Berta Sándor

Az interneten is megszűnik Jugoszlávia

Az online világban sok érdekesség mellett számos furcsaság is tapasztalható. Ilyen például, hogy a világhálón még a mai napig léteznek jugoszláv és szovjet doménnevű oldalak.

Szlovénia, Horvátország és Bosznia-Hercegoniva függetlenségének kikiáltása, majd a délszláv háborúk után 1992. április 28-án megszűnt a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság. Az ezt felváltó, Szerbiát és Montenegrót tömörítő Jugoszláv Szövetségi Köztársaság 2003-ban szűnt meg, helyét 2003 és 2006 között a két ország államszövetsége vette át. Jugoszlávia végül hivatalosan tavaly április, Montenegró függetlenségének kikiáltása óta nem létezik. Nem ez a helyzet azonban a virtuális térben.

Egyszerűen arról van szó, hogy az illetékes nemzetközi szervezetek, elsősorban az ICANN eddig nem foglalkoztak a kérdéssel és így a jugoszláv doménnevű honlapok éveken át elérhetőek maradtak. Az ICANN mostani döntésének értelmében a .yu domént hivatalosan 2009. szeptember 30-ig lehet alkalmazni, azután automatikusan .rs-re vagy .me-re változtatják. A .rs domén Szerbiát, a .me Montenegrót takarja az interneten.


Döntés született arról is, hogy a .rs doménnel kapcsolatos kérdések intézését az új szerb internetfelügyeleti hivatal veszi majd át, míg a .me doméneket egyelőre átmenetileg a montenegrói kormány adja majd ki. A .yu domének átvezetése a szerb hatóságok feladata lesz. Érdekesség, hogy a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság doménneve .cs volt, ezt azonban sosem használták.

A .yu doménnevek problémája azért érdekes, mert szakemberek szerint még mindig több ezer .su-ra végződő doménnév van, holott a Szovjetunió hivatalosan már 1991 óta nem létezik. Már tavaly felmerült az ICANN Sao Paulóban tartott konferenciáján a hivatalosan megszűnt államok domménneveinek kitörlése a DNS-rendszerből., azonban ez közel sem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek első látásra tűnik. Ennek oka, hogy az ICANN eddig csupán ajánlásokat tett, például amikor Zaire neve a Kongói Demokratikus Köztársaságra, a doménneve pedig ennek megfelelően .zr-ről .cd-re változott. Azonban ezeket a javaslatokat az országoknak nem volt kötelező követniük.

A politikai változásokat, így az országok névváltozásait is az ICANN Internet Assigned Numbers Autority (IANA) nevű szervezete követi nyomon, azonban az már most látszik, hogy hosszú időnek kell még eltelnie, amíg minden doménnevet kicserélnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bagoly000 #20
    háború van vagy mi a szösz?
  • Visor #19
    Aha, nagyon békés viszonyban van. Főleg az északi szomszédunkkal, aki nemrég a Benes-dekrétumot vezette be a parlamentbe, és emiatt még mélyebbre sülyedt a magyar-szlovák viszony. Úgyhogy hol itt a békés viszony a szomszédainkkal?
  • Bagoly000 #18
    az, területszerzés és vérengzés minden áron. ez kell nekünk 1992 -ben és ma 2007 -ben is! szerezzük vissza az elcsatolt területeinket, legyünk diktátorok. mi megtehetjük, nem kell nyalni senkinek. a magyar politika guy szar ahogy van? nem értem, teljesen békés viszonyban van a szomszédaival. NINCS HADKÖTELEZETTSÉG, NINCS HÁBORÚ, nem kell attól tartani hogy ezekmiatt mi, vagy hozzátartozónk meg fog halni (max a hivatásos katonák). Ez inkább nyugati gondolkodás, éljünk nyugodtan, nemtom nektek hiányzik e, hogy magyarország területeket szerezzen vissza, sok hasznunk lett volna belőle, jobbak lennének az életkörülmények? de hogy annyi ember van itt aki kurvasokat ért a politikához, az holtbiztos.
  • chuky123 #17
    Szép lett volna ha beavatkoztunk volna a háborújukba. Akkor lehet hogy még több
    területet veszitettünk volna.
    Elég baj van a kishazánkba is szerintem inkább azokkal kéne foglalkozni és nem területi vitákat gerjeszteni.
  • Visor #16
    Sok igazság van benne. A magyar politika úgy szar ahogy van. A balkáni háború tényleg kapóra jött volna nekünk, -a határon túli magyarok helyzetét nézve- dehát nekünk mindenkinek nyalni kell, ahogy tettük a történelemben is meg tesszük most is. Olyan háborúkba avatkozunk(avatkoztunk) bele, amihez egyáltalán nem kellett volna. Azt is gyávaságnak tartom, hogy Magyarország a NATO tagság ellenében volt hajlandó beavatkozni a Délszláv háborúba, és így nem tudta már az érdekeit képviselni. Itt kúrtuk el. Inkább beleszólunk Afganisztán és Irak háborús konfliktusaiba, holott semmit nem fogunk rajta nyerni, csak megy el a pénz feleslegesen.
  • Bagoly000 #15
    Ez igy van, inkább belátás, mint gyávaság, de tudom, Emmegki, te biztos jobban csináltad volna. emellett magyarország NATO tag volt, és szintén a NATO vetett véget a háborúnak. Nem hiszem hogy mi maradtunk le (ha rosszul tudom akkor bocs)
  • redmedve #14
    A szerbeknek nem a terület a gáz, hanem az, hogy a volt Jugoszlávia területe tele van szerbekkel, szóval nagyon sok szerb él a határaikon kívül.

    Emmegki, Pasthelod: nem hiszem hogy buta lenne a magyar nép, mert nem butább mint a többi. Azt sem hiszem, hogy érdemes volna háborúznunk bárkivel. Sem most, sem akárhány évvel ezelőtt. A problémákra hosszútávon a szoros integráció a legjobb megoldás. És ez nem gyávaság, hanem belátás.
  • Csaba42 #13
    Nem csak a politika, hanem a közélet is.
  • echo #12
    szerintem el kéne fogadni a jelen helyzetet. aki magyarországon akar élni jöjjön ide, aki meg romániába oda stb. Szeritnem inkább az a gáz, hogy a pártok (kivétel talán az szdsz), azt mondogatják, hogy ott kell segíteni ahatáron túli magyarokat ahol élnek és ezért nem akarják bofon egyszerűvé tenni a bevándorlást.
  • echo #11
    szerintem pojén lenne meghagyni ezeket a domainket :)