Berta Sándor

Kambodzsa: internet csak a gazdagoknak

Amíg Thaiföld a világ egyik legnagyobb gazdasági növekedési mutatóival büszkélkedhet és Vietnam is lassan virágzó állammá válik, Kambodzsa olyan, mintha még mindig Csipkerózsika-álmát aludná.

Az ázsiai állam jelenleg finoman szólva sem dicsekedhet nagy távközlési hálózattal, azonban a helyiek találékonysága segít megoldani néhány problémát. A kambodzsai National ICT Development Authority (NiDA) nyilvánosságra hozta friss jelentését az ország informatikai és telekommunikációs infrastruktúrájáról. Az adatok némelyike elgondolkoztató: a 15 millió lakosú államban jelenleg csupán 13 000 embernek van internethozzáférése. A kisvárosnyi internetező főleg két városban, Phnom Penhben és Siem Réabban található. Ez utóbbi főleg annak köszönheti a fejlődést, hogy a turisták egyre gyakrabban keresik fel a város közelében lévő, és a világörökség részét képező Angkorvat homokkő-templom miatt.

Ezenkívül csupán néhány internetkávézó van a nagyobb turisztikai központokban. Ennek oka azonban nem csak a közelmúlt politikai válságaiban, hanem az irreálisan magas árakban keresendő. A Camnet nevű helyi internetszolgáltató például egy 256 kbit-es műholdas kapcsolatáért átszámítva havonta 250 eurót kér, ami több, mint az átlagemberek egy éves jövedelme. A fővárosban a Phnom Penh Municipal Cable Television (PPCTV) szintén 256 kbit-es alapcsomagja ugyan jóval olcsóbb, de még mindig 57 euró havonta. Az 512-es csomag viszont már potom 517 eurót kóstál.


Kambodzsában jelenleg összesen 13 internetszolgáltató van, az előfizetéseket elsősorban a hotelek, az országban jelen lévő külföldi cégek és a gazdagok veszik meg. A Phnom Penh Post tudósítása szerint azonban pont a technikai elmaradottságnak köszönhetően figyelhetők meg a legnagyobb ellentmondások. Egyre több bódéban ülnek ugyanis fiatalok a számítógép elé, hogy némi pénzért cserébe bárkinek letöltsék a kedvenc zeneszámát, majd átmásolják az illető mobiltelefonjára. Egy MP3-as fájl átlagosan 1000 kambodzsai rielbe, vagyis 17 euró-centbe kerül.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy Hun Sen helyi miniszterelnök elutasította a mobil szolgáltatások bevezetését, mondván azok segítségével az ország kultúrájával összeegyeztethetetlen képek és filmek válnának elérhetővé a kambodzsaiak számára. 2006-ban tízéves moratóriumot hirdettek a 3G-szolgáltatásokra, azonban úgy tűnik, ez alól is van kibúvó. Az MTV Networks Asia ugyanis idén márciusban megállapodott a Cambodia Advance Communications (CADCOMMS) nevű céggel arról, hogy a qb szolgáltatásnak köszönhetően a jövőben videók és 3G-hozzáférések lesznek elérhetők a helyiek számára. A megállapodás feltétele volt ugyanakkor, hogy az MTV kizárólag előzetesen cenzúrázott anyagokat tesz közzé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dieselG #6
    Bocsi! Félreértettem az írásod, a mondat tényleg kimaradt az olvasatomból (mobilnet)! Így már értem.
  • Dark Angel 666 #5
    "A legnagyobb problémát az jelenti, hogy Hun Sen helyi miniszterelnök elutasította a mobil szolgáltatások bevezetését, mondván azok segítségével az ország kultúrájával összeegyeztethetetlen képek és filmek válnának elérhetővé a kambodzsaiak számára."

    Olvasd át a cikket még egyszer
  • dieselG #4
    Frászt vannak betiltva! :) Egyszerűen nem engedhetik meg maguknak még.
  • dieselG #3
    Tavaly éltem Kambodzsában fél évig. Ha a távközlési technikát nézzük, akkor tényleg nagy lemaradás van, viszont Phnom Penh-ben rengeteg az internetkávézó. Az tény, hogy tetű lassan lehetett netezni. Az utakon egyre több luxusautó van a tuk-tukok között a nagyobb városokban. Középkategóriájú autókat szinte nem is láttam... Szóval igaz a cím, hogy csak gazdagok és szegények vannak az országban.
  • Dark Angel 666 #2
    ha be vannak tiltva a mobilok mint észak-koreában , akkor nem lessz abból a fejlődésből semmi
  • PoWeReDbyChAoS #1
    Nem kell félni, 10 év múlva már minden szempontból Magyarország előtt fognak járni ha ilyen tempóban fejlődünk… visszafelé.