SG.hu

Megjelent az Adobe AIR és az Adobe Flex 3

Az Adobe bejelentette, hogy elérhetők az AIR és a Flex 3 szoftverek, a gazdag internetes alkalmazásokat támogató technológia új platformjai.

A cég közleménye szerint a fejlesztők és a tervezők ezen technológiák használatával pillanatok alatt hozhatnak létre és tehetnek elérhetővé gazdag, egyedi tartalmat és alkalmazásokat. Az Adobe AIR a web valós idejű, dinamikus képességeit kapcsolja össze a számítógépek számítási teljesítményével és adatfeldolgozási lehetőségeivel. A webes platformot kihasználó vállalkozások olyan vonzó alkalmazásokat fejlesztenek, amelyek nem függenek a böngészőtől, a számítógépek típusától és az operációs rendszerektől.

Az Adobe AIR környezetben az internetes alkalmazások fejlesztése során a fejlesztők olyan készségeket és webes technológiákat (például HTML, Ajax, PDF, Adobe Flash és Adobe Flex) használhatnak, amelyeket már ismernek. Az AIR környezetben telepített alkalmazások rendelkeznek a böngészőalapú alkalmazások előnyeivel, például a gyors fejlesztés lehetőségével, a könnyű használhatósággal és a helyfüggetlen hozzáféréssel. Emellett ezek az alkalmazások a számítógépen futó alkalmazások előnyeit is elérhetővé teszik: egyszerűen írhatók és olvashatók a helyi fájlok, biztosítható az együttműködés a felhasználó számítógépén futó többi alkalmazással, és a helyi adatok a számítógépen tárolhatók.

A Flex egy ingyenes, nyílt forráskódú keretrendszer, amellyel interaktív és gazdag internetes alkalmazások fejleszthetők. Az Adobe Flex Builder 3 egy Eclipse alapú fejlesztőeszköz, amely felgyorsítja a Flex alkalmazások fejlesztését, és új funkciókkal segíti az internetes alkalmazások Adobe AIR környezetben való telepítését. A Flex Builder 3 integrálható a Creative Suite 3 szoftvercsomagba, így hatékonyabbá válik a fejlesztők és a tervezők együttműködése. Az új tesztelőeszközök felgyorsítják a fejlesztést, lehetővé teszik például a memória és a teljesítmény figyelését, valamint integráltan támogatják az automatizált funkcionális tesztelést.

"Az Adobe már 25 éve biztosít folyamatos technológiai fejlesztéseket ügyfeleinek, a kiadványszerkesztés világától továbblépve a multimédiás, majd később a webes alkalmazásokra" - mondta Kevin Lynch, az Adobe technológiai vezetője. "Jelenleg is azon dolgozunk, hogy a digitális élmény jövőjét még gazdagabbá tegyük, és termékeink segítségével ügyfeleink magas szinten interaktív és kifejező alkalmazásokat fejleszthessenek. Ez egy nagyon izgalmas időszak az Adobe, a szoftverfejlesztés, és a web fejlődését vezető fejlesztők és tervezők számára."

"Az Adobe az élménydúsabb web használatra és a háttér-technológiák fejlesztésére koncentrál, hogy minél interaktívabb és kifejezőbb webhelyek és alkalmazások fejlesztését tegye lehetővé. A gazdag internetes alkalmazások Adobe platformja a vállalatok egyik legfontosabb mai igényét elégíti ki" - mondta Al Hilwa, az IDC programigazgatója. "A gazdag internetes alkalmazásokba befektetett energia valóban megtérül. Az e-kereskedelmi alkalmazások esetén például a vonzóbb termékmegjelenítés segítségével a vásárlók jobban megérthetik a termékjellemzőket, ezáltal kevesebb a pénzvisszaigénylés és nagyobb a rendelések átlagos értéke, mivel a hasonló, illetve a magasabb árfekvésű termékek könnyen felajánlhatók a vásárlóknak."

Az Adobe ezenkívül olyan alkalmazásokat is szállít, amelyeket az Adobe Flex használatával fejlesztettek és telepítettek az Adobe AIR környezetben. Ilyen alkalmazás például a jelenleg bétatesztelési fázisban lévő Adobe Media Player, amely a televízió és az internet kombinálásával bárhol elérhetővé teszi felhasználók kedvenc műsorait, illetve a Buzzword, egy beépített együttműködési képességekkel kiegészített elegáns online szövegszerkesztő.

Az Adobe AIR legfontosabb részei, például a Webkit HTML motor, a Tamarin ActionScript Virtual Machine és az SQLite helyi adatbázis-kezelő nyílt forráskódú. Az Adobe számos területen támogatja a nyílt forráskód közösségét, például a nyílt forráskódú Flex keretrendszerrel, a gyors adatátvitelt biztosító, nyílt forráskódú BlazeDS eszközzel, valamint az SQLite Consortium munkájában való aktív szerepvállalással.

Az Adobe AIR és az Adobe AIR SDK Windows és Macintosh operációs rendszereken futó angol nyelvű változata ingyenesen letölthető. Hamarosan más nyelveken és Linux rendszeren is elérhető válik. Az Adobe Flex 3 termékcsalád Windows és Macintosh operációs rendszereken futó változata angol és japán nyelven érhető el. A nyílt forráskódú Flex 3 SDK és az Adobe Flex Builder 3 for Linux bétaverziója szintén ngyenesen elérhető az Adobe Labs webhelyről. Az Adobe Flex Builder 3 különálló termékként és Eclipse bővítményként vásárolható meg, a Standard változat ára 249 dollár, a Professional változaté pedig 699 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!