JohnnyCage

IDF 2002 Tavasz: Az Intel tovább lép



Február 25. és 28. között a San Francisco-i Moscone Centerben megrendezésre került az Intel Developer Forum 2002 Tavasz kiállítás, amelyen a világ legnagyobb chipgyártója, valamint számos partnere mutatta be legújabb fejlesztési eredményeit.

Az Intel Developer Forum, vagyis Intel Fejlesztői Konferencia hosszú évek óta minden év tavaszán és őszén megrendezésre kerül San Franciscoban. A közelmúltban megrendezett IDF 2002 Tavasz konferencia immár a harmadik IDF esemény a PC piac, és az amerikai gazdaság visszaesése óta, a világ vezető chipgyártója azonban továbbra sem mutat semmiféle lendületcsökkenést, vagy megtorpanást.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű óriáscég a tavalyi évben igen tekintélyes, mintegy 7,5 milliárd dolláros költségvetésből gazdálkodott, így a társaság jelentős összegeket tudott fordítani többek között a kutatási és fejlesztési feladatokra is. Az idei évben ez a költségvetési összeg 5,5 milliárd dollárra csökkent, ami még mindig rendkívül sok, egyesek szerint azonban a 2 milliárd dolláros csökkentés visszaesést okozhat a társaság lendületében.

Klikk ide!
A 2002 tavaszi IDF konferenciát San Franciscoban tartották a Moscone Centerben

Az idei első Intel Developer Forum a megszokottakhoz képest kevesebb újdonsággal szolgált az otthoni célra szánt asztali processzorok terén. Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy a társaság mérsékelte volna a fejlesztés ütemét. Az Intel az év legelején dobta piacra a Pentium 4 processzor új, Northwood kódnevű, 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készülő változatát. Az új P4 modellek a 130 nm-es technológiának köszönhetően elődeiknél magasabb órajelen üzemelhetnek, kevesebbet fogyasztanak, kisebb hőt termelnek, összetettebbek lehetnek, és az előállítási költségek szempontjából kritikus tényező, hogy sokkalta kisebb magmérettel rendelkeznek.

A Pentium 4 vonal mellett a költséghatékony rendszerekbe készülő Celeron processzorok is új tagokkal bővültek a közelmúltban, nem mondható tehát, hogy a társaság hanyagolná ezt a szegmenst. Számos elemző ugyanakkor úgy véli, az Intel az idei első IDF konferencián olyan sok újdonságról adott hírt a munkaállomás és szerver, mobil, kommunikációs, és egyéb területeken, hogy az asztali processzorok ezúttal kissé háttérbe szorultak.

Klikk ide!
Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója tartotta a megnyitóbeszédet

Meghatározó szerephez jut a technológia

Craig Barrett, az Intel Corporation vezérigazgatója az IDF 2002 Tavasz megnyitóján tartott beszédében elmondta, hogy a világ gazdaságát egyre inkább meghatározza a technológia. A vezető hangsúlyozta, hogy a technológiai iparban végzett kutatási és fejlesztési (R&D - Research and Development) munkálatok, illetve a befektetések kulcsfontosságúak a jólét, és a gazdasági növekedés biztosításához. Barrett úgy véli, a jelenlegi gazdasági visszaesés ellenére az internet, illetve a tudásra épülő gazdaságok megalkotása érdekében tett erőfeszítések a közeljövőben újból tartós gazdasági növekedést fognak gerjeszteni világszerte.

"Az ipari világ számára a technológia az, amely újból növekedést fog hozni. A technológiához való egyre erősebb kötődés a jövőben ráadásul tovább fog erősödni" - mondta az Intel vezérigazgatója. "Miközben a fejlődő országok a tudásra épülő gazdaság megvalósításával küszködnek, a technológia jólétet és eredményességet hoz. A szilícium-alapú technológiák, illetve a digitális számítástechnika egyre erőteljesebb integrációja ugyanakkor a technológiai fejlődés középponti elemeit képezik."

