Napi Online

Négyéves mélyponton a Samsung nyeresége

Az idei második negyedévben 5 százalékkal, 1420 milliárd vonra (1,55 milliárd dollár) csökkent a dél-koreai Samsung nettó nyeresége.

Ez 2003 április-júniusa óta a legkisebb profit, bár meghaladja az 1290 milliárdos elemzői konszenzust. Az árbevétel 3,7 százalékkal, 14,63 ezer milliárd vonra nőtt. A gyenge negyedéves eredmények oka az, hogy a lapos képernyők gyártásának javuló profitrátája nem tudta ellensúlyozni a memóriachipek (DRAM) árának csökkenését.

Tavaly az erős DRAM-piac hatására a gyártók felpörgették e chipek termelését, és ezzel nem hagytak fel idén sem, pedig a kereslet visszaesett. A félvezetőgyártó üzletág profitrátája ezért a tavalyi második negyedéves 12 és az idei első negyedéves 22 százalékról 8-ra zsugorodott.

A Samsung rekordmennyiségű, 37,4 millió telefonkészüléket adott el a negyedév folyamán az első negyedévi 34,8 millió után és ezzel megelőzte az eddig második helyen álló Motorolát, a profitráta azonban 13-ról 8 százalékra esett. A folyadékkristályos képernyők gyártásán elért nyereségráta azonban az egy évvel ezelőtti és az idei január-márciusi 3 százalékról 9-re ugrott. A cégvezetés arra számít, hogy a harmadik negyedévben minden terméke iránt megugrik a kereslet, részben az iskolaév kezdésére készülő számítógépgyártók, részben a készleteiket a karácsony előtt feltöltő kiskereskedők növekvő keresletének köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!