Gyurkity Péter

AMD: csak lassabb processzorok a CeBIT-en

Ismét újabb hírmorzsák érkeztek az AMD környezetéből, amelyek szerint a cég csak lassabb fejlesztéseit állítja majd ki a CeBIT alatt, míg a gyorsabbak egyelőre hiányoznak a palettáról.

A friss értesülés némileg egybevág a hétvégén már leközölt részletekkel, miszerint az AMD készül a TLB-hiba javítását eredményező új stepping széleskörű alkalmazására és ennek megfelelően hamarosan újabb chipeket kapunk. Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy pontosan mivel is készülnek a márciusban esedékes kiállításra és hogy az összeállítás milyen hátteret (okokat, indokokat) takar.

A Tajvanról származó információ szerint a főszerep egyértelműen a hárommagos processzoroké lesz, legalábbis az AMD részéről. A CeBIT alatt mutatják be ugyanis a Phenom 8400 és 8600 jelölésű asztali chipeket, amelyekhez az alacsony fogyasztású - és ennek megfelelően lassabb - 9100e társul majd. A magasabb órajelű Phenom 9700 és 9900 tehát semmilyen körülmények között nem mutatkozik be a rendezvényen, mint ahogy hiányozni fog a listáról a 8700, a 8650 és a 8450 is, amelyek közül az utóbbi kettő már az új steppinggel készül, vagyis nem hordozza magában a ritkán jelentkező hibát.

A három 8000-es példány megjelenése pontosan egy hónapot csúszik, míg a szintén a hibát javító 9550 és 9650 (a jelenleg kapható két változat felülvizsgált utódai) a júniusi Computex alatt debütál majd. Ahogy arról beszámoltunk, a 8700, a 9700 és a 9900 idővel mind megkapja saját javított változatát, ám azt még nem tudni, hogy a leggyorsabb példány, vagyis a 9900 pontosan mikor rajtolna el. A forrás szerint ugyanis a gyártónak az órajel emelésével is meggyűlt a baja, így még további tesztelés szükséges a megjelenéshez. Mindössze annyit árultak el, hogy erre valamikor a második negyedévben kerülne sor.

Az AMD egyébként partnerei és a felhasználók visszajelzéseire hivatkozva döntött úgy, hogy a hárommagosokat részesíti előnyben a kiállításon - meglátjuk mennyire lesz igény az érdekes példányokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Abu85 #15
    Nem vagyok róla meggyőződve, hogy erről tudnak a teszterek. Nekem is csak azért mondta el a nagykeres span, hogy választ adjon, miért nem kapok E8000-es procit.
    Nem mondom, hogy egyes Core 2 szériák nem tekernek rendesen, de nagy mennyiséget tekintve nem olyan jó a tuningolhatóság.
    Amúgy az egész tuning mércéje az FPO/batch szám a proci dobozának oldalán, ha nem is 100%-osan, de nagy valószínűséggel megsaccolható a proci max. órajele. Bár én vásárlásnál maradtam a bevált módszernél, 10 OEM proci nagykerből, és egy szombat délután a szervízben, a legjobb megvesz és köszönöm.
  • dez #14
    (Nem is csak simán csalás, hanem nagyon arcátlan is.)
  • dez #13
    Hm, ezt így (ilyen konkrétan) tőled hallom először.
    De ha ez igaz, ez ugye nem más, mint csalás.
    Az az újságíró meg úgy készít tesztet, hogy ezt elhallgatja, cinkos.
  • Abu85 #12
    Amikor új Intel termék jelenik meg akkor ki lesznek szállítva a sajtói példányok (ezek válogatott CPU-k magas tuningolhatósággal), az ország nagyobb nagykeréhez. Ezek gyakorlatilag nem számítanak bele a készletbe, így nem eladhatóak. Így próbálják biztosítani azt, hogy ha Intel termék érkezik akkor mindig legyen gyorsan teszt róla (pl. ne az legyen, mint a 8800GT-nél, hogy a nagykerek szartak a sajtó fejére, és eleinte nagy haszonnal eladták a teljes szállítmányt), és ne valami gyenge tuningpotenciálú kereskedelmi procival teszteljenek.
  • dez #11
    Hogy érted, hogy nem rendelhettél?
  • Abu85 #10
    Nem kell használni a patch-et. Gondolom ha az AMD 3 hónap után hozta elő a hibát akkor nem valami gyakori dologról van szó.
    Az emberek éveket leéltek a Pentium 3 sokkal súlyossabb osztási hibáival. Amit még otthon asztali környezetben, ha nehezen is de reprodukáltak.
  • Abu85 #9
    Elmondom, hogy kereskedelmi szinten alig lehet tuningolni a Core 2-őt is. Én a múlt héten azért nem rendelhettem E8xxx-es procit, mert azok sajtói tesztpéldányok voltak (jól húzható tesztpéldányok gondolom). Kereskedelmi szinten még a 3-3,2GHz is ritka.
  • dez #8
    Jaj, bocs, valahogy nem láttam a "nem" szót a 98% után.
  • dez #7
    Ez nagy tévedés, éppen fordítva van, az összes felhasználót nézve.
  • dez #6
    Az AMD OverDrive-ban kikapcsolható a patch. Ez a patch csak olyan "kötelező kör", de valójában nincs rá szükség.

    Nem is értem, miért erőltetik desktopon. Szerver szintem meg teljes leállás Barcelona vonalon? Ott kellett volna ezzel a patch-csel jönni, desktopon meg választható opcióként alkalmazni.