A vezető a mintegy 4000 fejlesztőnek, mérnöknek, illetve egyéb technológiai szakembernek tartott beszédében elmondta, hogy Moore törvénye, amely szerint a félvezetők összetettsége és teljesítménye hozzávetőleg 18 havonta megduplázódik, illetve az internet olyannyira élnek, hogy meghatározó szerepet töltenek be az egész gazdaság fejlődésében. Mint Barrett elmondta, az Intel továbbra is az élen kíván járni a technológiai innovációban, illetve az internet növekedésének megalapozásában.

A vezérigazgató szerint elsősorban az e-Business, a kommunikáció, a szórakoztatás, és az információelérés képezik azon területeket, ahol a növekedés üteme várhatóan az elkövetkezendő években is jelentős lesz. Elmondása szerint az online biztonság, a szélessávú (Broadband) megoldások, és bizonyos web-alapú szolgáltatások továbbra is olyan területeket képviselnek, amelyekben a tartós növekedés csak nehezen lesz megvalósítható.

Klikk ide!
A kiállításról a látványos bemutatók sem maradtak el - játék P4 alatt

Barrett szerint az Intel azon stratégiája, miszerint a társaság az iparág eddigi legnagyobb visszaesése közepedte is fenntartotta óriási összegeket felemésztő beruházásait, kezdi meghozni gyümölcsét. A chipgyártó jelenleg már öt olyan gyárral rendelkezik, amelyben a chipek az ipar legfejlettebb, 130 nm-es technológiájával készülnek. A 130 nm-es csíkszélességre való átállás ráadásul csak az egyik jelentős technológiai előrelépés, amelyet az Intel a közelmúltban megtett. Barrett az IDF-en bejelentette, hogy a társaság oregoni gyárából forgalomba kerültek a világ első olyan mikroprocesszorai, amelyek a jelenleg általánosan elterjedt 200 mm-es átmérőjű helyett már az olcsóbb chipgyártást lehetővé tévő, 300 mm-es szilíciumostya alapanyagokból készültek. A 130 nm-es csíkszélesség, és a 300 mm-es alapanyagok segítségével az Intel egy szilíciumostyából négyszer több chipet tud készíteni, mint a korábbi 180 nm-es technológia, illetve 200 mm-es alapanyagok alkalmazásával. Bár az új technológiák bevezetése rendkívül költséges volt, az általuk elérhetővé vált költségcsökkentések hamar megtérítik a befektetést.

"A technológia szüntelen fejlődése nem vár gazdasági fellendülésre. Agresszív technológiai programunk eredményeképp nemsokára eljöhet a nap, amikor 2 milliárd tranzisztort építhetünk egyetlen, akár 30 GHz órajelen működő processzorba. Ezek az új technológiák lehetővé teszik felhasználóinknak, hogy nagyszerű, új termékeket építsenek." Xeon processzor Hyper-Threading alapokon

Nem kétséges, hogy az Intel Developer Forum 2002 Tavasz fő szenzációja az az új Pentium 4-alapú Xeon processzor volt, amely a konferencián végérvényesen napvilágot látott. Az Intel a rendezvény második napján lerántotta a leplet az új, Prestonia kódnevet viselő Xeon processzorról, amelyet a chipgyártó az egy-, és kétutas (1-2 processzoros) szerverekbe szán. A 2,2, 2,0, illetve 1,8 GHz-en debütáló új Xeon processzorok az első chipek, amelyek tartalmazzák a Hyper-Threading többszálasítási technológiát, valamint a NetBurst mikroarchitektúrát.

Egy mikroprocesszor azonban mit sem ér megfelelő kiegészítő rendszerek nélkül, így a világ legnagyobb chipgyártója az új Xeonnal egyszerre kiadta E7500 névre hallgató, a processzorhoz illeszkedő chipkészletét is. A Prestonia kódnevű Xeon processzorokra, illetve az új E7500 chipkészletre épülő kétprocesszoros szerverek az Intel szerint akár 80 százalékos teljesítménynövekedést is hozhatnak a társaság korábbi, Xeon-alapú duálprocesszoros megoldásaihoz képest.

