Gyurkity Péter

Hibák százaival jön a Firefox 3

Bár a Mozilla fejlesztői több ezer hibát azonosítottak és javítottak ki az elmúlt időszakban, a béta verziók és a végleges változat még mindig kisebb hibák százait tartalmazzák majd, amelyeket utólag orvosolnának.

A nyílt forráskódú böngésző fejlesztésének alakulásáról és az utolsó periódus részleteiről a New York Times számolt be, kihangsúlyozva, hogy még mindig nagyjából 700 azonosított hiba maradt a szoftver első bétájában. Ez a végleges verzióban sem sokat változik majd, ugyanis az alapítvány felelősei nagyjából a megmaradt hibák 20 százalékát javítanák ki addig. Marad tehát több száz kellemetlen apróság, amely azonban a Mozilla szerint nem okoz majd gondot.

A cikkre Asa Dotzler, a fejlesztőcsapat egyik tagja válaszolt egy meglehetősen ingerült bejegyzésben, amelyben arra mutatott rá, hogy eleddig több mint 11 ezer hibát azonosítottak és javítottak ki a böngésző harmadik generációjában, egészen pontosan az alfa verziókban. Éppen ezért a megmaradó 700 már nem tűnik olyan nagy számnak, pláne ha azt vesszük, hogy ezek kisebb, kevésbé zavaró bugok, hiszen a fontosabbakat vették előre, ahogy azt kell. A Mozilla emellett arra kérte a tesztelőket, hogy a következő időszakban koncentráljanak a már azonosított hibákra, hogy ezeket tudják orvosolni a megjelenés előtt.

A Firefox 3 fejlesztésével kapcsolatos megbeszélések részleteit egyébként megtaláljuk a Mozilla wiki oldalán. Ezek szerint a fontosabb, akár a megjelenést is késleltető bugok nagy részének kiszűrésével már nem lenne szükség a halasztásra, vagy amennyiben mégis kételyeik támadnának a verzió minőségével kapcsolatban, úgy további bétákat tennének közzé, még a végleges változat előtt.

A Beta 1 utánra egyelőre nincsenek hivatalos tervek, bár az a bejegyzésekből egyértelműen kiderül, hogy még legalább további 2 béta verzióra lehet számítani. Már most is durván féléves késésben vannak, hiszen a Beta 1 megjelenését a nyárra ígérték, amelyet most az év végén követett volna a végleges változat. Megéri azonban a várakozás, hiszen a beígért újdonságok között több fontos részletet is találunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #73
    szerintem sem olyan sürgős, mert jó a kettes teljesen. nem kell sietni a cserével. Egyébként szerintem az ff, amúgy is a mögötte álló közösségek miatt verhetlen, akik megírják azt a rengeteg tuti extention-t :)
  • fflx #72
    valoszinuleg nem is lesz, mivel a zart forraskodu programok sajatja, hogy ha a fejlesztok nem aruljak el, hogy tudnak a hibarol, akkor az nemigen fog kiderulni addig, amig ki nem javitjak.

    nyilt forraskodnal altalaban a teendok es kivansaglistak is publikusak szoktak lenni, ezert nincs ertelme takargatni.

    "#19 strogg - 2007. nov. 17. 16:27
    Aki ismeri a nyílt forrást az nagyon jól tudja, hogy a kocepció az, hogy bugos,hibás,nyűgös, de a ADD KI! mert letöltik, javítják,ötleteket adnak, stb... Ez így van a nyílt forrás létezáse óta."

    Azert ezt igy kijelenteni... Csak egy pelda: amikor uton volt a postgresql 8.0, akkor pl semmi konkretum nem volt a megjelenesrol. Valamikor csinaltak egy feature stop-ot. Onnantol kezdve fejlesztettek, majd bugot vadasztak. Volt jopar beta, es akkor jott ki a final, amikor a fejlesztok mar ugy ereztek, hogy keszen van. Termeszetesen volt utana patch, nem is egy. De, hogy szandekosan hagytak volna benne bugot... szerintem nagyon nehez ezt elkepzelni.

    Nem is ertem a firefoxnal miert kapkodnak. Akkor kell kiadni, amikor keszen van. Persze kell egy jozan hatar, mert hat ugye igazabol sosincs kesz, de a 700 az gombocbol is sok.
  • Csi9aa #71
    Megalapozott és komoly háttérinformációkat felvonultató véleményt hallottunk ;)
    Talán ki kéne próbálni mielőtt fikázod :)

    flamebait gtfo
  • BlackRose #70
    Na neeeeee... először is vannak olyan hibák amelyeket soha nem javítunk ki, mert kb. 10 millió userből egynél jelenkezik minden szökőévben. Na most ha nem világos, hogy miért nem javítsuk ki... akkor azért mert az élet arról szól, hogy korlátolt erőforrásokkal rendelkezünk, most egy kérdésre próbálj válaszolni, ha 3 programozót kellene lekötnöd azzal, hogy egy jelentéktelen hibát javítson ki, vagy azzal, hogy egy komolyabb hibát javitsanak ki, vagy valami új feature-t implementáljanak, akkor te melyiket választanád. Eláruljam, én a komolyabb hibát javítanám és azután az új feature-t implementálnám. Miért, mert a komolyabb hibákat nem szabad hagyni mert ez nem jó, az új feature-t a userek nagy százaléka üdvözölni fogja, az pedig, hogy a programom Cornish neylven két "A" betűt ír egymás mellé... na az ugye hiba, de a kérdés, hogy ez a hiba kinek árt? Érdemes e időt, pénzt fektetni a javításába és elhalasztani az alkalmaz valami nagyobb hiba javítására, vagy valami fontos feature implementálására. Na ha ezeket a dolgokat ismernéd akkor nem beszélnél értelmetlenségeket. És jegyezd meg... "There is no such thing as a free lunch!"
  • tproli #69
    Final Fantasy? Azt én is szeretem :)
    Talán ha ismernéd az Operát, nem írnál ekkora hülyeséget.
  • jin #68
    Az FF a legjobb! Az Opera meg gagyi, mint az IE.
  • Yossarian #67
    Igazságtalan összehasonlítás, már csak a vista és a firefox árát tekintve is!
  • Sil78 #66
    Vannak már a Filterset.G-nél jobb listák. Egyébként a 0.7-es sorozatban van lehetőség feliratkozni frissítésre, ezért ahhoz nem is ajánlott telepíteni a Filterset.G Updatert, max ha 0.5-öst használsz (mindkettő AdBlock Plus, de ez két külön kiterjesztés).
  • Dark Angel 666 #65
    Képtelen vagyok elhinni , hogy van néhány ember , aki mindenbe szeret beleugatni
  • Narxis #64
    Az a szánalmas, hogy ilyet hsz-t írsz ide ha nem érdekel a téma.