MTI

Jövő héttől kötelező vissza­ven­ni a régi gépeket

Szigorodik az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavétele május 9-től, gyakorlatilag bármilyen új eszköz vásárlásakor kötelező lesz visszavenni a kereskedőnek a régit.

A kormányrendelet módosítása a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. Jelenleg az új háztartási berendezések értékesítésével foglalkozó üzletek akkor kötelesek vissza­venni a régi készüléket, ha az eladótér alap­területe nagyobb 35 négyzet­méternél. Kizárólag infor­mációs és táv­közlési (IT) eszközöket forgalmazó keres­kedőknél a kötele­zettség a 25 négyzet­méternél nagyobb eladó­térnél kezdődik. A mobiltelefont értékesítőknél nincs alapterülettel kapcsolatos megkötés.

A módosított szabály szerint az új háztartási beren­dezéseket értékesítő valamennyi keres­kedő köteles visszavenni az eladottal azonos használati célú régi terméket. Az átvétel helye a birtokbaadás helyével azonos - ez azt jelenti, hogy ha házhoz szállítják az új gépet, akkor ott kell átvenni a régit.

A folyamat folytatásaként a gyártó a kereskedőtől köteles annyi régi eszközt átvenni, amennyi újat az elad. A gyártó egy koordináló szervezetre is bízhatja a visszagyűjtést (ez a cég több gyártónak is dolgozik).

A kormányrendelet melléklete sorolja fel azokat az eszközöket, amelyeket vissza kell venniük a kereskedőknek. Ebben is történt némi módosítás, például bekerült a 10 kilogrammnál nem nehezebb számítógép, amely egy központi és egy megjelenítő egységet, továbbá billentyűzetet tartalmaz. Külön sort kapott a felsorolásban a printer és a kaputelefon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #35
    Nekem itthon 7 gépem van... oszt most fogják magukat oszt betörnek és elveszik tőlem? :ÐÐ
    ugyanmár...
  • BiroAndras #34
    "egy mezei embernek nehézkes lesz ezután is megszabadulni valamitől, ha nem akar semmit sem venni."

    Én még nem nagyon dobtam ki valamit úgy, hogy ne vettem volna helyette mást. De leginkább nem dobok ki semmit. Van helye mindennek a családban. Ha meg nem kell senkinek, akkor eladom, vagy tartalék alkatrésznek megy. Aztán meg a lomtárba. Még megvan a C16-om is.
  • Benoke #33
    Na jó céges oldalon meg lehet oldani, de egy mezei embernek nehézkes lesz ezután is megszabadulni valamitől, ha nem akar semmit sem venni.
  • Hegyikecske #32
    Jah megvennék a szétszedett képcsőt oszt vmi barom otthon bekapcsolná, meghalna, jönne a per(amcsiba úgyis az a trendi) és beszüntetnék az egészet. viszont ha leadott formájukban vmi központi gyűjtőhelyről jelképes összegért el lehetne hozni ami kell akkor télleg müködhetne, pláne ha leadásnál is fizetnének érte
  • Aramir #31
    Ne legyet már ilyen értetlenek :D
    Képzeljetek a "köteles+ és az "annyi+ szó közé egy "maximum" szót, és érthető lesz :)
  • BiroAndras #30
    Nekem a múltkor 100db régi 14-15 colos monitortól kellett megszabadulnom. Nem volt olyan nehéz, egy bontó átvette az egészet ingyen. Bár volt némi döbbent csend a vonal tulsó végén, amikor bemondtam a mennyiséget.
  • Lame #29
    Kozponti egyseg. Milyen pontos megfogalmazas :)
  • Benoke #28
    Ezt a részét én sem értem, honnan fognak mindig legalább annyi lomot össze szedni mint amennyit el akarnak adni, vagy nem jól fogalmazták meg vagy mi nem értjük :) De így elsőre ez az intézkedés nem épp a piaci növekedés elősegítése végett született :)
  • Basic #27
    Ok
    És ha én nem adom vissza, akkor a kereskedő mit ad majd a gyártónak?
    "A folyamat folytatásaként a gyártó a kereskedőtől köteles annyi régi eszközt átvenni, amennyi újat az elad."
  • Praetor #26
    Ámber... Tessék úgy érteni, hogy kötelesek átvenni ha te oda akarod adni a régit. Amúgy meg a te tulajdonod, és nem kényszeríthetnek rá hogy kidobd.