68
  • tomcsa4
    Azért, hogy legyen egy kis flém? :D :D
  • fflx
    De miert mindig ez a Gy.P-s srac irja az ilyen cikkeket?
  • cousin333
    Hát ez az. Az ellen senki nem akar tiltakozni, hogy a Crysis nem indul Tnt-2-n? :)

Ami a problémát illeti, nekem is van Vista gondom. Induláskor 2-3 alkalommal kifagy, de ha egyszer már megy, akkor semmi problémám nincs vele. A Windows szerint az ATI driver (CCC 8.3) a ludas, igazából én is erre hajlok. Szóval az ATI sem kisangyal.
  • Polllen
    Ha nem telik korszerű vasra, akkor korszerű oprendszerre sincs 20-30K-ja az embernek...és úgye a vista hiányában nem is lesz lassú a gép...

Régi gépen nem kell erőltetni az újat...

• A1274815
    Elhiszem, hogy más, de ez csak a beállításoktól függhet, mivel néhány újabb programot leszámyítva bineárisan is megegyezik a Vista SP1 fájlaival.

"miért gondolod, hogy a Server 2008 már nem fut workstation-ként a gépemen..."

Hol utaltam én valaha is ilyesmire.

"..., 20%-al gyorsabb is."

Milyen tesztben?
  • BlackRose
    Nézd a Server 2008 egy kicsit azért más, 20%-al gyorsabb is. De most nem mennék ennyire bele a dolgokba. A forráskód nagy része ugyanaz, de nem teljesen az. Különben én XP helyett is Server 2003-at használok, miért gondolod, hogy a Server 2008 már nem fut workstation-ként a gépemen... már valahol a beta2-től amikor még nem voltak utasítások a blogvilágban.
  • A1274815
    "nem mondanám"

Jobban már nem lehet azonos alapon, ugyan az a forráskódja mind kettőnek. Ha meg amolyan Server 2008-ra vágysz Vista alatt, akkor kezd el szépen átkonfigolni.
  • BlackRose
    nem mondanám
  • A1274815
    "Szerintem az MS a Server 2008 alapjain egy workstation-business OS-t kell kiadjon, ..."

Igen, már meg tette a neve: Vista SP1.
  • BlackRose
    Ha igy folytatják az NT-ből Win95 vagy még roszabb esetleg Win 3.x lesz. Különben a grafikus meghajtó az NT 4.0 óta képes fagyasztani mert a "kernel space-ban" van , viszont ritkán történt ez meg a Vistáig (több nVidia kártya, számtalan meghajtó verzió, Win2000, XP, 2003 Server és nem emlékszem, hogy fagyott volna). Ugyanakkor a Vista esetében is ha csak ez lenne a gond akkor könnyen megoldható lenne. Különben a Vista alapjában nem olyan rossz OS, mint amennyire a fejlesztése volt teljesen féleszű, a Server 2008 esetében ez már nem mondható igaznak, habár maga az UI ott is siralmas, de ugye Servernél az nem gond, desktopnál viszont annál inkább. De röviden, a Vistával a gond ott van, hogy consumer OS, míg a Server esetében az MS a szakemberek igényeit sietett kielégíteni addig a Vista esetében a tudatlan consumerek igényei volt a cél. Consumer piacon elég jó áll, az üzleti szférában viszont 0, játszani, zenét halgatni, böngészni és filmet nézni marha jó, viszont dolgozni rajta... na az már más mese. Szerintem az MS a Server 2008 alapjain egy workstation-business OS-t kell kiadjon, a Win98 és a Win2000 egy két külön világ volt, az XP esetében a 2000 lett a Win98 egy kicsit szebb UI-vel, a Vista esetében a Win2000 kimaradt és csak a Win98 nak megfelelő consumer OS lett meg. Ezen kívül a többi duma felesleges, a fagyásokért viszont az 5 év a hibás mert tút sokat változtattak egy lépésben, SP2, SP3-ig ne is várjátok, hogy XP-hez hasonló stabilitást produkáljon, mert egyszerűen zöld.
  • sanyynn
    "A lényeg ha Vistát akarsz futtatni ne 1000 mhz körüli géppel próbálkozz amin kb 512 mb ram van."

