Gyurkity Péter

Érkezőben a Dell olcsó laptopja

A HP után a Dell is olcsó laptop készítésébe fogott, legalábbis erről beszél egyik tajvani partnerük. A cég nyáron kezdené meg a terítést, reményeik szerint igen kedvező fogadtatásra találva.

A jelek szerint az Asus az Eee PC piacra dobásával meghozta a nagyobb PC-gyártók kedvét és utóbbiak is egymás után jelentik be, illetve szellőztetik meg az olcsó készülékek közeli érkezését. A héten a Hewlett-Packard jelezte, hogy saját megoldáson dolgozik, most pedig a Dell háza tájáról érkezett a hír, miszerint ők sem hagyják ki a kínálkozó lehetőséget.

Ezúttal nem maga a gyártó, hanem annak egyik partnere, a tajvani Compal Electronics lepcses szájú munkatársa árulta el, hogy már dolgoznak a saját változaton. Az általa elmondottakból kiderült, hogy már júniusban megjelenhet az olcsó készülék, erre reagálva pedig a Dell szóvivője szintén megerősítette ilyen irányú terveiket. "A HP által bejelentett UMPC-termékhez hasonló megoldásokat fogunk kínálni. A lényeg, hogy olyan kisebb és könnyebb készülékekkel fogunk belépni a piacra, amelyek költséghatékony alternatívát jelentenek majd" - magyarázta a szóvivő. A technikai részletek nem derültek ki, ám a megjelenés időpontja alapján egyes elemzők már következtetnek a valószínű összetételre.

Példaként említik, hogy a júniusi megjelenés érdekes módon egybeesik az Intel által elkészített Diamondville, vagyis Atom processzorok szélesebb körű piaci debütálásával. Valószínűnek tűnik, hogy a Dell is ezen chipeket fogja alkalmazni saját készülékeiben, amelyekből több változat is megjelenik, hiszen azt a vállalat több munkatársa is megemlítette a korábbi rendezvényeken, hogy idén laptopok egy egészen új sorozatát tervezik elkészíteni. Az elsőként megjelenő készülék állítólag 8,9 hüvelykes kijelzőt kap, ára pedig 400 dollár lesz.

A Compal az idei évben 1-2 millió példányt tervez leszállítani a Dell számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rexhawk #3
    Milyen op rendszerre gondolsz "saját" alatt?
    sztem vannak hozzá fordítóprogramok, mert a Linux fedora van alapból beépítve
  • Ferrer #2
    Hát az 500 dolláros laptopok szerintem annyira nem is olcsó gépek, de ez az OLPC XO-1 tök aranyos, olyat vennék egyet :D Lehet rá rakni saját oprendszert?
  • Rexhawk #1
    Akkor elég szép nagy választék lesz már jövöre olcsó laptopokból
    mennyi is van?
    ASUS Eee PC 700as széria: már kapható 300-500$
    900as széria: 2008 április 500$
    Classmate PC (Intel): 2008 március? 300-400$
    CloudBook (Everex): 2008 Február 15 400$
    HP 2133 Mini-Note PC : 2008 Április 15 500$
    InkMedia (OEM): ?? 400$
    MSI Wind : ?? 300£-700£
    OLPC XO-1 (Quanta Computer): 2007 Február 188$
    Simputer (Picopeta,Encore): 2002?? ??
    Tianhua GX-1C (Sinomanic): ???? ??
    9+a dell is jön.hmm elég szép választék lesz a piacon