Berta Sándor

Egyre népszerűbb a Firefox

Arról, hogy melyik országban pontosan mennyire népszerűek az egyes böngészők, megoszlanak a statisztikák. Az biztos, hogy a Mozilla programja stabilan őrzi második helyét az Internet Explorer mögött.

Mike Schroepfer, a Mozilla egyik vezetője szerint a Firefox az USA-ban a legkedveltebb. A szakember a blogjában nyilvánosságra hozott egy grafikont, amelynek adatait a Firefox Application Update Service (AUS) tavaly decemberi számaira alapozta. Schroepfer az információk alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Firefox felhasználók 29 százaléka az Egyesült Államokban van, a második helyen 13 százalékkal Németország, a harmadikon 6 százalékkal Franciaország, a negyediken 4 százalékkal pedig holtversenyben Lengyelország, Nagy-Britannia és Kanada található. A hetedik Brazília 3 százalékkal, a nyolcadik helyen holtverseny van a 2-2 százalékos Japán, Olaszország, Spanyolország és Kína között. Az összes többi országból származik a böngészőt használók 29 százaléka.


A felhasználók száma a legdinamikusabban Kínában nő: mivel az ázsiai országban van az Egyesült Államok után a második legtöbb internetező, ezért ez különösen jelentős a Mozilla Alapítvány számára. Gong Li, a Mozilla Online vezetője nemrég nem véletlenül nyilatkozta azt, hogy a terveik szerint a Firefox kínai böngészőpiaci részesedését szeretnék 5-10 százalékra növelni. Ezt segítheti a Mozilla Online és a Baidu által tavaly decemberben megkötött együttműködési megállapodás is.

Schroepfer számításait egyébként megerősítik a OneStat piackutató cég legutóbbi adatai is, amelyek szerint a Firefox piaci részesedése világviszonylatban már elérte a 13,76 százalékot. Az Internet Explorer hasonló értéke 83,27 százalék, ami tavaly júniushoz képest 2,54 százalékos csökkenésnek felel meg. Az Internet Explorer Hollandiában és az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb 87,85, illetve 86,15 százalékkal. A Firefox a OneStat felmérése szerint Németországban a legnépszerűbb 27,23 százalékkal, a második helyen Ausztrália található 24,65, a harmadikon pedig Belgium 22,39 százalékkal. Az Apple Safarinak Kanadában van a legjelentősebb felhasználói tábora (7 százalék), míg az Opera szintén Kanadában (0,98 százalék) és Belgiumban a legkedveltebb (1,06 százalék).


Persze úgy tűnik, ahány piackutató, annyi eredmény. A XiTi Monitor nevű francia cégnél ugyanis teljesen más adatok jöttek ki tavaly decemberben. A kapott értékek 112 018 honlap látogatottsági adatain alapulnak. A XiTi szerint tavaly december 31-én a Firefox böngészőpiaci részesedése világviszonylatban kereken 28 százalékos volt, az Internet Exploreré 66,1, az Operáé 3,3 míg az Apple Safarié 2 százalékos. Európában a Firefox népszerűsége tekintetében Finnország vezet 45,4 százalékkal, a második Szlovénia 44,6, a harmadik Lengyelország 42,4, a negyedik Szlovákia 41,2, míg az ötödik Magyarország 40,3 százalékkal. A sorban Észtország (37,3 százalék), Csehország (37,2 százalék), Görögország (35,2 százalék), Németország (34,2 százalék) és holtversenyben Lettország és Románia (32,9 százalék) következik.

A Mozilla programja a kontinensek tekintetében Ausztráliában és Óceániában a legnépszerűbb 31,1 százalékkal, a második Európa (28 százalék), a harmadik Észak-Amerika (21 százalék), a negyedik Dél-Amerika (20,2 százalék), az ötödik Afrika (16,6 százalék), míg az utolsó Ázsia (16,5 százalék).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #62
    ps3? lol (ha jólemléxem vérfanboy vagy :D)
  • gebana #61
    hát csak azért népszerű, mert aki rájön hogy milyen rossz az I.E. az vált 1ből ff-re mert haverja azt mondta jó, vagy egyszerűen csak linuxt használ.

    operát meg az használ, aki 1x akár véletlenül is kipróbálta :D

    én 8.xx -től használom éshát, eddig jobb akkor sem volt semelyiksem :D ffnél mindenki büszke, hogy vannak pluginek, operában meg minden bennevan :D
    meg olyan kényelmes nekem, pl. a mágus gomb és az egérmozdulatok nagyon megkönnyítk életemet :D



  • sathinel #60
    spybot vagy valami nincs a gépeden? elég fura mert én linux, és win alatt is ff-t használok több éve és semmi gond. lehet valami felment a gépedre vagy nem tom. De érdekes mert más gépekre is kapásból telepítem és még nem voltak rossz visszajelzések. talán új rendszer és kapásból vírusirtó, és spybotsearch. nem jut más eszembe erre. fura.
  • ioinme #59
    Hy, üdv. Szeretnék kérdezni pár dolgot, mert már nem tudom mit csináljak. Olyan problémám lenne, hoyga Firefox mióta felraktam kb 1 hete, minden nap fagyogat, egyszerűen cska úgy megáll, és nem válaszol, ilyenkro task listból leállitom, és csinálom ujra, de akkoris idegesítő ez az állapot. A másik eset még régebben történt, miszerint egyszerűen szelektált az odlalak közt úgymond. Bizonyos oldalakat nem akart behozni, holott más böngésző egyből szinte töltés nélkül behozta. Töröltem már tárolót, is cookie-kat is, nem oldódott meg, csak win reinstallal, és formázással.
    A kérdésem a mostani gondomra irányul, mitől fagyogat, és miért?
    Meg voltam elégedve ezzel a böngészővel kezdetben, de mostanában egyre több és alattomosabb hibásodásokkal találkozok vele, amiket máshol nem nagyon tapasztaltam. Váltani viszont nem szeretnék, remélem van megoldás a problémámra, előre is köszi a válaszokat.
  • cousin333 #58
    jin? lol
  • cousin333 #57
    "hogy visszakanyarodjak a Firefoxhoz is egy kicsit, az FF3-ban bevezetésre kerül az animated png szabvány, aminek örülök is , meg nem is."

    Az APNG-t kezelik az újabb Opera előzetesek is, csakúgy, mint a MathML-t. Szóval szerencsére nem lesz egyedüli pionír. A diehard FF drukkerek majd úgyis kibrusztolják az elterjedését :)
  • cousin333 #56
    Az újabb 9.5x buildekben elvileg sokat fejlődött a plugin kezelés (konkrétan a nevezett hibát is javították). Ellenőrizni mondjuk nem tudom ezt az állítást...
  • cousin333 #55
    Driver kell, kodek nem kell :). Inkább innen, itt úgy tűnik, hamarabb frissítenek.
  • cousin333 #54
    A legelső Wines Safari téyleg nagy égés volt, de gyorsan javították. Hivatalosan már a 3.0.4-nél járnak, innen viszont tölthető a 3.1 is. Ami sokat fejlődött az idők során, már kezd böngésző formája lenni. A stabilitással ás a sebességgel sincs baja.
  • Unas #53
    Az egyik ismerősön azt mondta, hogy a Firefox egy szar, mert nála nem működik...

    ...egyszer megkérdeztem tőle, hogy ha mindenki másnál működik akit ismerek, akkor nem lehet, hogy nem a Firefox a szar?! Azt a felháborodást!!!

    Summa summarum: van, akinek a szar sem jó ha büdös! (...de hogy a lehúzót se tudja kezelni, az már nem a WC hibája!)