Gyurkity Péter

Mozilla: Firefox 4 tervek

A nyílt forráskódú böngésző harmadik verziójának megjelenése már közel van, ám az alapítvány fejlesztői már a következő generáció valószínű újításairól beszélnek. Két külön vonalon folytatódik a munka.

A Mozilla illetékesei a napokban kerekasztal beszélgetésen ismertették a külső fejlesztők előtt, hogy a Firefox 3.0 végleges verziója júniusban jelenik majd meg. A jelenleg a Beta 4 verziónál tartó böngésző az ötödik előzetes (április első hete) után az RC1 által ad majd képet a végleges verzióról, ami lehetőséget ad majd a külső kiegészítők készítőinek a felzárkózásra, az esetleges kompatibilitási problémák kiszűrésére. Júniusban végre kezünkbe vehetjük a kész szoftvert, amely sebessége, memóriaigénye, illetve a kedvencek és előzmények kezelése révén is újat nyújt majd.

Chris Beard, a fejlesztőcsapat első embere a beszélgetések alatt a következő verzióról is ejtett néhány szót. Kiderült, hogy a munka két fő vonalon folytatódik, ezek pedig a Prism és a Weave. Mindkettő alapjait a harmadik verzióban fektetik le, ám a lényeget majd csak a Firefox 4.0 előzeteseiben vehetjük szemügyre, ami még odébb van, hiszen legkorábban 2009 végén, 2010 elején készülhetnek el a szélesebb közönségnek szánt változatok. Előbbi az offline tevékenységeket, vagyis az internetkapcsolat hiányában folytatott munkát hivatott megkönnyíteni, míg utóbbi éppen ellenkező irányban hat, az online jelenlét egyszerűsítése érdekében jelenik meg.

A Prism részleteiről a Mozilla Labs blogján is olvashatunk. A leglátványosabb funkció egy-egy weboldal offline alkalmazásként történő elmentése, amelyet azután bármikor, internetelérés nélkül is újra előhívhatunk, amennyiben szükségünk van rá. Ebben nagy segítséget jelent a HTML 5, amely lehetővé teszi az offline munkát, az erőforrások asztali felhasználását. A Mozilla szerint ezzel idejétmúlttá válik majd a Google Gears, a Microsoft Silverlight, illetve az Adobe Air, amelyek szintén az online eszközök elérését könnyítik meg.

A Weave ezzel ellentétes vonalat képvisel és elsősorban abban segít, hogy az időnként több különböző számítógépet használó internetezők közös, egységes beállításokra és kedvencekre támaszkodhassanak. Ennek első formája már most elérhető a Firefox 3-ban, ám ez egyelőre kizárólag arra alkalmas, hogy a Mozilla minden 30 percben frissítse a böngésző feketelistáját, amelyben a különböző internetes kártevőket tüntetik fel azok elkerülése, kivédése érdekében.

A negyedik generáció emellett egyszerűbb angol utasítások kezelését is megoldja a címsorban, a Quicksilver és az Enso mintájára. Bővebb információval később szolgálnak ezzel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #29
    Bizony, iiletve pont ezaz, már az elindításnál a következő hibaüzenet fogadott, így nem is tudtam kipróbálni:

    "Safari cannot open a browser window and may be missing important resources. Try installing Safari
    again... "

    De már láttam egy pár képernyőmentést a Final verzójúnak kikiáltott kiadás Bugjairól...

    A FF3 legelső beta-ja már teljesíti Acid 2-t... Sőt a legújabb beta 5-ös már az Acid 3-at is 71%-ban teljesíti, eddig minden beta kiadásnál nőtt a %-os arány.
  • cousin333 #28
    "Egyébként a Safari igen szabványkövető, közben meg egy bugos szarkupac..."

    Használtad mostanában, vagy csak az első (tényleg gyalázatos) verziüó alapján ítélkezel? A 3.1 már egész jó (és nagyon gyors), viszont számomra elég fapados.

    "Acid2-t teljesíti már bőven szabványkövetőnek mondható."

    Szóval az FF nem :P.
  • DjDano #27
    Az Acid3-ról annyit, hogy olyan új szabványok tömkelegét tartalmazza, amelyek még csak fogalom szintjén léteznek.... ergó még nincs jelentősége. Egyébként a Safari igen szabványkövető, közben meg egy bugos szarkupac... Tehát nem minden a szabványkövetés. Amelyik böngésző az
    Acid2-t teljesíti már bőven szabványkövetőnek mondható.
  • dzeruel #26
    Én erre esküszöm: Delicious Bookmarksnem csak címeket de keresőket is könnyedén menthetsz vele deliciousra amit aztán más gérpről is elérhetsz amin fennvan ez a kiegészítő persze. A keresőket címsorba beírva előhívhatsz. Pl.: a-m apple (és angol-magyar szótárban megkeresi az apple szót) Oldalakhoz hozzárendelhesz szavakat íg ynem kell beírnod, hogy "http://www.mozilla.com/en-US/" ha úgy álítod elég csak egy "m" betűt írnod.

    Amugy menniyre érdemes figyleni Acid eredményeket? Én nem tapasztaltam problémát semmilyen oldalon mééég... (vagy csak lehet nem vettem észre, vagy nem olyan oldalakat látogatok)de Acid3-at csak 51-ig bírta az Ff2-őm.
  • tproli #25
    Könyvjelzőnek meg kedvenceim.hu
  • tproli #24
    Nézz utána, hogy mi is az Acid3 - direkt van rosszul megírva, így teszteli a böngészőket.
  • Sanyix #23
    Csakhogy az opera nem egy teszten ment át, hanem szinte az összesen.
  • szvini #22
    nem azért, de nem kell egyáltalán mérvadónak venni az iylen teszteket, mert ha tényleg ettől függne egy böngésző minősége, akkor már az IE 8 is tökéletes lenne, hisz az is átment valamelyik teszten hibátlanul.

    Az itt a nagy gond, hogy a weboldalak nagy része közel sem szabványos, meg rengetek hiba van benne, meg összevisszaság stb.., ÍGY ezekhez a szarokhoz kell alkalmazkodni a böngészőnek, hogy ugymond a "szar"-ból is kihozza amit kell és a User ne verje magát.

    :)
  • peba #21
    Foxmarks bookmark sync.
  • Sanyix #20
    Nyilván ez is álom.