Klikk ide!
Mike Fister
A chipgyártó korábbi Xeon szerverchipjei a Pentium III processzormagra épültek, igaz az 1-2 processzoros munkaállomások piacán az Intel tavaly óta kínált Pentium 4-alapú Xeon megoldásokat is. Természetesen azonban ezen utóbbi processzorok -legalábbis hivatalosan- nem tartalmazták az új Hyper-Threading technológiát. "A folytatódó erőfeszítés, amely termékeink évről évre való megújulását célozza, továbbra is a csúcson tartja a Xeon-alapú megoldásokat a skálázhatóság, a teljesítmény, és az érték tekintetében" - mondta Mike Fister, az Intel Enterprise Platforms Group részlegének elnökhelyettese. "Az Intel Xeon processzorok, illetve az E7500 chipkészlet az Intel alapú szerver technológiákat legjobb formájukban mutatják." Az új Xeon processzorokra, illetve az E7500 chipkészletre az elkövetkezendő hónapokban többek között olyan cégek kívánnak szervereket építeni, mint a Compaq Computer, a Dell Computer, a Fujitsu-Siemens, a Hewlett-Packard, az IBM, és az NEC.

Technikai oldalról az új, 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készülő Intel Xeon processzorok 1-2 utas szerverek alapjai lehetnek. A processzorok Hyper-Threading technológiája lehetővé teszi a chip virtuális felosztását, két különálló chipként való működését. Mindez megfelelően optimalizált szoftver esetén akár 30-40 százalék teljesítménynövekedést is eredményezhet. A teljesítmény növelését szolgálja emellett a kétszeresére, egészen pontosan 512 KByte-ra növel méretű másodszintű (L2) cache is csakúgy, mint a NetBurst technológia.

Klikk ide!
Tom Franz előadás közben

Nagyteljesítményű processzor mellé azonban nagyteljesítményű chipkészlet is szükséges. Az új E7500 ennek megfelelően a PC133-as SDRAM változatoknál kétszer nagyobb adatátviteli sávszélességet eredményező PC2100 (DDR266) DDR-SDRAM memóriamodulokat támogatja. A megnövelt memória sávszélesség javítja a rendszer összteljesítményét, és különösen kedvező hatással van az I/O intenzív alkalmazásokra.

Az IDF konferencián az Intel nyilvánosságra hozta az új Xeon processzorok, valamint az E7500 chipkészletek árát is. A 2,2, 2,0, illetve 1,8 GHz órajelű Xeon processzorok darabára ezres, vagy nagyobb tétel vásárlása esetén 615, 417, illetve 251 dollár. Az Intel E7500 chipkészlet darabára nagytételben 92 és 132 dollár között mozog attól függően, hogy az adott változat milyen konfigurációt alkalmaz, vagyis milyen kiegészítő képességek kerültek bele. A Pentium 4 is mozgásba lendül

Mint ahogy az Intel egyik vezetője a konferencián bejelentette, a Pentium 4 processzor mobil változatai a konferenciát követő hétfőn napvilágot láttak, az első Pentium 4-M -alapú notebookok pedig hamarosan a boltokba kerülenk. A Pentium 4-M chipek leglassabb változata a korábbi híreknek megfelelően 1,6 GHz-en működik, de már kezdetben is elérhetőek lesznek ennél magasabb órajelű változatok is. Az 1,6 GHz-es változattal egyidőben látott napvilágot az 1,7 GHz-es modell, de a közeljövőben ennél magasabb órajelű változatok megjelenése is várható. Az új processzorok természetesen már a társaság által a közelmúltban bevezetett 130 nm-es gyártástechnológiára épülnek, amely lehetővé teszi a chipek fogyasztásának, illetve hőtermelésének drasztikus lecsökkentését. A Pentium 4-M chipek hálózati tápellátás esetén 1,3 voltról üzemelnek. Akkumulátoros üzem esetén a tápfeszültség 1,2 voltra, az órajel mindkét új modell esetében 1,2 GHz-re csökken.

A Mobile Pentium 4-es processzorok támogatásáról az i845MP és i845MZ (Brookdale) chipkészletek fognak gondoskodni a notebook számítógépekben. Az i845MZ változat integrált grafikus magot, továbbfejlesztett energiatakarékossági rendszert, valamint következő generációs (Enhanced) SpeedStep technológiát fog tartalmazni, és a DDR266 (PC2100) SDRAM memóriákat támogatja majd. A chipkészlet valamikor az év folyamán jelenik meg. A jelenleg is elérhető i845MP változat az i845MZ-től elsősorban abban különbözik, hogy az utóbbival ellenben nem tartalmaz integrált grafikus magot. Az i845MP külső AGP 4X grafikus chip jelenlétét igényli a notebookban.

