Berta Sándor

5 percre kialszanak a fények

A Greenpeace, a BUND és a WWF közös energiatakarékossági akciót indít szombaton, a Klíma Világnapon Németországban, Ausztriában és Svájcban.

A szervezetek azt szeretnék elérni, hogy december 8-án minél többen kapcsolják ki az árammal működő készülékeiket este 20 óra és 20 óra 5 perc között. A kezdeményezéshez számos nagyvállalat, köztük a Google, a BMW, a Porsche, a Bosch és a Deutsche Telekom is csatlakozott, ezenkívül már most biztos, hogy kikapcsolják a kölni, a berlini és az erfurti dóm, a neuschwansteini és a heidelbergi kastély, a drezdai Zwinger, a Brandenburgi kapu, a Frankfurti Régi Opera, az aacheni, a bonni, a brémai, a düsseldorfi, a hannoveri, a kaiserslauterni, a lipcsei, a müncheni, a stuttgarti és a wiesbadeni városháza, több bank és televíziótorony, valamint a Dortmundban felállított 45 méter magas karácsonyfa díszvilágítását.

Nem mindenki örül azonban a bejelentésnek. Az Eon például jelezte, hogy az akció komoly fennakadásokat okozhat a hálózatban, mivel egyszerre sok készülék ki- és bekapcsolása egy komoly akár 3000 megawattos pillanatnyi terhelést is jelenthet a rendszerben, amely akár egy hosszabb áramszünetet is eredményezhet. "Amennyiben nem lesz áram, akkor mi leszünk a felelősek" - közölte Peter Blau, az Eon szóvivője, aki jelezte, hogy éppen ezért igyekeznek felkészülni a vészhelyzetre.

December 8-án lesznek a Klíma Szövetség által meghirdetett demonstrációk is több német nagyvárosban, így Berlinben és Düsseldorfban. A szervezők új klíma- és energiapolitika kialakítását követelik.

Érdekesség, hogy eközben egy másik programot is tartanak majd szombaton, amelynek mottója: Németország kapcsolja fel a villanyt!, a célja pedig az energiatakarékos izzók és készülékek használatára való figyelemfelhívás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csgery #52
    Egyébként ebbe az a poén, h ha kikapcsolom pl a gépet 5 percre... amikor visszakacpcsolom több áramot zabál fel, mintha 5 precig ment volna... meg ezzel minden eletromos készülék így van. De hát ők tudják, GP nagyon rulz...:S
  • chuky123 #51
    Ezt én se értem attol hogy 5 percre lekapcsoljuk az áramot az erőművek igy is ugy is "termelnek" szóval nem látom értelmét az egésznek max figyelem felhívás.
    Gyakorlati haszna tuti nincs max kára ha mindenki egyszerre kapcsolja vissza összes fogyasztóját. Azért 1 energetikus vagy villamosmérnök véleményére kiváncsi lennék.
  • Komolytalan #50
    Érdekes szervezet ez a Greenpeace. Olyan szintű ökör akcióik vannak, hogy szerintem a létezésükkel sokkal többet ártanak a környezetvédelemnek, mint amit használnak. Nem értelmesebb lett volna egy olyan akciót szervezni, hogy december hónapban mindenki cseréljen ki egy hagyományos izzót energiatakarékosra, különben nem hoz ajándékot a Jézuska? Annak lett volna értelme is, nem csak az hogy jól megrángatjuk az elektromos hálózatot ilyen ingadozásokkal.
  • knor #49
    Csocso14: "Én meg a NumLock-ot mindig kikapcsolom, nem pazarolok. :D "

    Nekem meg olyan billentyűzetem van, amin nincs is visszajelző dióda. :-)
    (Logitech EX100)
  • HNR #48
    Ezek után remélem a karácsonyi díszkivilágítást nem egyszerre fogják lekapcsolni, mert még a végén attól is tönkremegy az elektromos hálózat :)

    Még jó, hogy nem egyszerre kapcsolták be ...
  • PíszLávJuniti #47
    túléltük?
  • pTk #46
    jah mythbustersben benne volt, egy neon cső 23 masodpercnyi többlet energiat vesz föl (szal mintha 23 masodpercig bekapcsolva hagytuk volna) és ennél a hagyományos égők sokkal kevesebbet(1-2 sec), megéri, csak visszakapcsolni egyszerre, na azt megnézem :)
  • fflx #45
    na, ugy tunik elamaradt a vilag osszeomlasa...
    vagy van valami hir???
  • Deus Ex #44
    Valami hasonlóra próbáltam rávilágítani..
  • Molnibalage #43
    Haver nem tudsz olvasni???? Ennél LÉNYEGESEN többről van szó! Milliárdos károkról, de nem forintban, EURÓBAN! Ha csak ilyen szinten tudsz hozzászólni, inkább ne tedd!