Berta Sándor

Amerikában is létezik a digitális szakadék

Harmadik alkalommal tette közzé National Technology Scan nevű jelentését a Parks Associates nevű piackutató cég. A vállalat telefonos felmérést végzett, a válaszok alapján összeállított dokumentum számos érdekes megállapítást tartalmaz.

Kiderült, hogy az amerikai háztartások egyötödének, mintegy 20 millió családnak még mindig nincs internethozzáférése. Az adatok alapján az internetezés gyakorisága függ a kortól és a képzettségtől, illetve az iskolai végzettségtől is. A világhálót nem ismerő felhasználók körülbelül fele több mint 65 éves. Az ebbe csoportba tartozó válaszadók 56 százaléka csak érettségivel rendelkezik. "A háztartásokat vezető személyek közel egyharmada még soha sem használt számítógépet egy dokumentum megírására. Ennek oka, hogy az emberek egész egyszerűen nem tartják fontosnak a PC-k használatát. Ezek az adatok is jól bizonyítják az internethozzáférést felmutató többség és egy markáns kisebbség közötti digitális szakadékot" - jelentette ki John Barrett, a Parks Associates kutatási részlegének vezetője.


21% még soha nem netezett, küldött vagy fogadott emailt, vagy keresett rá valamire

Ugyanakkor összességében, ha csekély mértékben is, de az Egyesült Államok egészét tekintve nőtt az interneteléréssel büszkélkedő háztartások száma. "Ennek ellenére nagyon nehéz feladat meggyőzni a fennmaradó 20 millió családot. Csupán a hét százalékuk mondta azt, hogy a következő egy évben szeretnék bevezetni az internetet. A kor és az iskolai végzettség is fontos, de a legfőbb ok, hogy ha nincs rá szükségük, akkor az emberek nem vesznek számítógépet" - tette hozzá a szakember.

A helyzetre korábban már rávilágított a helyi Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (NTIA) januári jelentése is. A dokumentum készítői leszögezték, hogy az amerikai kormány az elmúlt években közel sem tett meg mindent az internetszolgáltatók piacán a verseny kialakulásáért és az internetezés vonzóvá tételéért. A Park Associates tavaly szintén nyilvánosságra hozta a jelentését. Megdöbbentő, hogy 2007-hez képest alig történt előrelépés és még a családok válaszai is szinte szóról-szóra ugyanazok maradtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #10
    Így van, énis csak egy hülye programozó vagyok érettségivel, dehát nincs kedvem 4 évet hátsófél-törlőkendőre elpazarolni :(
  • Ghoosty #9
    Csak elcsesztem. Pont fordítva.

  • Ghoosty #8
    Ez önmagában nem jelent semmit. Ennek akkor van jelentése, ha tudod, hogy a népességnek összesen hány százaléka rendelkezik csak érettségivel.

    Ha az össz népesség kevesebb százaléka rendelkezik csak érettségivel, akkor ez azt jelenti, hogy a felsőfokú képesítéssel rendelkezők kevésbé akarnak netet. Ha több, akkor pont a fordítottját jelenti.

    Kicsit más:

    Ha az érettségi színvonala nem javul a mostanihoz képest, akkor én kijelentem, hogy akinek csak érettségije van az hülye.
  • phoenix1 #7
    "...ebbe csoportba tartozó válaszadók 56 százaléka csak érettségivel rendelkezik..." - mi a fene, ha valakinek csak éretségije van az már hülye?!
  • Csi9aa #6
    USA-ban vannak az elektronika használatát halálos, Isten ellen való vétekként kezelő szekták. Meg sok műveletlen bunkó, még több mint nálunk (már csak a magasabb népességszám miatt is)
    A cikk jól tükrözi, hogy többnyire annak nincs Internet hozzáférése odaát, aki nem is akar ilyet...
  • greg971 #5
    Erre egy kérdéssel válaszolnék ... mennyi budapesten a zongorahangolók száma ?
  • ziipp #4
    Érdekes szempont, de mondasz valamit: az internetre pusztán termékként is lehet tekinteni. De ez nem luxus kiadás (USA-ról van szó természetesen), mint egy yacht, vagy 8 hengeres aszfaltfaló megvétele. Valamint nem szabad elmenni a rengeteg előny mellett, amit adni tud. Sőt, akinek nincs otthon net, szabályosan hátrányban van a nettel rendelkezőkel szemben. Ha ezeket nézem, számomra sokkoló, hihetetlen, elképzelhetetlen, megemészthetetlen, feldolgozhatatlan, hogy valakit nem érdekel ez a dolog. :)
  • Atkamon #3
    Az, hogy nincs otthon net, még nem jelenti azt, hogy sosem keresett rá semmire meg nem küldött emailt.
  • roliika #2
    És a digitális szakadékba bele esnek és bit lesz belőlük.

    Bitből lettél bitté leszel.
  • shabba #1
    Amerikában 110 millió háztartás van. A szélessávú előfizetések száma 60 millió. Ha csak 20 millióan nem neteznének, akkor az azt jelentené hogy 30 millión használnak betárcsázós modemes netelérést. Ennek pedig nincs sok realítása. Sokkal több háztartás nem használ netet mint 20 millió, inkább a duplája. Ekkora mértékű tévedés meg messze túl van a statisztikai hibahatáron, így aztán az egész telefonos felmérés számadatai erősen megkérdőjelezhetők.

    Persze digitális szakadék mint minden országban amcsiban is van. A netes penetráció növekedésének legnagyobb gátja a fejlett országokban már jó ideje az érdektelenség. Nincs mindenkinek szüksége internetre, ugyanúgy ahogy más fogyasztási termékek esetében sincs szüksége minden háztartásnak egy adott termékre.