Klikk ide!
A mobil Pentium 4 processzor is bemutatásra került

Mint Don MacDonald, az Intel mobil részlegének marketingigazgatója a konferencián elmondta, a chipóriásnak konkrét tervei vannak az egyes mobil processzorok pontos helyéről a hordozható gépek szegmensében. MacDonald hangsúlyozta, hogy a Pentium III-M processzorok a Mobile Pentium 4 processzor kiadását követően is forgalomban maradnak.

Az Intel az új Pentium 4-M chipeket elsősorban a csúcsteljesítményű notebookokba szánja, amelyekben az új processzor komoly előrelépést jelent. Mivel azonban a Mobile Pentium 4 fogyasztása jóval nagyobb, mint az ultraalacsony tápfeszültségű (Ultra-Low Voltage) Pentium III-M chipeké, továbbra is az utóbbi chipek fogják az alapját képezni a kisméretű sub-notebookoknak, illetve a közeljövőben megjelenő TabletPC megoldásoknak. MacDonald szerint a Pentium 4-M processzorokból egyáltalán nem várható alacsony, illetve ultraalacsony tápfeszültségű változat.

MacDonald szerint a Banias kódnevű notebook chipek, amelyek az Intel első olyan x86-alapú mobil processzorai lesznek, amelyek a kezdetektől fogva kizárólag a hordozható gépek igényei szerint készülnek, a jövő év első felében jelennek meg. Bár a chipóriás úgy véli, a rendkívül kis fogyasztású Banias chipek a notebook piac egészét át fogják majd ölelni, az új megoldás eleinte jól megfér majd a Mobile Pentium 4 mellett, amely utóbbi az új processzor megjelenését követően is forgalomban fog maradni. Hosszútávon azonban egyértelműen a Banias processzor jelenti a jövőt a mobil számítógépek piacán.

XScale: Hálózati- és mobil adatfeldolgozás a négyzeten

Az Intel új XScale architektúrája az IDF konferencián több új PDA kéziszámítógépekbe, mobil kommunikációs eszközbe, illetve hálózati megoldásokba szánt processzorban debütált. Az Intel PXA250 és PXA210 típusjelzésű, mobil eszközök számára kifejlesztett XScale-alapú processzorai nagy teljesítményüknek, illetve rendkívül alacsony fogyasztásuknak köszönhetően komoly előrelépést jelentenek az internetes, és multimédia képességekkel ellátott mobil eszközök piacán. A chipek a következő generációs PDA-kban, smartphone készülékekben, és web pad-ekben ugyanúgy megtalálhatóak lesznek, mint a Microsoft által kifejlesztett Mira-alapú intelligens kijelzőkben.

Klikk ide!

A chipóriás Intel az IDF 2002 Tavasz konferencia második napján bemutatta azokat a hálózati processzorokat, amelyek szintén a társaság új XScale architektúrájára épülnek. A rendkívül sokoldalú XScale technológiára épülő IXP2800 hálózati processzor olyan központi alkalmazásokhoz készült, mint amilyenek a nagysebességű switch-ek, és routerek. Az IXP2400 processzort az Intel a multifunkciós switch-ekhez szánja, az IXP425 pedig az olyan hálózati eszközökhöz készült, amelyek a DSL, kábel, és drótnélküli hálózatokat eljuttatják a felhasználókhoz. Az Intel új XScale-alapú hálózati processzorai egyszerű felépítésüknek, illetve nagy teljesítményüknek köszönhetően rendkívül rugalmas, és könnyen felhasználható megoldásokat képeznek.

