá. Telefonok ezerrel (ismét péntek, nem akartam már hétvégén megint net nélkül maradni) másnap végre kijön egy technikus, és amikor már beengedtük akkor közölte ha a mi hibánkból nincs net, (vagyis ha én vagyok a béna) 150€ a kiszállás, és javítás!!!! Hirtelen elfogyott a levegő a szobában, aztán közöltem nem írok alá semmit, és nem is fizetek, mert ők a trehányak. A csóka rendes volt, sőt még egy 48 órás ideiglenes kódot is kaptam, persze ehhez neki is kellett vagy 20 percet telefonálgatnia. Sajnos ez is lejárt már, mire megjött a postával a rendes adat. Itt a T-com az úr. Nincs konkurencia. Van ugyan az EVE de állítólag ezek még szemetebbek, és 6 hét csak a DSL bekötés!!! A Voda meg havi 5Gb letöltést engedélyez nekem meg az karcsú. Odahaza hidd el, mindent könnyebb elintézni.
    Szerintem ez a szánalmas, ami it van. :(
  • chm #11
    kár hogy 100mW a legális ....
  • cickany2 #10
    http://pcforum.hu/tudastar/20571/Yagi+antenna-csinald+magad.html

    két yagi antennát összelőve (szögmásodpercre pontosan egyirányba nézve) pedig 7 km-en belül 54 megabites hálózat is létrehozható (!) még a sima, legális 400mW teljesítménnyel is !
  • cickany2 #9
    Roland, egyet se búsulj, amíg forumozni tudsz, és amíg minket látsz..

    én a helyedben próbálnék valami WiFi vagy WiMax eszközt szerezni és hozzá különböző antennákat és erősítőket barkácsolni ... nem rosszindulatból, vagy viccből mondom ezt, hanem baráti jótanácsból, mert itt ( sg.hu/cikkek/38459/megdolt_a_vezetek_nelkuli_internet_adatatviteli_rekordja ) egy viszonylag régi cikk szerint is már 200 km-re tudtak WiFi kapcsolatot stabilan (3 órán keresztül) 11 megaBIT/ sec-kel létrehozni, ami azért nem kevés, és ha figyelembevesszük MO átlagos települések közti távolságát (10-20 km max.) akkor maximum néhány átlövéssel még a szomszéd falvakból megbeszélve az ottaniakkal, össze tudnátok hozni egy viszonylag gyors NAT-olt subnetet és elég ha egyikőtök fizet elő viszonylag szélesebb sávra (akinek meg is adatik a lehetőség rá) majd ezt költségre is lebontva el lehet osztani testvériesen.
  • cickany2 #8
    sokasodjunk hát ! itt a tavasz , duzzad a ... ravasz..
  • cickany2 #7
    "ó já, dász iszt májna mussi... ject komt... "
  • shabba #6
    Ez érdekes 800 település, 3 millió háztartás. Az azt jelenti átlagosan 3750 háztartás/település, vagyis átlagosan tízezres városok. Azért ezek már nem kicsike települések. Ezek szerint németországban nincsenek is olyan apró települések mint nálunk, ahol valóban gazdaságtalan szélessávot csinálni a túl kevés ember miatt?

    Idehaza közel hasonló 800 körüli település van szélessáv nélkül, de azokban tized annyi háztartás sincs, mint a németeknél.