SG.hu

Műanyagpalackokból tintapatron

A HP bejelentette, hogy olyan műszaki megoldást dolgozott ki, amely lehetővé teszi az újrafeldolgozott műanyagok beépítését a HP új, eredeti tintasugaras nyomtatópatronjaiba.

A cég közleménye szerint eddig már több mint 200 millió patron készült az új eljárással. A HP mintegy 2,26 ezer tonna újrafeldolgozott műanyagot használt fel tintasugaras nyomtatópatronjai gyártása során az elmúlt évben, és idén e mennyiség megkétszerezését tervezi. Az eljárás lehetővé teszi a többféle forrásból érkező, eltérő minőségű újrafeldolgozott műanyagok kombinálását - az egyszerű palackoktól kezdve a HP tintasugaras nyomtatópatronjaiból származó anyagokig.

A terméktervezési körfolyamat lezárásán túl az újrafeldolgozott tartalom beépítése energiát takarít meg és csökkenti a szeméttelepre kerülő műanyaghulladék mennyiségét. Az új eljárás kísérleti szakaszától számítva a HP 200 nyerges vontató megtöltésére elegendő újrafeldolgozott műanyagot épített be tintapatronjaiba. "Azzal, hogy kifejlesztettük az újrafeldolgozott műanyagok tintapatronjainkban történő újrahasznosításának módszerét, csökkenteni tudjuk a HP-termékek környezetkárosító hatását" - mutatott rá Michael Hoffmann, a HP Képalkotási és nyomtatási divíziójának (HP IPG) alelnöke. "Ezt az eredményt komoly beruházással kiépített újrahasznosítási infrastruktúránknak köszönhetjük, és ez még csak az első lépés ambiciózus céljaink megvalósítása felé."

Az eljárás kidolgozása során a cég mérnökei, vegyészei és partnerei olyan módszert kerestek, amely biztosítja az újrafeldolgozott anyagok használatából eredő környezetvédelmi előnyöket, ugyanakkor garantálni tudja a minőséget és megbízhatóságot. A HP Planet Partners programjában begyűjtött tintasugaras nyomtatópatronokat több lépésben feldolgozzák, amelynek végén kétféle nyersanyag: műanyagok és fémek maradnak vissza. A patronokból kinyert műanyagot műanyagpalackokból származó műgyantával és különféle kötőanyagokkal kombinálják, hogy a végtermék biztosan megfeleljen a magas szintű teljesítményelvárásoknak.

A HP tintapatronjaiban az összesen felhasznált műanyag 70-100 százaléka újrafeldolgozott anyag, és minden terméknél szigorú vizsgálatokkal ellenőrzik a megbízhatóságot. Szemben azokkal a cégekkel, amelyek egyszerűen felújítják a használt patronokat, a HP beolvasztja a feldolgozott műanyag komponenseket új, eredeti tintapatronjaiba.

A feldolgozott tartalom hasznosítása terén alkalmazott újszerű koncepció elismeréseként a műanyagipari szakembereket tömörítő Society of Plastics Engineers szakmai szervezet arra készül, hogy márciusi globális környezetvédelmi konferenciáján (Global Plastics Environmental Conference) legrangosabb környezetvédelmi díjával tünteti ki a HP-t. "Az újrafeldolgozott műanyagok beillesztése a tintapatronok komoly követelményeket támasztó gyártási technológiájába példátlan műszaki újítás" - jelentette ki Larry Koester, a Society of Plastics Engineers Környezetvédelmi divíziójának kommunikációs alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #1
    A környezet károsítás abban is megnyilvánul, hogy chipet tesznek a patronokba nehogy egyszerű eszközökkel utántölthetők legyenek. Persze ha a profit van veszélyben, már rögtön nem is érdekes a környezet védelme. Az olcsó kategóriás darabokra hulló ,vagy 1-2 kétezer lap után totálkárossá váló gagyi nyomtatók okozta környezet szennyezésről ne is beszéljünk.