Gyurkity Péter

Elrajtolt a második Eee PC

Alig hat hónappal az eredeti sorozat megjelenése után máris itt a második generáció, amely több szempontból előrelépést jelent az elődökhöz képest. A meglévő készülékek eközben TV-tunerrel egészültek ki.

A jelek szerint az Asus mindent elkövet, hogy az olcsó készülékek szegmensében elfoglalt előkelő pozícióját megőrizze, az egyre szaporodó konkurensek felbukkanása ellenére is. Ennek érdekében máris bemutatták a második generációt, amely elsősorban hardveres előnyöket kínál: az Eee PC 900 már 8,9 hüvelykes kijelzőt kapott, amely 1024x600 pixeles felbontást támogat, a háttértároló méretét 12, illetve 20 GB-ra növelték, a memória 1 GB DDR2, a készülék pedig 1,3 megapixeles webkamerával egészül ki.

A központi processzor továbbra is az Intel Celeron M sorozatból kerül ki, vagyis még várni kell a Silverthorne, más néven Atom chipek megjelenésére, igaz erre még idén sor kerül majd. Kétségkívül fontos, hogy a támogatott operációs rendszerek listáján a Linux mellett immár megjelent a Windows XP is, ennek telepítése esetén az eredetileg beépített 4 GB-os SSD-háttértárolót egy 8 GB-os, külsőleg csatlakoztathatóval egészítik ki, hogy kellő tárhely maradjon a külső programok számára is. A beszámolók szerint Hong Kongban már kaphatók az új változatok, mégpedig 500 dolláros áron, egy hónapon belül pedig minden más régióban is felbukkannak az új jövevények.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Asus eközben érdekes kiegészítéssel szolgált a meglévő változatokhoz, amely a sorozat népszerűségét hivatott növelni. Ez nem más, mint az USB TV-tunerek egész sora, amelyek csatlakoztatása és felhasználása a Linuxra írt szoftveres meghajtók frissítése révén vált elérhetővé. A cég saját, My Cinema U3100 sorozatába tartozó Mini DVD-T és DMB-TH tunerei a hírek szerint a H.264 dekódolásán kívül mindennel megbirkóznak, így egyedül a nagy felbontású tartalmakról kell lemondanunk az olcsó laptopon.

Szakértők szerint várhatóan a többi gyártó is hasonló megoldásokkal igyekszik majd népszerűbbé varázsolni saját készülékeit, így a hamarosan megjelenő riválisok sem maradnak "csupaszon".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polemius #31
    kvp:
    Ha nem ragaszkodsz az x86 procihoz, akkor ott lesz az Openmoko Freerunner. Arra dughatsz usb-n bármit (bill, monitor}, és linux lesz rajta szóval sok mindent gyorsan portolni lehet rá.
  • kvp #30
    "Ha nem kellene az erősebb hardver, akkor ideális lenne az Eee, főleg a mérete miatt. Aki meg a 9"ra panaszkodik, annak azt üzenem hogy most egy 2,4"os pdaról írok, ahol a kijelző harmadát elfoglalja a virtuális billentyűzet. Egy mobil gép legyen kicsi és hordozható. Én inkább a 17-20" notebook kategóriát nem értem..."

    Bongeszesre a 7 inch is boven eleg, a 9 meg inkabb. Asus eee-t meg nem sikerult magyarorszagon elfogadhato aron szereznem, de van egy regi toshibam 10 inches, 7 inches vga kijelzovel es az is kenyelmesen hasznalhato. Amikor viszont nem az utcan van az ember, akkor az eee-re is siman ra lehet kotni egy kulso monitort. (mondjuk 1600x1200-as felbontasban) Alapvetoen mobil gepnek egy 8-10 inches tokeletes, aszalra pakolva munkahoz az A4-es (kb. 14 inches) az idealis, a 20 inchesek meg a luggable desktop (szallithato asztali) kategoriaba tartoznak.

    ps: Alapvetoen nekem eleg lenne egy pda, ha lenne belole x86 kompatibilis valtozat kulso billentyuzet es monitor portokkal es elfogadhato aron adnak oket. Egy umpc arahoz kepest az eee jo vetel, es meg beepitett billentyuzete is van.
  • fourgee #29
    Ja, és abszolút nem drága, minimálbérből 220 font körül összejöhet hetente, az Eee meg 250 körül lehet. Egyik haverom a szar notebookját, ami nagy és lasú, 350-ért vette. Mondjuk neki speciálisak az igényei, állandóan pornót néz, ahhoz elég a celeron, a nagy kijelzőn meg biztosan jobb nézni :)
  • fourgee #28
    Ahol most lakom, ott az első változat asszem 250 fontba kerül, egy jobb 15,4 Asus meg asszem 460 font. Hogy miért veszek Eee helyett normál notebookot? Mert kell a beépített optikai meghajtó, kell az erős proci videoszerkesztéshez, és kell a gpu a játékokhoz. Ha éppen otthon vagyok, majdnem minden nap átmegyek én is KöKi-n :), de ettől függetlenül a használt kinézetű hátizsákomba fogom bepréselni a gépet, nem akarok notebook táskával rohangálni. Ha nem kellene az erősebb hardver, akkor ideális lenne az Eee, főleg a mérete miatt. Aki meg a 9"ra panaszkodik, annak azt üzenem hogy most egy 2,4"os pdaról írok, ahol a kijelző harmadát elfoglalja a virtuális billentyűzet. Egy mobil gép legyen kicsi és hordozható. Én inkább a 17-20" notebook kategóriát nem értem...
  • qwas #27
    Én sem értem ki vesz ilyet. Olcsó laptopnak drága, laptopnak meg olcsó ugyan de legalább szar. Ha olya 40-50E lenne akkor lenne értelme szerintem.
  • arrakistor #26
    aki ilyet vesz az nem a kökin bajlódik :DD hanem a rózsadombi parkolójának automatikus garázsnyitójával.
  • PíszLávJuniti #25
    SSD-k megbízhatóságát javítsák, az sokat dobna :)
  • Polemius #24
    Majd lesz az olcsóbb is, a verseny miatt, meg az ssd-k ára is megy szépen lefelé idővel nyilván.
    2-300$ körül, a 9"-os kijelzővel musthave kategória lenne itthon is szerintem.
  • PíszLávJuniti #23
    A jobb felső kép csak illusztráció? Mert hogy azon még a régi 7-es kijelző van.
    Szerintem jót tett neki a nagyobb képernyő, ezt a hendikepjét ledolgozta, ha nálunk is kapható lesz nemsokkal 500 dolláros ár felett, akkor vevő vagyok rá mindenképpen.
    A háttértár nem érdekes, 8giga bőven elég, sőt valszeg a 4 is, mivel erre nem kell 2008as visual studio, vagy videóvágó szoftver :)
    Egy nagyobb 16 os SD kártya meg beszerezhető már 20 ezer környékén.
  • Mynet #22
    Nem mellesleg, simán bevállalnék egy Eee-t. A mérete és súlya miatt elsősorban, amit meg hardverileg tud az bőven elég amire egy könnyű, kicsi hordozható eszköznek kell. Többet tud mint egy pda, viszont kevesebbet mint egy komolyabb noti vagy asztali gép.

    Szerintem full jó!