Ezek a kedvenceim. Nem mindenkinek van szuperszámítógépe. És akinek nincs, annak leginkább nincs is pénze rá...
  • A1274815
    "Ha nálad nem csinálja, az csak annyit jelent, hogy a te konfigod véletlenül jó."

Vagy a tiéd véletlenül rossz.
  • A1274815
    Outlook-ot meg hasonlókat nem használok, én inkább a WEB alapuakban biztonsági (vírus, stb) miatt jobban bízom.
  • JTBM
    Szabvány Visio 2007, semmi extra nincsen hozzá telepítve. Más programoknál is csinálja a Vista, a Visio csak példa volt. Néhány hete kezdődött, gondolom egy patch után.

Ha nálad nem csinálja, az csak annyit jelent, hogy a te konfigod véletlenül jó. ;-)))

Outlook-ban tudsz keresni? (És találni?) ;-)))
  • arty
    érdekes módon a 64bites guest vista ment a 32bites xp host alatt, de a 64bites ubuntura azt mondta a wmware, h 64bites hostot toljak alá :(

A1274815: értem, thx
  • A1274815
    "A Vista újabb agybaja, hogy a bezárt programokra is azt írja ki, hogy a program működése hirtelen leállt."

Valami a program uninicializációs függvényeinélhibádzik és nem a Vista-ban. Ugyan is ha a program bezárására mész, mind Task Managerből, mind az ablak piros kis "X" gombjára, az ablak kezelő függvénynek megy az esemeény, hogy bezárás következik (WM_CLOSE), amire külön féle szabályos leállási akciókat kezd el, na már most ha ezen akciók közben valami hiábázik, akkor lefagy a program, vagy szabálytalankodni próbál és kinyírja a Windows (hirtelen leáll).

Valami a Visio-d körül lehet a problémás vagy valami fúrcsa bővítés körül, mert nekem ilyet nem művel; 2007-es Visio-t használok.
  • JTBM
    A Vista újabb agybaja, hogy a bezárt programokra is azt írja ki, hogy a program működése hirtelen leállt. És elkezdi keresni a hiba okát. ;-))) Ez csak nemrégen kezdődött, valami patch hozhatta be.

Ilyen program pl. az MS Visio, aminek azért ezt nem kellene csinálnia...

Az Excel 2007 meg időnként elveszti a hotkey-jeket és minden hotkey "delete" lesz. Ezen egy restart segít.

Az Outlook 2007 indexelése egyáltalán nem működik, a levelek között senki se akarjon keresgélni...

Szóval a Vista egy eléggé béta termék még per pillanat.

Ja igen, minden software legális, és marha drága is volt...
  • Yv@n
    "majd ellenőrzöm még párszor, lehet épp tele volt a 'kesselve' :)"
    Állandóan tele van, ezt mondom :) Lefoglal egy nagy területet és használtnak jelöli, aztán ha valami sír ramért, akkor távozik belőle. Szóval bármikor is nézed, kevesebb használatot nem fog mutatni, inkább azt lehet hibaként említeni, hogy nem tesz különbséget megjelenítéskor használat és használt között.
  • asysoft
    VMWare 32 bites Host alatt tud 64 bites Guest OS-t futtatni? Egyébként a Vista mindig a memória felének környékét "eszi meg", cserébe viszont gyorsabban indulnak a programok.
  • A1274815
    "Hétvégén felraktam a Vista X64 SP1-et a gépemre. Semmit nem tettem fel mást, 1.5g ramhasználat :O"

Marhára bírom, hogy mindig ugyan azokat a köröket kell lefutni. A válasz Superfetch és nem kell miatta agódni.

