Alex

Mobilok figyelésével tanulmányozzák az emberek mozgását

Kutatók több, mint százezer mobiltelefon tulajdonos mozgását követték, hogy képet alkossanak az emberek helyváltoztatási szokásairól.

A Nature tudományos magazin következő számában megjelenő eredmények szerint egy ember mindössze néhány helyre jár el, és általában nem megy túl messze otthonától. Az egyének csak kevés, nagy rendszerességgel felkeresett helyszínre mennek, mint például az otthonuk vagy a munkahelyük. Az eredmény alapján azt hihetnénk, hogy az adathalom csak bebizonyította a magától értetődőt, de a kutatók szerint munkájuk új lehetőségeket nyújt olyan területeken, mint a fertőzések terjedésének követése, a szükséghelyzetek kezelése vagy a városok tervezése. "Az elektronikus adatok viselkedésünk szeletkéit tárolják" - nyilatkozta a projekt vezetője, Barabási Albert-László, a bostoni Northeastern University kutatási igazgatója.

A kutatók az adatokat egy európai mobiltelefon szolgáltatótól kapták, de az adatvédelmi egyezség alapján még azt sem közölhetik, hogy a szolgáltató mely országban működik. A vizsgálatok során hatmilliós populációból kiválasztott 100 000 mobiltelefont követtek fél éven át. A felhasználók helyzetét hívások bonyolításakor, vagy SMS küldésekor/megkapásakor rögzítették. Mivel ezek az események elszórtan történnek, az eredmények hitelesítéséül egy kisebb, 206 fős mintát is képeztek. Az ebbe a csoportba tartozó tagok helyzetét kétóránként lekérdezték, de a jelentés szerint a két adathalmaz eredményei hasonlóak voltak.

A jogvédők természetesen tiltakoznak a hasonló kutatások ellen: Marc Rotenberg, a washingtoni Electronic Privacy Information Center alapítója szerint még akkor is problémásak az ilyen vizsgálatok, ha a személyek anonimak maradnak. "Az eszközök helyének meghatározása kérdéseket vet fel a magánszféra védelmét illetően." Arthur Caplan, a Pennsylvania Egyetem bioetikai igazgatója szerint etikai szempontból sem tiszta az ügy. "Habár a kutatók általánosságban véve szabadon, engedélykérés nélkül figyelhetnek meg nyilvános helyeken lévő embereket, a mobiltelefonunk helyzete nem tekinthető publikus dolognak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrúdí #18
    Annyit megtehetnének, ha "loggolnak", hogy hónap végén kipostázzák az üzemanyagelszámolást :D

    Így nem nekem kellene cinálni.
    Hmm, még fizetnék is érte, ha adnak számlát róla :D
  • atomkrumpli #17
    államellenes tüntetésre vagy rablásra/betörésre ne vigye magával senki a mobilját meg a személyit, csak egy ötlet :-)
  • Gerygrey #16
    Erdekes, hogy magyarorszagon senkit nem zavar, hogy az allam (nem a szolgaltatok) folyamatosan menti minden mobil pozicioadatait.

    És akkor mi van?

    A gyakorlati felhasznalasrol meg annyit, hogy igy pl. nagyon konnyu kiszurni egy allamellenes tuntetesen resztvevo embereket.

    Nos, az adótornyok pozíciójának bemérési pontossága alapján kötve hiszem, hogy meg tudják különböztetni azt aki a Kossuth téren tüntet, vagy aki csak beül egy sörre a közeli Tulipán presszóba...

    Egyébként azt tudtátok, hogyha kiléptek a lakásból, akkor bárki figyelheti hogy merre mentek? Lehet parázni :)

    "Habár a kutatók általánosságban véve szabadon, engedélykérés nélkül figyelhetnek meg nyilvános helyeken lévő embereket, a mobiltelefonunk helyzete nem tekinthető publikus dolognak."

