Gyurkity Péter

Jól zárult a nemzetközi domének tesztje

Az ICANN a nemzetközi elsőszintű domének alkalmazását, a nem latin írásjelek root szerverekre gyakorolt hatását vizsgálta az elmúlt hónapokban. A tesztek jó eredménnyel zárultak, nem találtak problémát.

A doménrendszert felügyelő amerikai szervezet a héten jelentette be, hogy lezárultak a nemzetközi címekkel kapcsolatos vizsgálatok. Ezek során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a nem latin írásjelek alkalmazása milyen hatással van a root szerverekre, a elsőszintű domének kezelésére. A jelentésben megállapították, hogy semmilyen negatív hatást nem észleltek, jöhet tehát a csúcsdomének kiterjesztése.

Itt jelenleg a latin abc 37 írásjelét, illetve a kötőjelet használják, a csúcsdomének esetében ugyanis eddig elmaradt például az ékezetes karakterek bevezetése. A tesztek lezárultával azonban - legalábbis elméletileg - minden akadály elhárult a kínai, arab és egyéb írásjelek alkalmazásával kapcsolatos igények kielégítése elől, amelyekkel a csúcsdomének rendszere is valóban nemzetközivé válhat. Igaz, a vizsgálatok során csak a root szerverek működését igyekeztek szimulálni, a felhasználói szemszög tehát itt nem játszott szerepet. Ez azt jelenti, hogy a megoldás széleskörű alkalmazása előtt még további megfigyelésekre van szükség.

Az Internationalised domain names (IDNs) névre keresztelt megoldás megjelenésével azonban felbukkanhatnának az ékezetes, cirill betűs, vagy akár japán, kínai és arab jeleket tartalmazó elsőszintű domének. Itt fontos kérdés, hogy mindezt hogyan illesztik a jelenlegi keretekhez: az új nevek egyfajta aliasként jelennek meg, avagy mindegyik teljesen önálló lesz, tehát minden egyes nemzetközi csúcsdomén önállóan viselkedne és jelenne meg a doménstruktúrában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #9
    Már a linuxos szövegfájlokat sem lehet normálisan elolvasni, mert ascii 7-et használ...
  • bakagaijin #8
    Pontosan emiatt lesz az, hogy ugyanazt az oldalt el tudod majd érni ascii-7-es és a saját nyelvnek megfelelő domainen IS.
  • T0nk #7
    Majd megoldod valahogy így: http://imtranslator.net/keyboard.asp
  • Feriboy #6
    még szerencse, hogy a tyúxart még mindig x-el írjuk höhö :D:D
  • szombi #5
    Igen, a képeimet a www.imgsrc.ru oldalon tartom, igen megbízható
    és orosz nyelvtudás nélkül is nagyon könnyen kezelhető
    felhasználónak és albumtulajdonosnak egyaránt. PRÓBÁLD KI!
  • beef #4
    Hát igen, sajnos úgy tűnik egyre gyakoribb.
    Legalább úgy borsódzik a hátam tőle, mint a "fájl"-tól.
    Alig várom, hogy a taxi-t is "elmagyarítsák" takszi-ra.
  • lacika007 #3
    Ha tudsz olyan nyelven, akkor szerzel olyan billentyűzetet vagy átállítod a billentyűzetkiosztást, ha lehetséges.
    Ha meg nem tudsz, akkor meg mi a fenének nézegetnél olyan oldalakat amit úgy se értesz?! Vagy te csak a képeket szoktad nézni?
  • szombi #2
    Én ezt hogyan fogom leírni, ha doménnevek lesznek?

    Мы даже не успели закончить работу над этой фичей, как нас уже успели спросить, куда мы дели ссылку на большую фотографию со страниц альбомов. Отвечаем: чтобы не загромождать страницу при просмотре и, в основном, для большего удобства теперь эти "кнопочки" находятся в другом месте и их стало больше. При редактировании альбома нажатие на любую фотографию выводит разнообразные ссылки и коды для этой фотографии. Почему это проще? Потому что теперь мы можем разместить больше разных вариантов и, что главное, вам теперь не надо выходить из редактора и путаться в десятках открытых окон
  • Ronny #1
    domén? Ezt így leírva még nem is láttam.