A Microsoft meg jobban tette volna, ha a Superfetch által használt cache-t szabadnak mutatta volna, akkor nem kéne folyton ilyen álproblémákkal szembe nézniük.
  • arty
    majd ellenőrzöm még párszor, lehet épp tele volt a 'kesselve' :)

ekre: install> next next finish vmware_tools_install indexelés_kikapcs reboot ramcsekk_15xxmb_használatban
    ezen nem sok mindent tudtam szvsz elrontani ;) a tinyvista(32bit only sajna) is felment, az elvolt 4-500 megával, mint az XP-m. csak az ugyanugy 32 bites :(
  • ekre
    valszínű, nekem ezért eszik keveset :) tényleg csak játékra használom, használt alkalmazások:
    ventrilo, totalcommander, firefox, adott játék. nagyon nincs mit előtölteni, max a game, de azt nem hinném, hogy becibálja.
  • ekre
    nem mintha ms bubus lennék (több nem ms rendszer fut a gépeimen, mint ms), de nekem full alap vista ultimate + sp1 esetén kb 400 megát használ induláskor a vista, 2 nap után ez ugyan úgy 400-500 mega (2 giga ram, prefetch stb by default, readyboost-ra használok mondjuk 1 db 4 gigás pendrive-ot, az pl elég sokat dobott a boot és shutdown idején. boot time kb 20 mp a power benyomásától számítva az első progi indításáig, kb mint a telepített linux rendszereim). arra még lusta voltam, hogy a nem kívánt, vagy számomra szükségtelen szolgáltatásokat lekapcsoljam, gondolhatod, hogy akkor még jobb lenne a helyzet.
    nem védem a vistát, mert igazából komoly melóra nem használom a windowst (nem azért mert nem lehetne, hanem nekem jobban kézre áll a saját magamnak alakított desktop környzet linuxon), de az azért picit mókás, hogy divatból szídják mint a bokrot, holott, leginkább a saját készülékben van a probléma.
  • Yv@n
    Cache-re használja, ha szükség van rá kitakarodik belőle. Gyak szinte bármennyi ramot raksz bele, idle-ben a felét használtnak látod.
  • wolruf
    De legalább kihasználja a ramodat, nem? :-) Kívánságod teljesült, a Microsoft megtesz érted mindent
  • arty
    Hétvégén felraktam a Vista X64 SP1-et a gépemre. Semmit nem tettem fel mást, 1.5g ramhasználat :O

4g ramom van, gondoltam kihasználnám az xp által nem kezelt 1 gigányi részt is belőle ... az xp-m kb 500megát eszik(programokkal!), azaz pont 1 gigával kevesebbel éri be

ergo, amennyit a 64 biten nyerek, azt bukom is el egyből a vista éhségén :(

(hálistennek csak vmware-re tettem fel ...)
  • wolruf
    "De! Kérdem én: Szívesen venne bárki is félkész autót, vagy félkész házat?"

Ehhez egy picit tegyük csak hozzá, hogy hány autót hívnak vissza (csak mondjuk nem kerekítenek neki akkora feneket)? Mennyiben van konstrukciós hiba, amit javítgatnak utólag? Itt a vásárló megintcsak tesztel. Aki első generációs autót vesz, az általában kap is ízelítőt a hibákból. Ugyanez az új építésű lakóparkokkal. Eddig csak 3 ilyen házról tudok, ahol ,,kiadtak hozzá patcheket'' (kieső dekorációs elemek, repedő falak, nem záródó ajtók, felfelé folyó mosdók) :) Szóval a példa megintcsak rossz volt azzal, hogy ilyenre hivatkozott kisember.
    De ugyanez van már mindenhol, hiszen még egy asztali DVD lejátszóhoz is vödörszámra jönnek ki a javítások. A telefonokat, mp3 lejátszókat, hasonló kütyüket ne is említsük...
  • Yv@n
    Ez szép és jó, és az oprendszered elérhet 32biten is 4G feletti ramot lapozgatássa, de ez nem változtat azon a tényen, hogy egy 32bites processnek(64bites rendszer alatt is!) 4G áll rendelkezésére, amiből egész pontosan max 2G-t használhat 'saját' célra.(Minden processnél 2G kernel space és 2G user space adott, ez utóbbi amit a process használhat, boot paraméterrel ez állítható, de a nem enterpsire level eszközök driverei nincsenek rá felkészítve és összefoshatja magát tőle a komplett rendszered...)
  • floatr
    Kompatibilitás témában meg az a véleményem h ha egy átlagosan képzetlen júzer sosem találja meg az adott funkcionalitást, akkor az nem is létezik. Arról már nem is beszélve h valójában sem sokat ér.

