Gyurkity Péter

Kiszivárgott a Vista SP1

Ahogy az várható volt, kalózéknál megint nem bírtak magukkal, pláne azután, hogy a Microsoft bejelentette, egészen március közepéig várna a megjelenéssel. A fájlcserélő oldalakon széltében-hosszában terjed a javítócsomag.

A tegnap megjelent első beszámolók szerint a különböző népszerű torrentoldalakon egyszerre bukkant fel a Windows Server 2008 és a Windows Vista SP1, vagyis az asztali operációs rendszer első nagyobb javítócsomagja. Bár Redmondban elhatározták, hogy egy kisebb hiba miatt még további hat hetet várnak a hivatalos megjelenéssel, az RTM, vagyis a sokszorosításra kész verzió máris kiszivárgott és köszöni szépen, jól érzi magát a felhasználók számítógépein.

Az elkövetkező hat hetet ugyanis a mérnökök egy fontos hiba kijavításával töltenék, amely egyes esetekben a meglévő szoftveres meghajtók és az eszközök automatikus letiltását eredményezi a javítócsomag telepítése esetén. Bár a probléma megoldható az érintett meghajtók újratelepítésével, a Microsoft illetékesei úgy ítélték meg, hogy ki kell deríteni a hiba okát és csak ezt követően adhatják ki a kész javítócsomagot, hogy megelőzzék a tömeges negatív visszajelzéseket. Ez persze nem váltott ki nagy örömet a felhasználók és a cég partnerei részéről, akik közül sokan fejezték ki elégedetlenségüket a Vista hivatalos blogoldalán, ám a döntést egyelőre nem módosították, így marad a várakozás.

Aki viszont türelmetlen és vállalja az esetleges következményeket, az máris letöltheti a teljes, gyárilag frissített telepítőket, a Windows Server 2008 esetében egy 2,5 GB-os, a Vistánál pedig egy 2,9 GB-os .iso fájlt. Mivel ez utóbbi is újratelepíti a teljes rendszert, nyilván nem árt előtte elmenteni a fontos állományokat. Időközben azonban felbukkant a Vista SP1 kézi telepítője is, amelynek 32 bites változata valamivel több mint 400, a 64 bites verziója pedig 700 MB-ot tesz ki. Ezzel már mi magunk frissíthetjük a meglévő operációs rendszert, nem kell az adatok elvesztésétől tartanunk. A Microsoft a fejleményekre válaszul a szokásos figyelmeztetéssel intette óvatosságra a felhasználókat, miszerint a nemhivatalos forrásból származó példányok nem várt hibákat és veszélyeket rejthetnek magukban.

Ami magát a javítócsomagot, és annak tartalmát illeti, a ComputerWorld készített egy részletes összeállítást, felsorolva az általuk félig-meddig titkosnak nevezett újításokat. Kiemelik, hogy az aktiválatlan példányok a 30 nap lejárta után mindössze egy fekete háttérrel figyelmeztetik a felhasználót és nem lép életbe a csökkentett funkcionalitási üzemmód, mint ahogy nem is biztatják a tulajdonost lépten-nyomon a licenc beszerzésére. Javították viszont az eredeti OEM BIOS-hibát, amelynek kihasználásával legális példányt varázsolhattunk a kalózmásolatból, valamint a sokak által használt 2099-es dátum következményeit, amely szintén megbolondította a védelmet. Saját alapértelmezett keresőmotort választhatunk, az első indulásnál jelentkező rendszeroptimalizációt pedig átvariálták, hogy ne lassítsa be a rendszert rögtön a bootolás után.

A Vista SP1 változtatásainak teljes listáját a Microsoft oldalán tekinthetjük meg, több különböző formátumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #102
    jaj de nagyon ügyes kisfiú vagy anyuka biztosan mindennap megsimogatja okos kis buksidat
  • birdo #101
    Hihi
    Javítócsomag nélkül is leáll a vistám.
  • Tinman #100
    "Hogy í vírusírtók lassítják a gépet? Melyiket?"

