SG.hu

Egy éves a Windows Vista

365 nap, 100 millió eladott Vista, 43 ezer támogatott hardver: a Windows Vista megjelenésének első évfordulóját ünnepli a Microsoft.

Egy év elteltével 100 milliónál is több Windows Vista licenc talált gazdára világszerte, Magyarországon pedig 60 ezer eladott példánnyal büszkélkedhet a Microsoft. A cég közleménye szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az early adopter kategória után, vagyis a technológiai újítások iránt azonnal érdeklődők után egyre több vállalkozás tervezi a Windows Vista megvásárlását és rendszerbe állítását.

Mostanra 100 milliónál is több Windows Vista licenc talált gazdára, és a vállalkozások körében a korábbi verziók esetében tapasztalthoz hasonló a bővülés mértéke. Ami a fogyasztók számára történő értékesítést illeti, az idei év is a tavalyihoz hasonlóan sikeresnek ígérkezik. Az üzleti élet területén is pozitív jeleket tapasztal a cég: a hazai bevezetést követően már megkezdődött a rendszer terjedése, és egyre több vállalkozás tervezi a Windows Vista megvásárlását és rendszerbe állítását.

Magyarországon a Windows Vista elérhetőségét követő 11 hónapban közel 60 000 licencet értékesítettek. Ennek 95 százaléka úgynevezett OEM, azaz előtelepített formában talált gazdára. A nemzetközi PC szállítók pontos adatai nem ismertek, de márkás számítógépek esetében is az a trend jellemző, hogy egyre több szállító, egyre nagyobb részben adja számítógépeit a Windows Vista valamely verziójával. Ez 2007-ben többszázezres nagyságrendre tehető, amely alapvetően a hordozható számítógépek hazai kiemelkedő népszerűségének köszönhető.


Az egyéves évfordulóra a Microsoft megbízásából az Ipsos közvélemény-kutató felmérést végzett, melyben a Windows Vista felhasználását és fogadtatását vizsgálta. A kutatást az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Kínában és Japánban végezték el az otthoni számítógépükön Windows operációs rendszert használók körében. 2008. január 16-25. között az Ipsos a hat ország mindegyikében mintegy ezer online interjút készített.

A kutatás eredménye szerint a Windows Vista felhasználók 79 százaléka találta úgy, hogy a Vista biztonságosabb, mint korábbi rendszerük, és a megkérdezettek 71 százaléka szerint előrelépést jelent korábbi operációs rendszerükhöz képest. A megkérdezettek 24 százaléka esetében valószínűbb, hogy Windows Vistát használnának mobil környezetben. A kutatás azt is megállapította, hogy az összes felhasználó közel fele már Windows Vistát használ. Új számítógép vásárlásakor a válaszadók szerint a legfontosabb jellemzők a processzor sebessége, a memória mérete és a biztonság.

A Windows Vista kapcsán a közvélemény kiemelten foglalkozott a különböző illesztő programok és meghajtók kérdésével. A cég elismerte, hogy a bevezetés időpontjára még nem állt rendelkezésre az összes, a szoftveriparban megtalálható alkalmazásra és meghajtó programra vonatkozó frissítés, emiatt voltak bizonyos kompatibilitási problémák. Azonban leszogezik, hogy a Microsoft mind cégen belül, mind pedig a partnereivel való közvetlen együttműködés keretében is komolyan foglalkozott a kérdéssel, és a legnépszerűbb fogyasztói és vállalati alkalmazásokon hetente mintegy 35 ezer tesztet futtattak le.

A Microsoft szerint a Windows Vista az eddigi legbiztonságosabb operációs rendszer. Ezt jelzi szerintük, hogy az elmúlt évben a Vista esetében mindössze 9 komoly hibajavítás jelent meg, míg ugyanebben az időszakban a Windows XP SP2 esetében 26. Ami pedig a játékszoftvereket illeti, kiemelik, hogy a vezető kiadók világszerte elkötelezettek a Windows Vista alatt futó játékok fejlesztésére. Piaci információk szerint 2007 végére több mint 16 millió asztali számítógéphez vásároltak DirectX 10 kompatibilis megjelenítőt. 2008-ban újabb 60 millió DirectX 10 kompatibilis videokártya kerül forgalomba, a DirectX 10 játékok következő hulláma pedig már úton van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #98
    Miert nem ment fel ?
  • Ferrer #97
    Su0my: A rendszert fejlesztik rendesen, csak a célprogramok fejlesztése lassult le, úgy érzem..