    Na, akkor én most nemzetbiztonsági kockázatot rejtő titkot felfedve elárulom, hogy a jobb első zsebemben tartom a PDA-t :) Ilyen baromságot...
  • morpheus133 #15
    Lehet hogy a sim kártyád máshol vetted! De szerinted mennyi idő amíg rájönnek, hogy kié? Gondolom általában ugyan ott fekszel mindennap ugyan oda jársz iskolába vagy munkába és meg van az a pár ember akivel szoktál beszélgetni! Szóval hajrá! :D
  • valamit #14
    Sőt, állam bácsinak megvannak a kapcsolatai ahhoz is, hogy államilag hallgasanak le, majd ne államilag álljon eléd valaki a lehallgatott anyaggal. Mondjuk, hogy a feleséged megcsalt a munkahelyén az éppen újonnan érkezett jóképű munkatarással és erről véletlen kerül eléd egy fotó a neten, vagy hanganyag, vagy pont aznap elmész a feleségedhez a munkahelyre mert valaki javasolja, hogy lepd meg. De ugyanígy üzleti titkokat is elvehetnek és csak azt veszed észre, hogy másnak is pont az jutott eszébe, mint neked, csak neki sikerült hamarabb megvalósítania.
  • valamit #13
    Persze, de csak akkor kell bírói végzés hozzá, ha a bíróságon akarják felhasználni ellened a lehallgatást.
    Mert ha nem akarnak a lehallgatott anyaggal közvetlen eléd állni, akkor jó eséllyel vagy:
    1. észre se veszed
    2. megtalálod a lehallgatót, feljelentést teszel és hogy-hogynem a rendőrség nem találja meg a tettest (téged meg közben már újabbal hallgatnak le)
    3. nem találod meg a lehallgatót, de időről-időre szembesülsz azzal, hogy olyan dolgok történnek, mintha lehallgattak volna. elkönyvelnek paranoiásak.
  • SoulHUN #12
    A sim-kártyámat egy használt telefonostól vettem egy "ezresé'", a telefont szintén (az sem volt sokkal drágább.. ;) ), szóval nyugodtan logolhatnak bármit, úgy sincs a nevemen egyik sem. A lehallgatáshoz pedig ha jól tudom bírói végzés szükséges.
  • kvp #11
    "Nem követnek senkit, max. a szolgáltató, olyan pedig létezik, hogy rendőrségi nyomozás során cellainformációk alapján ellenőrzik, hogy XY A pontban volt-e vagy B-ben. (Ld: Zsanett-ügy.)"

    Jo pelda. Azt azert erdemes hozzatenni, hogy a szolgaltatot nem erekli, hogy ki hol volt, csak hogy eppen ki hol van, ezert nem is tarol mast. Az adatok menteset valaki mas (az allam) vallalta at... :-) Ezert lehet barkirol visszakeresni hol volt, meg akkor is ha a kerdeses idopontban meg nem volt megfigyeles alatt. Csak az adatokat mentettek, mert mi lesz ha kesobb esetleg kell?
  • kvp #10
    "Hol lehet ezekrol a dolgokrol bovebben olvasni amikre te nagy rendszeresseggel hivatkozol? Gondolok itt pl. arra hogy milyen szinten all Magyarorszagon a kulonfele halozatba kotott eszkozok megfigyelesevel."

    Kerdezz meg egy telekomos cegnel dolgozo mernokot/technikust (nem art ha az ismerosod), hogy milyen keszulekek vannak hova kotve es kinek a tulajdonaban vannak. Az eredmeny egy pontos terkep lesz arrol, hogy milyen kommunikacios rendszerekekre milyen tipusu elektronika van rakotve. Teljes megfigyelesnek pedig azt lehet nevezni, ha minden kozpont minden vonalara jut ilyen elektronika. (a digitalis kozpontoknak koszonhetoen jut) Ha nincs ilyen ismeros, akkor meg lehet kerdezni a rokonsagban/baratok/kollegak kozott talalhato ugynokot is (ellenzekiek eseten ez tobbnyire nem kivitelezheto). A lehallgatas magyarorszagon hagyomany meg rakosi ota. Koszonhetoen a digitalis technikanak most mar kevesebb ember kell hozza. Pl. a nagyobb cisco es huawei switch-ekben kotelezoen van lehallgatasra szolgalo felulet (law enforcement interface). Ha megnezel egyet es log belole egy kabel ami egy allami tuladonu dobozba megy, akkor nyertel. Ha egy kabelen van passziv oszto akkor is. A reszeletes technikai leirast az amerikai kongresszus publikalta, mivel ott az alkotmanyuk alapjan a legfelsobb birosag ugy dontott, hogy nem lehet eltitkolni a letezeset. A magyar torvenyek nem ilyen jok, de a technika megegyezik. (tudom hogy mar reg kinaban gyartjak de akkor is jenki markakrol van szo)
  • mogyi925 #9
    Nem követnek senkit, max. a szolgáltató, olyan pedig létezik, hogy rendőrségi nyomozás során cellainformációk alapján ellenőrzik, hogy XY A pontban volt-e vagy B-ben. (Ld: Zsanett-ügy.)