Gyurkity Péter

Fából készült laptopot mutat be a Fujitsu

A Fujitsu a héten megrendezendő kiállításon egy olyan új laptopot készül bemutatni, amelynek külső borítása cédrusfából, egyes komponensei pedig bioműanyagból készülnek. A kialakítással díjat szeretnének nyerni.

Április 16. és 20. között kerül megrendezésre a Salone elnevezésű kiállítás Milánóban, amely többek között a Japan Design 2008 versenynek is otthont ad majd. Ezen a versenyen kívánja bemutatni a Fujitsu vadonatúj laptopját, amely több érdekes újítást is kínál az érdeklődőknek.

A készülék külső borítása ugyanis teljes mértékben cédrusfából készül, néhány belső komponens pedig bioműanyagból, amely különbözik a hagyományos anyagoktól. Ennek készítése során ugyanis újrafelhasználható forrásokból, így például zöldségekből származó olajat használnak fel, innen a bio-név. A fejlesztés a cég reményei szerint új termékek egész családja előtt nyithatja meg az utat, ám ez még a jövő zenéje, hiszen első lépésben a kiállítás első díját szeretnék elnyerni a különleges kialakítással. A rendezvényen bemutatnak egy másik készüléket is, amelynek borítása már 30 százalékban a frissen kifejlesztett bioműanyagból áll majd.

A gyártó a japán Monacca csapatával közösen alakította ki az érdekes dizájnt. Ez utóbbi több hasonló terméket is piacra dobott, igaz a különböző bútorok és táskák mellett mindössze egy asztali kalkulátorral hívták eddig fel magukra a figyelmet. Ez utóbbi kerek formájú és a mai szemmel nézve kissé nagyra sikeredett, ám a retro hatású fa borítás sokak számára szimpatikus lehet.

Arról nem érkezett hír, hogy a Fujitsu két laptopja pontosan milyen belsőt (vagyis hardvert) takar, illetve hogy a cég mikor szándékozik piacra dobni a készülékeket. Előfordulhat, hogy erre még nem állnak készen és a debütálásra még várni kell, mindenesetre mindenképpen jelzésértékű, hogy egy nagyobb gyártó ilyen határozottan elkötelezte magát az újítás mellett .

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HJPOWER #21
  Qrva hasznos újítás, a termeszek biztosan értékelik majd.
 • Yoshimitsu #20
  Kétlem, hogy az ötletedet anno levédetted, úgyhogy sajnos semmilyen jogdíj nem illet meg téged. :D

  Különben ötlet. :) Ha már meguntad a gépet, vagy elavult, be lehet dobni a kájhába. :) (Jó tudom a belseje akkor is műanyag. :) De milyen jó :)

  De komolyabban én is aluminium párti vagyok.

  Az a baj, hogy manapság az a divat, hogy ha bio, akkor fa, meg zöldség. Pedig nem feltétlenül az a környezetbarát, amit fából csinálnak, és egyéb növényi genyókból.

  Jó hogy nem algából basszus...
 • maestro85 #19
  Más kérdés, hogy fából készül vagy "fa ízesítésű..." . Ha legalább a váza fa lenne, azt mondanám, hogy sirály, de így... egyébként is szebbre is meg lehetett volna csinálni.
 • toto66 #18
  Régen nem voltam túl jól elengedve anyagilag, de kellett a gép, innen- onnan összeszedett alkatrészekből összedobtam egyet, majd mivel nem volt ház hozzá és a tápot meg minden mást kiteríteni az asztalon nem volt nagyon látványos, ezért farostlemezből csináltam hozzá...
  Ezt valamikor 1997-ben...
  Úgy hogy a jogdíjakat kérem...C:
 • spydee #17
  meg még egy vicces:
  JOe84killer> mér nem fedeztél [email protected], most az ellenség áll nyerésre!!!
  Blood5teve89> bocs skacok egy szálka ment a tenyerembe!!!
  LOL
 • spydee #16
  Illet volna a billentyűzetet is kifaragni:D Ha meg unatkozok akkor székely motívumokat faraghatok bele? Egy buli után meg majd látom belevésve: Itt jártunk 2009! Kartsi L<3VE Marika!! Ezt öntsd le kávéval, vagy borral. Meg a sok fogdosástól(tenyér) szépen bezsírosodik az egész és ott ragacsos barnás színe lesz.
 • kvp #15
  Ezt a biomuanyagot mar lattam jopar eve (meg 2000 elott) egy kiallitason. Arrol hires, hogy egy ido utan magatol lebomlik. Az akkori valtozatbol keszitett eger kb. 3 evre volt garantalva mielott magatol lebomlott. Ennel a laptopnal a fobb komponensek meg mindig nagyon szennyezo anyagokbol vannak, tehat sokmindent lehet mondani, de nem eppen kornyezetbarat. Csak a kulseje nez ki bio-nak, de kb. olyan mint a fatuzelesu auto.

  Szerintem inkabb csinaljak aluminiumbol meg keramiabol. Az tenyleg ujrahasznosithato lenne es meg faanyag sem kell hozza. (tovabba ho, utes es kopasallo) Az lcd-t pedig ki kellene cserelni silicium karbid (mas neven SiC, mossanite, corundum) alapu led panelre.
 • barii #14
  hátőőő... nem... késő volt
  csak igy elsőre nem tudtal elhinni , hogy lehetséges, hogy van:)
 • ostroml #13
  Majd mikor lesz egy nagy görcs a laptopod tetején :D
 • Narxis #12
  Nem értem, hogy miért kellene feltétlen kaját beleaprítani? Más termékek készítése során nyert zöldségolajat lehet eddig leöntötték a lefolyón, most meg megveszi a gyár a laptophoz. A faanyagot meg újrahasznosítani is lehet, nem feltétlen kivágják.