Gyurkity Péter

Jön az MSI és a Gigabyte olcsó laptopja

Egymás után érkeznek a hírek a különböző gyártók hasonló terveiről - ezúttal az MSI és a Gigabyte jelezte, hogy a nyár elején saját variánst dob piacra, ahogy azt már korábban is megszellőztették.

A DigiTimes a kínai Commercial Times nevű lap értesülésére hivatkozva számolt be arról, hogy újabb két gyártó csatlakozna az olcsó PC-t árusítók egyre népesebb táborához. Ez nem jelent túl nagy meglepetést, hiszen mindkét gyártó már tavaly, illetve az év elején megpendítette a gondolatot, ám most újabb részleteket ismerhetünk meg, amelyek olykor gondolkodásra késztetik az egyszeri vásárlót.

A Gigabyte alelnöke még januárban beszélt egy saját olcsó megoldás piacra dobásáról, amelyre a nyár elején, egészen pontosan júniusban kerülne sor. Ez több részletében az Asus-féle Eee PC specifikációjára emlékeztet, a maga 7-9 hüvelyk közötti kijelzőjével, valamint az Intel által szállított chipekkel. Az akkor még nem derült ki, hogy a vállalat az új SSD, vagy a hagyományos merevlemezek mellett tette-e le voksát - erre sajnos most sem kaptunk választ. Megtudhattuk viszont, hogy a telekommunikációs szolgáltatókra alapozzák a megjelenést és az első körben az ázsiai régióra koncentrálnak majd.


Ami az MSI hasonló elképzelését illeti, ebben egy 8,9, illetve 10 hüvelykes kijelzővel ellátott, olcsónak mondott készülék kapott helyet, amely szintén a második negyedév végén bukkanna fel a boltokban. A Wind névre keresztelt noteszgépet a cég már a CeBIT-kiállítás alatt bemutatta, érdekes módon azonban az ár nem éppen olcsó megoldást sejtet. Ez ugyanis 300 és 700 euró, vagyis 470 és 1100 dollár között lesz, ami nagyobb részével már kívül esik a többi gyártó által meghatározott intervallumon. Nagy kérdés, hogy az eltérő ár pontosan milyen hardvert takar és hogy mire számítanak a jóval magasabb árazás alkalmazásával.

Nagyjából két hónap van tehát hátra az újabb versenyzők megjelenéséig - hamarosan kiderül, hogy az egyre szélesedő választékból mely készülékek tudnak előnyre szert tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • magyarvok #16
    Ha az MSI-t se használta volna ("porosodik"), akkor lehet, hogy az is tökéletesen működne :D

    //nem, nem komolyan gondolom//
  • kvp #15
    "nekem másfél éve van MSI laptopom. még csak a winyó fingott ki belőle ami Fujitsu volt...sztem az MSI nelég minőségi!"

    Nallam is porosodik egy lassan 18 eves toshiba laptop (10 inches subnotebook). Az eredeti merevlemeze is koszoni jol van. Na az a minoseg ami ennyi ideig birja javitas nelkul.
  • turul16 #14
    Akkor nézetek meg azt is hogy hány kiló és mekkora az a hagyományos laptop. Aztán nézétek meg, hogy vannak olyan drága notik(2* olyan drága) ami gyakran kb. ugyan azt tudja, csak könnyebbek.

    Én egy 3-3.5Kg notival szaladgálok az utcán, hozzá vagyok edzve :), de tomegben nagy/nehez batyuval nem jo mozogni.
  • Librarian #13
    Ja, az MSI-t inkább hallgassátok... Mindless Self Indulgence... :-)
  • arrakistor #12
    ezek az olcsó laptopok már vagy 2 éve folyamatosan jönnek állítólag de én speciel még egy darabot nem láttam sehol sem a boltok polcain.
  • TommyC #11
    nekem másfél éve van MSI laptopom. még csak a winyó fingott ki belőle ami Fujitsu volt...sztem az MSI nelég minőségi!
  • Polemius #10
    kb. annyi értelme van az alábbi összehasonlítgatásnak mintha asztali géppel hasonlítanák össze.
    A subnotebook kategória áraival tessék összehasonlítani ezeknek az árát!
    Mellesleg ha több gyártó száll versenybe ezen a téren, az még lejjebb nyomja majd az árakat.

    Egyébként nem csoda, hogy ilyen népszerű ez az új kategória: könnyű cipelni (kicsi a méret és a tömeg), böngészni, mailezni, rss-t olvasni, üzenőprogit használni stb. simán lehet ilyen kisebb teljesítményű hardwaren használni.
    Sokan, akik egy subnotit nem engedhettek meg maguknak, nagyobb méretű, nehezebb gépet meg nem akartak, azok most vehetnek olyat amilyenre vágytak.

    Úgy látszik kezdik felismerni, hogy nem feltétlenül az egyre nagyobb teljesítményre és képernyőre van szükség, hanem az igényekhez passzoló termékre.
  • 7evenb #9
    íme
  • Ronny #8
    olyan nehéz megérteni, hogy a méretük miatt kapósak ezek a kütyük? Mutass már nekem egy 10 hüvelykes subnotit ennyiért...
  • grebber #7
    Pontosan de ezek az olcso laptopok fele ennyit tudnak!