Napi Online

Házkutatás csúfítja el a Samsung profitját

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriachip-, illetve LCD-tévé-gyártója 6,6 százalékos nyereségcsökkenésről számolt be negyedik negyedéve után. Ez a vártnál kisebb csökkenés, ami annak köszönhető, hogy az LCD-tévék forgalmának jelentős megugrása kompenzálta a memóriachipek keresletének hanyatlását. Az előbbieken elért üzemi profit a háromszorosára nőtt, míg az utóbbiakon elért 74 százalékkal zuhant.

A memóriachipek piacán tartós túlkínálat alakult ki, ám a Samsung arra számít, hogy 2008-ban javulhat a helyzet, mivel az ágazat pénzhiánnyal küszködő cégei nem tudták növelni gyártási kapacitásaikat 2007-ben, így a kínálat nem bővül, ugyanakkor a kereslet élénkülhet. A fellendülés azonban szakértők szerint döcögős lesz: az év elején még két számjegyűre gyorsuló árcsökkenés várható. Az lcd-képernyők piaca ugyanakkor folyamatosan nő, mivel a legnagyobb termelők a túlkínálat és az ezzel járó árzuhanás megállítása céljából 2007-ben visszafogták fejlesztési beruházásaikat. A Samsung tavaly átvette a második helyet a világ mobiltelefon-gyártásában az amerikai Motorolától, a negyedik negyedévben 46,3 millió készüléket adott el, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Nem vet jó fényt ugyanakkor a cégre, hogy a Samsung Group főhadiszállásán tegnap házkutatást tartottak, a társaság vesztegetési botrányának bizonyítékai után kutatva. A gyanú szerint 200 milliárd vonos (215 millió dollár), vesztegetésekre szánt feketealapot működtetett a vállalatkonglomerátum.

A Samsung már csaknem 43 milliárd forintot ruházott be Magyarországon 1989 óta, a cég alkalmazottainak száma háromezerre növekedett. Legjelentősebb érdekeltségei a Samsung Electronics Magyar Zrt. jászfényszarui, a Samsung Electromechanics szigetszentmiklósi, valamint a Samsung Digital Interface gödi gyára. Az anyavállalat tervei szerint további több mint 16 milliárd forintot fektet be. Jászfényszarun televíziókat készít, a cég új, lcd-tévéket összeszerelő gyáregysége idén kezdte meg a termelést. Az ottani gyár magyarországi forgalma 95 milliárd forint volt 2006-ban, az export pedig meghaladta a 280 milliárd forintot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!