MTI

Magyarországon bővít a Samsung

A világgazdasági helyzet bizonytalansága miatt lefelé módosította idei bevétel-előrejelzését a jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező Samsung.

A világ legnagyobb lapkagyártója és vezető plazmatévégyártója, a dél-koreai Samsung most arra számít, hogy az idén 10 százalékkal fog nőni az árbevétele tavalyhoz képest. Korábban 15 százalékos növekedést vártak a cégnél. Változatlanul számítanak profitnövekedésre, mert a főbb piaci területeken - lapkák, lapos képernyők, mobilkészülékek - növekvő nyereségre számítanak.

Elemzők szerint a jövő hónapban ismertetendő első negyedévi eredmény-beszámolóban a lapkaüzletág veszteséges lesz, első ízben 2001 óta, az elektronikus lapkák árának csökkenése miatt. Tavaly a Samsung 7,43 ezer milliárd von (4,82 milliárd euró) adózott eredményre ért el, ez 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bevétel 7 százalékkal 63,18 ezer milliárd vonra (41 milliárd euró) emelkedett.

A Samsung magyarországi érdekeltsége, a Samsung SDI Magyarország Zrt. egy hete közölte, hogy gödi üzemében hamarosan megkezdődik az 59,3 millió eurós beruházás második szakasza egy újabb plazmatelevizió-modulgyártó sor üzembe állításával. Az első ütem 2006 nyarán kezdődött, és a múlt év közepén fejeződött be. A gödi telephelyen a 104-106 centiméteres plazmatévék legnagyobb és legértékesebb alkatrészét, az úgynevezett modult gyártják. A termékek 30-40 százalékát Samsung végtermékben használják fel, a többit más televízió gyártóknak szállítják, főleg az Európai Unióba.

A Samsung SDI Magyarország idénre 350 millió euró forgalmat és 10 millió euró körüli adózott nyereséget tervez. A dél-koreai Samsung csoportnak négy cége van Magyarországon: a gödi Samsung SDI Magyarország mellett a Samsung Electronics kereskedelmi cég, a jászfényszarui Samsung Electronics televíziógyár és az alkatrészeket gyártó, szigetszentmiklósi Samsung Elektromechanikai Zrt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!