Gyurkity Péter

Európában is árulná olcsó laptopját az Intel

Az Intel arra szeretné rávenni partnereit, hogy az Egyesült Államokban és Európában is kezdjék meg a Classmate PC árusítását. Atom chipjeikre építve eközben az ECS is elkészítette saját megoldását.

Az Intel részéről Lila Ibrahim, a fejlődő piacokért felelős csoport igazgató nyilatkozott a tervekről és azok várható hatásáról. Az egyik legfontosabb fejlemény, hogy az új stratégia keretében a már évek óta fejlesztett Classmate PC, vagyis a processzorgyártó belépő szintű, olcsó megoldása a fejlett régiókban is elérhető lesz, így senki nem marad le az eredetileg a szegény társadalmaknak szánt fejlesztésről.

Az Intel ezzel nyilván az Asus Eee PC által már kikövezett úton szeretne végigmenni, ami valószínűleg sikerülni is fog nekik, már csak azért is, mert a fejlett régiókban is nagy az érdeklődés az olcsó megoldások iránt. A lépés eredményeként 250 és 350 dollár közötti áron fog felbukkanni a laptop, ezért az elemzők szerint egyrészt az Asusnak is csökkenteni kell az idei évre előirányzott mennyiséget, másrészt pedig a hagyományos, jóval drágább laptopok gyártóinak is újra kell gondolniuk stratégiájukat, valamint a korábban kiszámított útiterveket.


Az ECS üdvöskéje

Ezen nem változtat az, hogy a vállalat elsősorban gyerekeknek szánja a készülékeket, mivel nyilván a kedvezményes árat az idősebb korosztályok is megpróbálják majd kihasználni. Az Intel tehát az Atlanti-óceán mindkét oldalán jelentős sikerre számíthat, jól kiegészítve az Eee PC-t. Ami pedig a hagyományos laptopokat illeti, elemzők szerint az év végére már 500 dollár körüli árakon kínálják majd a megfelelő teljesítményű megoldásokat, az egyes forgalmazók pedig további 50-100 dollár értékben kínálhatnak akciókat, hogy még jobban vásárlásra ösztönözzék az érdeklődőket.

Időközben az ECS is hasznosította az Intel által szállított Atom mobil processzorokat és elkészítette saját megoldását, amely G10 néven mutatkozott be. A chipet Intel 945 GSE + ICH7M chipkészlet egészíti ki, illetve legfeljebb 2 GB memória, merevlemez vagy SSD, beépített webkamera, valamint egy 8,2 és 10,2 hüvelykes kijelző. A nagyobb változat (G10IL) HSDPA és HSUPA-támogatással jelenik meg, ezt három USB 2.0, Ethernet, analóg modem, WLAN- és Bluetooth-támogatás, valamint kártyaolvasó teszi teljessé. Az árat egyelőre nem közölték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)