A driverekkel való küzedelem eddig meg a... (uhh majnem kimondtam)... konkurens termékekre volt jellemző a szóbeszédben. Na: what it feels like? :) röhejes nem? Pláne hogy utána meg rátolják a felelősséget az oprencerre/gyártójára.

A nagy erőforrásigény meg relatív dolog. Az XP-vel is hasonló gond volt, de kb 2 év alatt utólérte a hardveres átlag. Ehhez képest azért lássuk be a vista sem jobb, pláne ismerve az i915 kontra Aero kontra... (uhh megint)... egyéb konkurencia téma érdekességeit, miszerint szartak a fejlesztők optimalizálni bárakármilyen témában.

A 64bites témában meg csak sejtéseim vannak, miszerint a "CAD" fejlesztője is vistát használt, aztán megnézte h szaladgál-e XP alatt is, végül benyögte h a vista "ajánlott" h ne kockáztasson nagyot marketingileg.
  • floatr
    A wine sokkal komolyabban kezeli a kérdést egy másik, igen távoli galaxisban.
  • floatr
    Hadd találjam ki: adobe updater? :)
  • Zoleeca
    "De! Kérdem én: Szívesen venne bárki is félkész autót, vagy félkész házat? "

Ezt a hasonlatot ugye te sem gondoltad komolyan? Demagóg beszédben tényleg jól hangzik...de egyébként köze sincs a valósághoz.

1. Az autó minden egyes részét ismeri a gyártó, ő szereli össze, teszteli, kipróbálja és ha minden létező funkciója működik mehet a gyártósorra.

2. Későbbiekben az autón lényegesebb változtatások nem történnek (max javítás ha valami elromlott) és ha esetleg sufnizol gondolom a gyártó nem vállal felelősséget.

3. Ellenben egy oprendszert nem elég egy vason tesztelni és azt mondani hogy kéremszépen ezem megy királyosan lehet eladni, mert ugye "végtelen" számú konfiguráció létezhet és nem lehet mindegyikre tesztelni. Ha meg csak egy konfiggal menne akkor azért sírnának a userek.

4. Ha a user a későbbiekben egy csomó dolgot telepít a rendszerre annak elvileg a te olvasatodban működnie kellene. Pedig nem tudhatja az oprendszer gyártó hogy ki milyen szart tesz rá. Most egy autógyártó szerinted mond olyat hogy "bármit csinálsz a kocsival az tuti működni fog"? Hát nem, ha belepiszkálsz az a saját felelősségedre megy.