Az IXP2800 és IXP2400 processzorok 10 Gbps (OC-192), illetve 2,5 Gbps (OC-48) sebességen működnek, és alkalmazzák a Hyper Task Chaining elnevezésű technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a chipek egyszerre több műveletet végezzenek. Az IXP2800 emellett az első hálózati processzor, amely 130 nm-es gyártástechnológiával készül. Az Intel tartja a 64 bites frontot

A chipóriás elsőgenerációs IA-64 -alapú, 64 bites Itanium processzora nem ért el kirobbanó sikereket a piacon, mindez azonban nem meglepő tekintve azt, hogy a chip a társaság első próbálkozása volt a piac ezen szegmensén. A társaság a kezdeti sikertelenségek ellenére természetesen továbbra is teljes erőbedobással fejleszti a processzor következő változatait.

Mike Fister, a chipóriás Enterprise Computing divíziójának elnökhelyettese az IDF konferencián bemutatott néhány McKinley maggal ellátott, második generációs Itanium mikroprocesszort. A következő generációs Itanium processzorok várhatóan a nyár folyamán, illetőleg koraősszel jelennek meg, és az Intel reményei szerint már jóval sikeresebbek lesznek, mint az első Itanium modellek. A McKinley az Itanium első generációjához hasonlóan 180 nm-es gyártástechnológiával fog készülni, a 2003-ban megjelenő Madison és Deerfield chipek azonban már az új, 130 nm-es csíkszélességű technológiára fognak épülni. A Madison processzor egyébként az Intel tervei szerint 6 MByte harmadszintű (L3) cache-sel fog rendelkezni. Jelenleg 2004-re várható az a Montecito kódnevű mikroprocesszor, amely a következő lépcsőfokot jelentő 90 nm-es gyártási technológiával fog készülni, és a Madison/Deerfield párost váltja majd.

Klikk ide!

Fister szerint jelenleg mintegy 100 alkalmazás érhető el az Itanium processzorokhoz, és további mintegy 400 áll fejlesztés alatt. Az IA-64 architektúrát emellett hét különböző operációs rendszer támogatja.

Új Pentium 4 processzorok 2003-ban

Az Intel várhatóan a jövő évben adja ki az asztali Pentium 4 processzorok következő generációs, Prescott kódnevű változatát. A Prescott kódnevű Pentium 4 processzorok az IDF-en bejelentett Prestonia Pentium 4-alapú Xeon processzorokhoz hasonlóan támogatni fogják a Hyper-Threading többszálasítási technológiát, amely lehetővé teszi, hogy az operációs rendszer két különálló virtuális processzorként kezelje a chipet, felgyorsítva ezzel az adatfeldolgozó műveletek végrehajtását. Egyes hírek szerint egyébként a Hyper-Threading technológia fizikailag már a jelenleg forgalomban lévő asztali Pentium 4 processzorokban is megtalálható, de az Intel a megoldást támogató szoftverek hiánya miatt egyelőre letiltotta a funkciót a chipekben.

A 2003-ban megjelenő, első Prescott Pentium 4 processzorok pontos órajelét egyelőre nem tudni, de mivel az Intel már az Intel Developer Forum 2002 Tavasz konferencián is 4 GHz-es Pentium 4-eseket mutatott be, az órajel növelésével a társaságnak nincs különösebb problémája.

Klikk ide!
A látogatók az előadásokon kívűl az Intel könyvtárában is művelődhettek

Nemsokkal a Prescott megjelenését követően elkészül a 3GIO kommunikációs szabvány, amely a számítógép egyes komponenesei közötti nagysebességű adatkommunikáció megvalósításáért lesz felelős, és a jelenlegi PCI szabványt fogja leváltani. A 3GIO technológiával ellátott Prescott-alapú rendszerek az Intel szerint már a jövő PC-it képviselik.

Az idei első Intel Developer Forumon mindezek mellett természetesen még számtalan egyéb újdonság látott napvilágot, illetve rengeteg új projekt került bejelentésre. Az újdonságok egy része, mint például a 64 bites McKinley processzor talán épp a következő San Francisco-i IDF-en fog megjelenni szeptember 9. és 12. között. Az Intel a társaság által bejelentett, illetve bemutatott újdonságokat illetően mindenesetre ezúttal is kitett magáért, és rácáfolt azokra, akik a társaság fejlesztési ütemének visszaesésére számítottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer #28
    Ez nem az igazi potynek ment..
  • Supergamer #27
    Hat mar itt is itt vagy te sulinet toltelek?
  • Rive #24
    A cas2 és a cas3 között 'csak' 1 FSB órajel a különbség. Valahogy mégis mindenki sokkal jobban szereti a cas2-t :D
  • MuERTe #15
    Az a 30-40% teljesítménynövekedés jól is jött, épp csak ennyivel van elmaradva azonos órajelen a konkurenciától. Kár, hogy csak olyan alkalmazásoknál érezhető, ahol támogatjak.
  • Supergamer #13
    "Az a hőn emlegetett 10% nem más, mint a rendszer sebességének a növekedése DDR-nél, "