    Nav. Mind. ^^
  • Skyline #99
    Nempuhán elkanyarodás van a témában:)))))
    A vírusírtókról meg annyit: Aki úgyhasználja hogy felteszi,elleőrzi a gépet leszedi,1 hónap mulva újrafelteszi...Az esetek 50-60%ban késő a vírus után telepíteni a vírusírtót...
    Egyébként nállllam fent van nod32 normálisan bekonfigurálva (hoppá lehet hogy alapállapotban egy rakás okosság nincs bekapcsolva úgymint pl veszélyes vírusok keresése?:) ),és mellé van csaparintva egy Avg Antispyware....Havonta lefuttatom őket 1szer amúgy egészhónapban szinte meg se nyikkannak...Nod általában nem talál semmit a havi keresésnél,néha egy két letöltés után fgyelmeztet...Antispyware futtatása nod udán gyakran talál jelentéktelen szarokat amiket a nod nem lát meg...Lazán leírtja őket..
    Lassan 15 éve baxom a rezet a gépek elött,de eddig ennyi idő alatt 3szor történt olyan hogy vírus miatt nagypucolást kellett rendeznem,ebből 2 olyan volt hogy felkészülten ért de nemtudtam mit tenni ellene (cracks.am rlz:) 1szer meg reklámostul beugrott külföldi warezen és nemvolt fenn semmi írtó friss rendszer miatt...
    Hogy í vírusírtók lassítják a gépet? Melyiket? Mert nállam atttól hogy fennvan a nod meg az antisypware,ugyanúgy kb 30-al fut a crysis,ugyanannyi idő dvd-t írni,másolni,videót vágni,tömöríteni...
    Ezen spórolni annak aki nem agyigtűzfalazott rooter mögött ül,nem sok értelme van,de mehet a mese hogy csakúgy rá van kötve a szgép a netre mindenfélre rooter-tűzfal-vírusírtó nélkül de még soha semmi nem volt...Nem...Komoy vírus nem volt....de ettől még kis szarok amiket nem minden vírusírtó talál meg biza hemzsegnek,és ha gebaszt lassítást nem is csiálnak néha idegesítőek tudnak lenni..:)
  • szvini #98
    öhöm, lehet nem használatos arra felé ez a szó: cukkoltalak = kötekedtem, incselkedtem vagy húzom az agyad :)
  • szvini #97
    nehogy válaszolj, a szálkás beszólásomra, csak cukkoltalak :D,
  • szvini #96
    hát gratulálok a mai munkádhoz :D, nem nagy show amugy, de most köcsög vagyok mert beléd kötök, de itt már nem az a téma hogy sp1, krekk és pornó :D, hanem hogy vírus vagy nem vírus.
    Ergó, nincs az az átlag juzer aki egyszer az életben nem megy pornó oldalra, legyen az fiú vagy lány. Sztem elég kis százaléka az embereknek, aki egyszer sem ment még pornó oldalra, még ha nem is önszántából.

    Ari te meg a szálkás hülyeségeidet hagyad már, én is edzek, nem kell félni, az IQ-t is szálkásítod (ezt nem lehetett kihagyni).

    Na jolvan most már, mindenki mindent ír itt nem lehet igazságot tenni, és a mai napon még csak jóformán ezt az egy forumot néztem :D:D, elegem volt , elmentem.
  • Ari18 #95
    Persze,hogy tudom, csak így jött le az egész de már tárgytalan.
  • Tinman #94
    "Ember ekkora sületlenségeket ne állítsál már... Nem a klienstől függ, hogy kapsz e trójait vagy mást."

    Thunderbird biztonsági réseinek száma, elenyésző az Outlook szarhoz képest. Ezt már itt bebuktad.

    "Mellesleg a Vista Windows Mail progija nagyon jó, nincs szükség Outlookra se."
    Vistát majd akkor használok, ha használható lesz.

    "Nem beszélcve arról, hogy a NOD minden bejövő levelet ellenőriz... 1 évi Vista használat alatt mail-be még nem kaptam vírust..."
    16 éve van saját PC eddig nem, hogy emailbe, de SEHOGY nem kaptam még a SAJÁT gépemre vírust.

    "Általánosságban a vírusírtókra igenis szükség van! Kaptam én már vírust híroldalról is..."
    Gay.hu?

    "Amugy meg nem hinném, hogy minden programot megveszel eredetiben, márpedig ott is előfordulhat vírusfertőzés, még eredeti release-ben is!"
    Ha egy picit is benne lennél a dolgok sűrűjében nem mondtál volna ilyet.
    A release-eket kismillióan ellenőrzik, ezer+1 programmal és azonnal telekürtölik vele a fórumokat, hogy xy release vírusos, Nod köpött, Avast jelzett stb.
    Aztán ha nagy a gáz a release-el akkor nuked. Jó reggelt...
  • szvini #93
    Su0my #81
    floatr #80

    Na itt a pont, ezt magyarázom én is.
    Ez a nem kell nekem semmi anti spy vírus irto a gépre, oylan mintha azt mondaná a bank, hogy eddig eccer sem törtek be, szedjük le az összes védelmet a páncélszekréynt haggyuk nyitva, ugy se jön ide senki. Na jó kicsit durva hasonlat, de azért jó póén:D:D:D