    Sanyix: "Neked milyen furcsa dolgokat csinál a linux? Érdekes másnál nem hallottam ilyesmiről. Tán szar a géped?"

    Ja, az, szar.

    turul16: Nekem is fent van a Ubuntu Studio OS. Ardourban nincsen MIDI (se). LMMS nekem is tetszik, de nem tudom felrakni. :( Audacity meg hangszerkesztő, nekem nem az kell :)
    Olyan program, amiben egyszerre szerkesztesz midit és audiót (Cubase,Logic), nincs, csak "lett volna" (a neve Muse sequencer), de nagyon elmaradt fejlesztésben, és a mai progikhoz képest rohadt kényelmetlen.
    Amit néztem még, az a Wired volt, de az 20-féle próbálkozás után se ment fel (a Ubuntu studióra, amiben állítólag régen benne volt, és ami állítólag tartalmaz mindenféle ilyen hangkütyüt.)

  • floatr #96
    Ne mondhassátok h sajnálom tőletek :)
    linux app finder
  • turul16 #95
    Ardour,
    LMMS,
    Audacity
  • turul16 #94
    ubuntustudio.org
  • Sanyix #93
    Neked milyen furcsa dolgokat csinál a linux? Érdekes másnál nem hallottam ilyesmiről. Tán szar a géped?

    Olyan vicces amikor írják hogy erre meg arra nincs linuxra, mert pont az a nevű program nincs, mert a lusta fejlesztői nem hajlandók átírni, de nem nézik meg hogy milyen linuxon elérhető hasonló program van, vagy ha megnézik 2 kattintás után azt mondják hogy szar, mert nem tudják kezelni, mert nem minden pontosan ugyanott van, ugyanolyan néven. Ennek a megoldása, hogy számítógéphasználatkor gondolkodik az ember, és nem egy robotként hajtja végre az előre programozott műveleteket, és ha nincs valami ott ahol kéne akkor nem száll el egy "error"-al.

    Az meg még viccesebb, amikor valaki kijelenti, hogy a linuxot nem lehet profi dolgokra használni (holott pont erre készült), csak mert egy fos audioszerkesztőnek nincs linuxos verziója.
  • Su0my #92
    Mellesleg a képről jutott eszembe: ti is mindenhol full megtelt (jó, a képen pont ne, biztos fénykép előtt levették:D) Vistas polcokat láttok számítástechnikai cikkekt is forgalmazó boltoknál?:) Nincs olyan, hogy szavatosság?:O nem fognak lejárni?:O
  • Su0my #91
    most passzívan?:) vagy ritkán?:D valahogy a félévente új verzió (Linux) inkább tűnik aktív továbbfejlesztésnek, mint az elvileg 3 éves Windows-ciklusok.. jó peccs, hasonlók, de az meg mindenre van :) ráadásul a Linux régebben a mostaninál is xarabb volt xD
  • ziby #90
    Ilyen komoly szakmai dolgokat felsorolva aztán igazán meg tudtad ítélni a GNU/Linux rendszert.
  • krajcsovszkig #89
    Nekem úgy 3 hete 64 bites Vista Ultimate-em van (timehack FTW!!!(:) és ugyan van pár idegesítő hülyesége, de még mindig kevesebb mint anno az XPmnek volt (bár ha lenne crackelésből arany-málna díj akkor esélyes lenne rá az tuti :D), és ezektől eltekintve Qrvajó - szerintem. Csak még kell 1-1,5 év meg egy SP2 mire a durvább hibákat (khm winsock khmmm...) kijavítják...