    Persze, mivel a memoria "csak" memoria...sok minden mason is mulik a rendszer sebessege, proci, busok kozti kommunikacio, hdd stb, stb.
  • Laci73 #10
    Kissé bővebben ha kifejtenéd érdekes és mindnyájunkat rendkívül izgató nézőpontodat...
  • Laci73 #9
    De visszatérve az IDF-hez: az Intel nagyot kockáztat a McKinley-vel. Úgy érzem erre tették az igazi tétet: most ezzel törődünk, az otthoni piac kissé hanyagolva lesz... és az új területek: a mindenhová betolakodó mobil piac, ebből is kérünk egy szeletet, ami szintén oda vezet hogy az otthoni piac kissé hanyagolva lesz...
  • Laci73 #7
    Az SD Ram a felépítésénél fogva elavult. A CAS és a RAS jelek ugyanazon a vezetéken haladnak (kb. olyan mint egy egysávú úton a kétirányú forgalom - bizony bizony várakozni kell) Az SD Ram pazarol máshol is: ha csak egyetlen adatot olvasol vagy írsz az operatív memóriába akkor is végigjáratja az összes tárlapkát a modulon belül.
    Az SD Ram nem nagyon bírja ha húzzák. (a hagyományos felépítéssel ez a technológia elérte a határait) Talán a DDR II szabvány, aminek sok sikert kívánok, de legfőképpen OLCSÓ legyen.
    2. Fejlesztés. Hát igen. A memóriamodul gyártóknak olcsóbb (NEM a vevőknek!) ha már egy meglévő tecnológiát foltozgatni (SDRam), mint sok százmillió vagy inkább milliárd dollárba kerülő és évekig elhúzódó fejlesztésbe kezdeni.
    Olcsóbb felhúzni az órajelet mintha "okosabb" modult csinálnánk. (EZ IGAZ A P4 SZÉRIÁRA IS! A PIII azonos órajelen kenterbe veri a P4-et...)
    A DDR SDram (nem a DDR II) még bírja az ütemet kb. a 3Ghz-es prockókig, ennél nagyobb teljesítményű CPU-t nem tud már kiszolgálni (a hagyományos SD SDRam kb. 1,2 Ghz-ig szolgálja ki a prockót) EGY MEMÓRIAMODUL NEM, ISMÉTLEM NEM ATTÓL GYORS MERT ENNYI ÉS ENNYI MHZ AZ FSB! A kulcs a belső felépítés, egész pontosan az "áteresztő képesség" amit keresztmetszetnek is hívunk. És itt a baj: A mai CPU-k és GPU-k (grafikus prockók pl. NV20) legnagyobb ellensége a szűk memória-keresztmetszet.
    U.I.: Bízom a DDR II-ben, meglátjuk milyen lesz. Csak hát ha tovább nőnek az SDRam árak, és a mérleg a RDRam felé billen (van ahol már olcsóbb is) akkor a piac (ahol ugyebár a céges, intézményes vásárlók a nagy halak) nemigen fogja a drágább SDRam-ot választani (ugyebár egy irodaház, ahol több tucat vagy több száz gép működik, ott megnézik az árat...)
  • Laci73 #6
    Kedves Druszám!
    A 266-os DDR Ram valójában csak 133 Mhz-es.
  • Turmoil #3
    "Bár az új technológiák bevezetése rendkívül költséges volt, az általuk elérhetővé vált költségcsökkentések hamar megtérítik a befektetést."

    Tehát a procik nem lesznek olcsóbbak, a haszon az Intelnél marad. A vásárló meg be***6ja. Persze, ha még van olyan, aki Intel-cuccot vesz, mikor nemsokára lecsap a Hammer:)