SG.hu

Parádésan nőttek a HP szerver eladásai

A HP a többi szállító összesített eredményét tízszeresen meghaladó mértékben növelte globális szerverpiaci eladásait 2007 harmadik naptári negyedévében - derül ki az IDC ágazati elemzőcég ma közzétett számaiból.

A HP 32,4 százalékos eladott darabszám szerinti részesedéssel rendelkezett a globális szerverpiacon a vizsgált időszakban. Ez az érték a Dell, az IBM és a Sun részesedését is meghaladja. A HP gyári árbevételének növekedése szintén felülmúlta a piaci átlagot. A cég a ProLiant, az Integrity és a BladeSystem szervercsaládoknál egyaránt jelentős bővülésről számolt be.

A kimondottan középvállalatoknak szánt termékek bevezetése nyomán a vállalat a HP BladeSystem c-osztályú architektúra és a ProLiant szerverek iránt is élénkülő keresletet tapasztalt, mivel egyre több ügyfél választja IT-infrastruktúrája frissítésére az alacsonyabb költségszinten nagyobb teljesítményt nyújtó, új szervereket. A HP mind értékesítési volumen, mind pedig gyári árbevétel szempontjából tovább erősítette első helyét a pengeszerverek piacán. Árbevétele 79,6 százalékkal haladta meg a 2006 harmadik negyedévi szintet. A vizsgált 12 hónapos időszakban a cég 9 százalékpontnyi részesedést hódított el az IBM-től és a Delltől. 33,2 százalékos eladott darabszám és 33,3 százalékos összesített gyári árbevétel szerinti részesedésével a HP az x86-alapú szerverek piacán is megőrizte vezető pozícióját. A cég növekedése közel háromszorosa volt az x86-alapú szegmens egészére jellemző 12 havi átlagos bővülésnek.

A felső kategóriás UNIX szerverek piacán a HP 9,8 illetve 28,5 százalékkal növelte gyári árbevételét és értékesítési volumenét 2006 harmadik negyedéve óta, jóllehet ez idő alatt a piacon visszaesés volt megfigyelhető. A HP Integrity szerverek iránti keresletet élénkíti, hogy egyre több cég keres megbízható, hatékony rendszereket üzletileg kritikus alkalmazásai futtatására.

A pengeszerverek piacának összforgalma 2007 harmadik negyedévében túllépte az 1 milliárd dollárt. A HP ebben a szegmensben is megszilárdította első helyét: összesített gyári árbevétele 79,6, értékesítési volumene pedig 89,3 százalékkal nőtt az előző év harmadik negyedévéhez képest. A HP BladeSystem c-osztályú architektúra iránt mutatkozó kereslet élénküléséből eredően a HP jelenleg 44,1 illetve 44,2 százalékos részesedést tudhat magáénak értékesítési volumen és gyári árbevétel szerint. Eladott szervereinek számát tekintve 14,2, gyári árbevétel szempontjából pedig 9 százalékponttal növelte részesedését 2006 harmadik negyedéve óta.

Az x86-alapú piac átlagánál jóval lendületesebben növekvő HP egyre komolyabb sikereket ér el ProLiant szervercsaládjával. x86-os rendszerekből származó gyári árbevétele 10,7 százalékkal volt magasabb a harmadik negyedévben a tavalyi értéknél. A kis- és középvállalati igényekre szabott új ProLiant szerverek és a legújabb négymagos processzortechnológiára épülő, többféle frissített rendszer bevezetése nyomán a HP már 45. negyedéve őrzi első helyét az x86-os piacon: gyári árbevétel és értékesítési volumen szerinti részesedése 33,3 illetve 33,2%(3) volt a vizsgált időszakban.

A HP 34,3 százalékos részesedéssel, változatlanul vezet a nagy teljesítményű számítástechnika piacán. Árbevételét tekintve gyorsabban nőtt a piaci átlagánál. A HP a nagy teljesítményű szerverfürtök piacán is az első helyen áll. Ebben a szegmensben 34,4 százalékos árbevétel szerinti részesedéssel rendelkezik, és már ötödik negyedéve áll az élen. A HP a piaci átlagnál jóval gyorsabban növelte Linux szervereinek értékesítési volumenét és gyári árbevételét. Árbevétele 4,7 százalékponttal erősödött 2007 harmadik negyedévében. Az előző év harmadik negyedéve óta pedig 26,6 illetve 31,1 százalékkal bővült gyári árbevétele és értékesítési darabszáma. Ennek köszönhetően továbbra is a HP a világ első számú Linux-szerverszállítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!