Gyurkity Péter

2009-ben véglegesíthetik az ékezetes doménneveket

Bár ékezetes doméneket már évek óta használhatunk, a rendszerért felelős ICANN csak jövőre fogadhatja el a végleges változatot, vagyis egy 10 évig tartó munkafolyamat zárulhat le 2009 elején.

A fenti információt Edmon Chung, a DotAsia.org vezére árulta el a ZDNet helyi részlegének, miután részt vett az Ecommerce Asia Summit 2008 elnevezésű konferencián. Az interjúból kiderült, hogy az ICANN 2009 elején készülhet el a végleges változat megvitatásával, ez pedig megnyithatja az utat az ékezetes nevek széleskörű és egységes alkalmazása felé vezető úton.

Chung megbízható forrásnak tekinthető, mivel ő maga tagja több olyan munkacsoportnak is, amely ezzel a kérdéssel foglalkozik már évek óta. Kiemelte, hogy az első felvetés még 1999-ből származik, vagyis a tervezett lezáráskor egy 10 évig tartó periódus érhet véget. Hozzátette, hogy nem kizárólag technikai jellegű problémákat kell megoldani, mivel a kérdés szoros nemzetközi együttműködést igényel, így számos különböző eljárás közös platformra emelésére van szükség, amely olykor kifejezetten politikai jellegű kérdéseket is felvet. Még az olyan egyszerűnek tűnő részletek, mint például az ékezetes kis- és nagybetűk, is gondokat okozhatnak, mivel az egyszerűsített kínai nyelv esetében ezek is különböző jelentést hordozhatnak.

Az ICANN legutóbb tavaly márciusban végzett el jelentős tesztet, amely arra irányult, hogy feltérképezze az ékezetes, illetve nem latin írásjelek használatának root szerverekre gyakorolt hatását. A vizsgálat kedvező eredménnyel zárult, így megnyílt az út a szélesebb körű használat előtt. Az orvosolandó problémák között a biztonság is szerepel, hiszen meg kell akadályozni, hogy adathalászok az egységes eljárások hiányát saját előnyükre fordítsák, illetve ki kell szűrni az esetleges egyezéseket, a többször szereplő neveket, amelyek az eltérő írásmód miatt kerülhetnek fel több példányban.

A rendszer véglegesítése egyben felgyorsítaná az .asia domén terjedését is, amire már csak azért is szükség van, mert ez utóbbira a február-márciusban lezajlott második fordulóban csaknem félmillió jelentkezést regisztráltak. Elsősorban kínai és indiai oldalról fogadták kedvezően az új lehetőséget, amit a regisztrátorok igyekeznek is kihasználni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #21
    Szerintem az valami durva félrefordítás. Egyébként valóban van latinbetűs átirata a kínainak, a legelterjedtebb a pinyin. De nem rémlik hogy abban megkülönböztető szerepe lenne a kis és nagybetűnek (a neveket általában naggyal kezdik, de ez csak a hagyományok átvétele).

    Igen, itt is van a mondat valószínűsíthető eredetije:
    For instance, a letter in the upper case and one in the lower case is considered to be the same, but simplified Chinese and traditional Chinese characters may not be considered the same. A policy decision has to be taken to require that simplified and traditional Chinese characters be mapped together so that when businesses register a domain, they are not made to register multiple versions.
  • Gabest #20
    "ékezetes kis- és nagybetűk, is gondokat okozhatnak, mivel az egyszerűsített kínai nyelv esetében ezek is különböző jelentést hordozhatnak"

    Nem is tudtam hogy átvették az abc-nket, nagyon helyes! Magyarul is tudnak már?
  • nickwearby #19
    Hát ja, ez is egy újabb ok.

    Meg igen, a böngésző is számít, én még csak most álltam át firefox-ra, de már imádom, és beütöttem az alább írt pöttyös.hu címet, és tényleg behozta,
    amit az IE6-on nem tudtam volna.

    És azért még az a többség, aki nem 100%.ig kompatibilis böngészőt használ,
    és ha még + nem is ért annyira sem a pc-hez, hogy egy mozillát v. mást sem tud feltelepíteni :(
    Szóval az ilyen felhasználóknak egy ideig kellemetlen lesz,
    mert hátrányban lehetek miatta.
  • arrakistor #18
    bár nem tartom kizártnak, hogy készítettek már az IE6-hoz is egy patch-t, a mikrosoftos kollégák, amivel viszi a unicode webcímeket, ki tudja?
  • arrakistor #17
    kipróbáltam, IE7 már viszi a unicode domain neveket akárcsak a firefox... tehát a cikk nem teljesen pontos.. ez a szabvány már régóta létezik, és alkalmazzák
    (Csi9aa által megadott Punycode néven), viszont egyes régebbi böngészők, mint pl.: az Internet Explorer 6 nem támogatja és az így beírt honlapok egszerűen nem jelennek meg.
  • turul16 #16
    utf-8,gnome
    Ctrl-shift-u 2665 szóköz
    Eredmény: ♥
    Már csak Japán,arab karakter kódok tablázata kell. :)

    Nekem se tetszik.
  • Csi9aa #15
    magyarul még csak-csak elvagyunk ékezet nélkül, de pl. a borsos.hu és borsós.hu különbségét hogyan jeleznéd? :)
    Egyes nyelvekkel még több gond lehet.
  • napifriss #14
    http://napifriss.com

    Friss Informatika Hírek

    http://napifriss.com
  • magyarvok #13
    Szerintem ez természetes, hogy ugyanazt a címet ékezetesben/ékezet nélkül is lefoglalnák.
  • nickwearby #12
    ja, szerintem sem túl praktikus.

    Mára az internetezők megszokták az ékezet nélküli domaineket,
    most meg újra meg kellene szokni, hogy van(lesz) ékezetes is.

    Az lesz a vége, hogy kénytelenek lesznek az ékezetes mellé bejegyeztetni az ékezet nélküli neveket is.