Gyurkity Péter

Szemétdombon végzik a használt számítógépek

A Fujitsu által elvégzett felmérés rávilágít arra, hogy az Egyesült Királyságban személyi számítógépek milliói végzik a szemétdombon, így továbbra is az e-hulladék méretei növekednek a leggyorsabban.

A Fujitsu Siemens Computers (FSC) brit részlege a héten tette közzé az általuk támogatott legújabb felmérés eredményeit. Eszerint az elmúlt időszakban összesen 12,5 millió teljes konfiguráció került a szemétbe, ahelyett, hogy a megfelelő vállalatok feldolgozóüzemeiben hasznosították volna újra azokat. Ez egyben a 6 hónappal ezelőtt életbe lépett WEEE-direktíva hatékonyságát is jól mutatja - időre van még szükség a jobb eredményekhez.

A megkérdezettek alig 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az általuk leadott számítógépeket feldolgozták a megfelelő létesítményben, az erre specializálódott vállalatoknál. További 40 százalék jelezte, hogy használt számítógépeik ismerősökhöz, avagy jótékonysági szervezetekhez kerültek, ami önmagában szép eredmény, ám figyelemreméltó azok száma, akik egyszerűen a szemétdombra hajították megunt konfigurációikat. Ez utóbbiból ugyanis kiderült, hogy mintegy 6,2 millió brit polgár udvarában, illetve otthonában hever egy vagy több nem használt számítógép, 5,1 millió fő pedig nemes egyszerűséggel a szemétbe dobta a még teljesen működőképes, ám nem kívánt PC-ket.

Az eredmény már csak azért is lehangoló a helyi illetékesek számára, mert az e-hulladék a leggyorsabban növekvő szeméttípus a szigetországban. Évente mintegy 1,8 millió tonna keletkezik, amelynek 39 százalékát kifejezetten a személy számítógépek és más IT-eszközök adják. Hat hónappal az uniós Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) direktíva életbe léptét követően az érintett e-hulladék alig 26 százalékát dolgozzák fel a megfelelő módon, ami 94600 tonnát jelent.

A másik problémát az jelenti, hogy a helyi telepek és üzletek nem minden esetben továbbítják a megfelelő helyre a használt gépeket, erre ugyanis nincs semmilyen garancia. Az így eljáró britek egynegyede nem lehet biztos abban, hogy leadott eszközét valóban újrahasznosítják, ez pedig egy nagy lehetőség elmulasztását jelenti a Fujitsu szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zyppy #17
    Csak nehogy NEOreg3 kezébe kerüljön!
  • NeoMaN #16
    LÁL
    ez odabaszott
    :))))))))))
  • cateran #15
    Az anyagi helyzeted ezt megengedi?
    "ASUS P5B | Intel Core 2 Duo 2,133/1066/4MB/E6420 | 2x1GB Kingston 800Mhz | ATI Radeon X1600 Pro 256MB | Creative Sound Blaster Live 5.1 | Windows Vista Ultimate 32-Bit | Call of Duty 4" Nem semmi.....
  • tommyg #14
    az anyagi helyzetem
  • juhand #13
    Egy működő P1-es 64 MB rammal és 14-15 colos CRT monitorral már senkinek sem kell. Emiatt vagyok én is kénytelen a munkám során a FKFV veszélyes hulladék gyüjtőjébe elvinni az ilyeneket.

    Ha már itt tartunk és csökkentjük a hulladékot, van egy HP C4092A (LJ 1100, 3200, 3220) tonerem. Véletlenül félre nyomtam egy rendelést és kiszállították, a titkárnő meg kibontotta és utána szólt, hogy nem megy bele a 6P-be. Tehát ki van bontva, de nyomtatóban még nem volt, a dobozában fekete zacsiban tároltam. Olcsón megszabadulnék tőle.
  • Glutamin #12
    Ma már a netre többet költesz mint magára a gépre. Net nélkül meg sok haszna nincs. Akinek nincs sok pnze az is tud venni 20 ropiért egész pofás használt gépet. Akinek ennyi sincs rá az meg nem fog előfizetni netre sem.
  • Glutamin #11
    Azért nyilván nem c2d-ket hajigálnak ki tft-vel megtámogatva. Akkor amikor 50-60e ft-ért már nálunk is lehet venni új komplett gépet, akkor nem is csodálom, hogy ott kint ez a sorsuk.
  • dronkZero #10
    Nem nagyon viszik haza, nagyon egyszerű emberek dolgoznak ilyen helyeken, legtöbbször azt sem tudják, mi az. _Darabra_ adják, ha venni akarsz, egységáron. Ismerek pár ilyen helyet Bécs környékén.

    A másik fele, meg hogy az ott dolgozó 10 ember fejenként hazavisz egy-egy számítógépet. Havonta meg érkezik párszáz.

    Azt meg én sem teljesen értem, hogy az "olcsó" laptop ki a faszomnak is éri meg?
  • Polemius #9
    Romel:

    Vannak ilyenek. Odaadhatod nekik.
  • Romel #8
    Kidobni? Inkább odaadnám egy olyan családnak/embernek, akinek nincsen. Biztosan örülne/nének neki. Vagy csinálnának egy olyan projectet, amivel azoknak adnák oda akinek szüksége lenne rá, de nincs, mert nem tudja megvenni. De ez, hogy e-hulladék kezelés... úr Isten! és ez az EU????