Berta Sándor

Elérhető a Firefox harmadik bétaverziója

Ugyan már letölthető a népszerű böngésző új bétaváltozata, azonban a szoftver a sok hibajavítás ellenére még közel sem tökéletes.

A Firefox 3 harmadik bétakiadása a korábbi hírben megadott időponttal ellentétben egy hét késéssel érkezett. Azonban, ha figyelembe vesszük, hogy a Mozilla Alapítvány programozói mennyit dolgoztak, ez a csúszás nem számottevő. A szervezet szakemberei a második bétaverzió óta körülbelül 1300 hibát javítottak ki, amelyek többsége elsősorban a Firefox új biztonsági funkcióit (kártevők elleni védelem, biztonságos letöltésvezérlő, weboldalak információinak megjelenítése stb.) érintették.

A változtatásoknak köszönhetően a fejlesztők szerint a böngésző stabilabb, gyorsabb, pontosabb és a felhasználóbarátabb lett, ráadásul a használata az eddiginél kevesebb memóriát igényel. A programozók rámutattak arra, hogy az elmúlt 30 hónapban eddig 2 millió kódsort írtak át és több mint 12 000 hibát javítottak ki. A mostani változat automatikusan frissíti a telepített kiegészítőket, könnyebb lett a jelszavak megjegyzése és tárolása, módosult a kártevők elleni védelem, a kereső és a letöltésvezérlő. Utóbbi segítségével már kideríthető, hogy egy adott fájlt melyik weboldalról töltött le a felhasználó.

Immár lehetőség nyílik a podcastok és videocastok médialejátszóhoz társítására, a könyvjelzőhöz egyetlen kattintással új oldalakat fűzhetünk hozzá és immár van egy, a kiegészítők keresésében segítő funkció is. Ez az új menedzser tartalmazza az ajánlott kiegészítők listáját. Az új verzió az elődeinél hatékonyabban használható a Mac OS X, illetve a Linux operációs rendszereken és magyar nyelven is letölthető.

A számos újdonság ellenére a Firefox 3 harmadik bétakiadása még bőven okozhat bosszantó perceket a felhasználóknak. Az egyik fő hiányosság lehet a fejlesztők szerint, hogy az egyes régebbi kiegészítők még nem működnek tökéletesen az új programmal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtomHeart #35
    Hagyd szegenyt!
  • bvalek2 #34
    Igazad van, Rambót kell Redmondba küldeni hogy rendet tegyen
  • rigidus #33
    > Egy olyan világban, ahol az új verzió = 5-szörös gépigény (elrettentő példa: Vista), ez komoly fegyvertény. Ez az igazi fejlődés

    En a valodi technologiai fejlodest nem Visztakhoz hasonlitom, hanem a szakma lehetosegeihez - amelynek ma mar koztudottan (sajnos vilagszerte) a fejlesztoi kozossegek 95%-a a hiret sem ismeri. Innovaciot, vagy egyaltalan komoly technologiai elorelepeseket Visztakhoz hasonlitani kb. olyan lenne mint ha a magyar eletszinvonal "javulasat" mittomen burmai allapotokhoz hasonlitgatnank onmagunk vigasztalgatasara.
  • fade2black #32
    akkor már inkább Ubuntu, Debian még mindig Debian.
  • fade2black #31
    "Amíg XP-m volt átlagosan 250-300 megát evett maga a rendszer (512 MB RAM-ból), a Vista 400-500 megát eszik (1278 MB RAM-ból), de mint hogy azt már valaki leírta a Vista memóriaéhsége nagyban függ a gépben lévő memória nagyságától a megújult memóriakezelésnek köszönhetően...."

    És az új memokezelés sokkal jobb lett egy pl: gyakran használt programok ha idle a géped bemásolódnak a memóriába ésha elinditod nem a hddn kel kotorászni mert már rég ott van a memoriában. Az se okoz gondot ha kell a ram másra egyszerüen felülírja azt amire nincs szükség.
  • DjDano #30
    "XP-nek 128 MB olyan, mint Vistának fél Giga. Igaz hogy nem 5-szörös, csak négyszeres növekedés..."

    Az XP esetében a minimális memóriaigény elvileg 128 MB ram, de javasolt legalább 512 MB. A Vista-nal 512 MB a minimum, de ott is javasolt legalább 1 giga. Mindebből látszik, hogy a te 4x-es gépigényed maximum 2x-es memóriaigényt jelent... A játékok természetesen mindkét oprendszernél felsrófolják a memóriaigényt.

    Amíg XP-m volt átlagosan 250-300 megát evett maga a rendszer (512 MB RAM-ból), a Vista 400-500 megát eszik (1278 MB RAM-ból), de mint hogy azt már valaki leírta a Vista memóriaéhsége nagyban függ a gépben lévő memória nagyságától a megújult memóriakezelésnek köszönhetően....




  • bvalek2 #29
    Látod, a Linux már annyira felhasználóbarát, hogy a hozzám hasonló bénáknak is működik. Hülye vagyok a konfiguráláshoz, a parancssortól irtózok, csak leültem a gép elé, betoltam a Debian telepítő CD-t, aztán mást sem csináltam, mint egérrel kattintottam a Tovább gombokra a grafikus telepítőben.

    Úgyhogy az én példám egyrészt legyen elrettentő (úristen, már ilyen linuxosok is vannak ) másrészt innen üzenem a többi hozzám hasonló lámának, hogy a Linux felnőtt a feladathoz. Nálam minden automatikus, mindenhez volt driver, mindenhez volt kodek, gyors, nincs vírus, ráadásul hülyebiztos (különben nem tudnám most sem használni...)

    És mindezt Debiannal. Persze, régen nem volt vele egyszerű az élet, de a Windowssal ellentétben a készítők nem a dollárok számolgatásával töltötték az időt, hanem güriztek hogy legyen egy jó rendszerük desktopra is. Aki már odáig eljutott, hogy tudja, mi az a partíció, és az FTP, az már elég okos hogy otthon Linuxot használjon.
  • r4pid #28
    Ill nem is néztem volna meg... 1szer néztem meg mert valami zabálta memóriát és végignéztem mindent és megakadt a szemem rajta
  • r4pid #27
    Könyörgöm ne legyetek már ennyire csökött agyúak (már bocs...) Nem írtam volna be ha nem kérdezték volna -.-

    Olvass vissza pls néhány sort és megtalálod:

    "Vki esetleg tud saját tapasztalatokat megosztani erről a kevesebb memóriahasználatról? Mert én elég szkeptikus vok ezzel kapcsolatban.."
  • AtomHeart #26
    "nem neked is" helyett "nem is neked"