Napi Online

Vádat emeltek a Samsung elnöke ellen

Adócsalás, kötelességmulasztás és a befektetők bizalmával való visszaélés miatt emeltek vádat Szöulban Li Kun Hi, Dél-Korea legnagyobb családi vállalata, a Samsung elnöke ellen.

Ez a cég adta 2006-ban az ország exportjának 20 százalékát. A megfigyelők körében nem kis meglepetést keltett, hogy a vádpontok közül ejtették a legfontosabbat és legmesszebbre vezetőt - a vesztegetés vádját. A vizsgálatot vezető ügyész szerint, aki a három hónapos nyomozás eredményét összegző, 120 oldalas vádiratot felolvasta a televízióban is közvetített sajtóértekezletén, a vádak "csillagászati összegű pénzről és olyan komoly bűntettekről szólnak, amelyek súlyos büntetést érdemelnek" - írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Ennek ellenére a 66 éves vádlottat nem vették őrizetbe, mert mint az ügyész közölte, a Samsungnál tapasztalt "szabálytalanságok" a dél-koreai vállalatoknál mindennapos gyakorlatnak számítanak, másrészt tartani lehet attól, hogy Li letartóztatása "negatívan hatna" az ország gazdaságára.

A vezető ügyész szerint a Samsung egy 4,5 milliárd dolláros titkos alapot hozott létre, de hangsúlyozta, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, miszerint ezt a pénzt vezető köztisztviselők, kormánytagok vagy politikusok megvesztegetésére fordították volna. Szerinte azt titkos üzletkötésekre használták, amelyek után Li, az ország egyik leggazdagabb embere nem fizetett be mintegy 114 millió dollár adót. Lit egyébként 1996-ban felfüggesztve kétévi börtönre ítélték, mert bebizonyosodott, hogy két államfőt is megvesztegetett, ám egy év múlva elnöki kegyelmet kapott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!