5. Szerintem egy autó funkcionalitását nem lehet összehasonlítani egy oprendszerével, sokkal több dolgot kell tesztelni egy oprendszernél (szerintem) mint egy autónál. De lehet nem így van.
  • MaSzKa
    te megint hülyeségeket beszélsz
  • wolruf
    Windows<->Linux háború... wow... Már megint...
    A Windows fos, a Linux fos. Igazából az OSX is. Szerintem fejlesszen mindenki magának valami oprendszert, akkor joggal lehet egymást fikázni.
    Linux alatt leginkább nem játszol, Windows alatt kevésbé vagy stabil. Hát kb. össze is van foglalva :) A driverek pedig tényleg hulladékok 90%-ban. Az, hogy van olyan, akinél nem jelentkezik, az a 10%. A 90% azért nem ír ide, mert nem bootol be a gépe és nem tud beírni
  • FLD
    Nekem az XP-t 5-6 órába telt felnyomni erre a gépre:
    Intel Pentium1 200 mhz
    64mb ram
    10 GB winyo
    3Dfx vodoo3 (ha jól emlékszem 16mb memkó volt benne + 3000-es széria)
    Vista telepítése erre a gépre:
    Amd Athlon64 3700+
    1GB memkó(400 mhz)
    nVidia GeForce 7600GT 256 mb memkóval
    160GB winyó(ha jól emlékszem Satás volt)
    És a telepítés emlékezetem szerint formázással együdt volt kb 20perc.
    A lényeg ha Vistát akarsz futtatni ne 1000 mhz körüli géppel próbálkozz amin kb 512 mb ram van.
    Amúgy nekem semmi gondom nem volt a Vistával, leszámítva, hogy XP-s drivert nem akarta befogadni, de kb 30perc után megadta magát és felment az XP-s driver és tökéletesen működött.
  • kisember
    "... legtöbbször a késznek még jóindulattal sem nevezhető operációs rendszer, amely még most, az első javítócsomag megjelenését követően is vitákat vált ki megbízhatóságával és sebességével kapcsolatban."

Kiváncsi leszek, hogy a "Pre-Alfa teszterek" még meddig fogják bírni türelemmel a félkész MS programok élesben való tesztelését.
    Írd és mond: Az XP 2001 októbere óta van a bétateszterek gépén és talán (Talán!) az SP3 megjelenésével végre befejeződik a hibák kijavítása, és a biztonsági rések befoltozása.
    Persze ez a "laikusoknak" nem sokat mond, mert ők hozzá vannak szoktatva ehhez.
    De! Kérdem én: Szívesen venne bárki is félkész autót, vagy félkész házat? Gondolok itt arra, hogy a beköltözés után még 5-6-7 évvel is a konstrukciós hibákat javítaná a lakó, az építők által ingyen közzétett javítócsomagokkal? Szivesen tenné ezt bárki is? (mert én nem!)

Mondjuk tényekről nem érdemes vitatkozni, de ha bárkinek kedve van hozzá, hát lelke rajta :)

" Az operációs rendszer megjelenését követően az nVidia meghajtói okozták a legtöbb gondot... Ebből kiderül, hogy a Vista megjelenését követő időszakban milyen okokból fagyott le..."

Ha ugyanezt a Linuxról írnák, akkor v.szeg a többség véleménye az lenne: sz@r a Linux, ne is csodálkozz.

____________________________________________________________________________
    Kötelező olvasmány: http://openbsd.org/hu/index.html
  • haxy27
    Hát nem tom nekem is van pár régi progim amit nem fejlesztenek tovább és nem ment vista alatt de a kompatibilitás lapon WINXP re álitva tökéletesen megy és stabilab mint ano XP alatt volt, eddig egyszer sem fagyot ki, pedig XP alatt sokszor meg tete.
  • Sanyix
    Az igazából csak egy felület volt, mögötte semmi. Bármi kompatibilitási probléma volt, semmit nem tudott megoldani. :)
  • turul16
    XP -be neked mely szoftvereknel oldota meg a "kompatibilitas beallitasa" a problemat ?
  • Nightwish006
    Kb. 2 hónapja vagyok XP és Vista user egyszerre. Érdekes módon a Vistát ezidő alatt 1xsem kellet újra rakni, és mindössze 1x fagyott le. Driver gondom 1x volt csupán, a CoD4 nemvolt hajlandó az 1ik nvidia driverrel menni, másikkal tökéletes (bár ezzel meg a Crysis nem ment, de hát ki a fasznak kell az a szar?). Nem vágom nagyon a dolgokat, de én már nagyon rühellem az XP-t, és ha tehetném a másik gépre is Vistát raknék, de sajnos ez a gép nem bírná... Egyébként 98 után az XP is nagyon zabálta a gépet. -_-